Profesii

Topul salariilor oferite absolvenţilor de facultate: inginerii şi programatorii, cei mai norocoşi în 2011

Topul salariilor oferite absolvenţilor de facultate: inginerii şi programatorii, cei mai norocoşi în 2011

Autor: Adelina Mihai

29.05.2011, 23:38 19714

Cel mai bine plătiţi sunt absolvenţii de Politehnică, întrucâtinginerii debutanţi sau testerii sunt la mare căutare, iarangajatorii le plătesc salarii de până la 600 de euro net. Unadintre companiile care au anunţat recent că angajează 150 de tineriîn sediile din Bucureşti şi Cluj este producătorul francez dejocuri pentru console şi telefoane mobile Gameloft, care cautăprogramatori, graficieni şi testeri de jocuri.

"Absolvenţii de facultate au în acest an mai multeoportunităţi de angajare faţă de anul trecut. Limbile străine suntla mare căutare, în special pentru poziţiile de operator callcenter sau customer service, dar şi inginerii debutanţi saucontabilii", a spus Daniela Lorincz, recruitment team leader încadrul Barnett McCall, companie din cadrul furnizorului de serviciide muncă temporară şi recrutare Gi Group.

La polul opus se află tinerii care se angajează ca lucrătoricomerciali în hipermarketuri sau ca agenţi de vânzări, undesalariile încep de la 100- 200 de euro net.

Peste 100.000 de tineri finalizează anual cursurile uneifacultăţi sau ale unui program de masterat, iar tot mai mulţiabsolvenţi de bacalureat se îndreaptă către facultăţile cu profileconomic sau tehnic, acestea fiind principalele domenii în care sefac angajări. Universitatea Politehnică are anual peste 6.000 deabsolvenţi din cadrul celor 15 facultăţi, iar Academia de StudiiEconomice "livrează" anual câte 4.000 de absolvenţi pentru piaţamuncii.

"Executive" sau "coordinator" în titulatura jobuluiînlocuieşte pretenţiile salariale

Ofertele de locuri de muncă pentru tinerii absolvenţi defacultate au crescut cu 15% faţă de anul anterior, spunrecruiterii, însă salariile oferite tinerilor au stagnat.Angajatorii spun că s-a creat impresia unui "cerc vicios" în ceeace priveşte relaţia dintre tinerii absolvenţi şi angajatori:companiile cer experienţă de lucru, iar absolvenţii de facultatespun că nu au de unde să o dobândească. Cert este însă căangajatorii nu mai solicită, la fel ca altădată, experienţă trecută"pe cartea de muncă", un mare accent se pune acum pe abilităţiledobândite de tineri în urma participării voluntare la activităţileONG-urilor sau ale asociaţiilor profesionale, dar şi la activităţide CSR (corporate social responsability).

"Şi acum mai există tineri care solicită la angajare salarii de1.000 de euro şi poziţii de management, însă mulţi dintre ei şi-aumai temperat aştepările faţă de acum doi ani. Şi companiile auînceput să se orienteze spre candidaţi flexibili, pe care să-ipoată fideliza şi prin alte metode decât cele financiare. Adăugareaunui «coordinator» sau «executive» în titulatura jobului este doarunul dintre artificiile folosite, care are un impact psihologicmajor", a adăugat Lorincz.

Theodor Alexandrescu, directorul general al firmei deasigurări de viaţă Alico (fosta AIG Life), este de părere că unmanager trebuie să aibă grijă că îşi formează succesori şi săanticipeze când cineva vrea să plece din companie, iar formarea şimotivarea tinerilor ar trebui să fie una dintre principalelepreocupări ale unei companii. În opinia lui, este de preferat catinerii să fie încurajaţi să muncească încă din perioadastudenţiei, mai ales cei care urmează cursurile unui program demasterat.

"Tinerii ar trebui să intre în companii pe poziţii de junior,indiferent dacă sunt operatori call center sau asistenţi, importanteste să-şi ofere timpul pentru a învăţa cultura multinaţionalelor.Astfel, cu cât se angajează mai din timp, cu atât tinerii au maimult de câştigat, pentru că au o putere de muncă şi de înţelegeremai mare", a spus Alexandrescu.


Cine face angajări

Numai în Bucureşti companiile au scos la concurs de la începutulacestui an aproape 2.000 de joburi pentru absolvenţii de studiisuperioare, iar cele mai multe angajări au fost anunţate de cătrecompania de IT Hewlett - Packard (HP), care caută 600 de tinericunoscători de limbi străine şi cu abilităţi de vânzare, care sălucreze la centrul de servicii GeBOC (Global eBusiness OperationsCenter) din Bucureşti.

Tot în sectorul IT se mai caută tineri absolvenţi de facultatepentru companii precum Stefanini Tech Team (care va face 200 de noirecrutări în acest an), Microsoft (care caută 100-110 absolvenţi defacultate cu profil tehnic), Intel, InCrys sau TeamnetInternational, care caută câteva zeci de tineri cu studii înIT.

În outsourcing, cele mai multe angajări se vor face la centrulde BPO (business process outsourcing) Genpact, care caută 160 detineri care să lucreze pe poziţii de entry-level în Bucureşti şi înCluj. Şi firmele de call center Linea Direct Communications sauCall Point caută câte 100- 150 de absolvenţi de facultate,cunoscători de limbi străine, care să lucreze ca operatoricall-center.


Pot câştiga mai bine decât media pe economie

Tinerii care se pot angaja în acest an pot câştiga mai binedecât media salariilor din economie, având în vedere că la nivelullunii martie salariul mediu net pe economie era de 355 de euronet.

Operatorii call center câştigă între 300 şi 400 de euro net,însă vorbitorii de limbi străine rare sau "exotice" sunt printrecei mai căutaţi şi pot primi un plus de 10- 15% la salariu.

De asemenea, angajatorii caută tineri care să-şi dorească sălucreze cu program flexibil, în ture. Şi în IT pentru poziţiile deprogramatori juniori sunt preferaţi tinerii care sunt dispuşi săprogrameze noaptea.

Totuşi, salarii mai mici primesc tinerii care se angajează înretail, unul din sectoarele recunoscute pentru fluctuaţia mare depersonal, care primesc salarii cuprinse între 190 şi 240 - 285 deeuro net, care lucrează ca lucrători comerciali sau ca salesassistents în supermarketuri, hipermarketuri sau magazinele dincentrele comerciale.

Specialiştii spun însă că "cei mai serioşi" dintre tineri potajunge la salarii de 430 - 480 de euro pe lună plus bonuri de masă,pentru poziţii de şef de magazin. Ofertele salariale sunt reduse şipentru tinerii care se angajează ca agenţi de vânzări, unde seoferă de regulă salariul minim pe economie (600 de lei brut) pluscomisioanele din vânzări.

Recruiterii spun că pentru unele poziţii sezoniere existăstudenţi care lucrează timp de 2-3 ani ca angajaţi temporari încompaniile de producţie şi care ulterior sunt angajaţi permanent încompanie, ca şefi de tură sau ca team leaderi.

Citiţi mai multe despre schimbările aduse în ceea ce priveşte alternativele de angajare pentru tinerii absolvenţi de facultate în varianta online a noului Cod al muncii - varianta consolidată 2011, care poate fi descărcată de pe site-ul Ziarului Financiar www.zf.ro/anuare.Codulmuncii 2011: Ce trebuie să ştie tinerii absolvenţi defacultate

Modificările aduse de noul Cod al muncii, intrat în vigoare pedata de 2 mai, a adus o serie de schimbări în ceea ce priveşteregimul de angajare a tinerilor absolvenţi de facultate.

  • Una dintre prevederi arată că pentru absolvenţii instituţiilorde învăţământ superior primele 6 luni după debutul în profesie seconsideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în carestagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitulperioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu adeverinţăvizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • Tinerii mai trebuie să ştie că la încheierea contractuluiindividual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de celmult 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 dezile pentru funcţiile de conducere.

  • De asemenea, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă,contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-onotificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintrepărţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO