Profesii

Toţi pensionarii sunt cu ochii pe guvern: 5 milioane de oameni aşteaptă noul sistem de calcul. Noua lege va fi prezentată astăzi: în trei ani, toţi pensionarii vor avea pensii de cel puţin 2.000 de lei pe lună

LIVIU DRAGNEA, liderul PSD: Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021

LIVIU DRAGNEA, liderul PSD: Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021

Autor: Mediafax

09.08.2018, 00:05 46383

Un nou proiect de lege a pensiilor va fi prezentat mâine de către ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, iar una dintre principalele modificări aduse de acesta va fi reprezentat de o dublare a pensiilor de stat în anul 2021, potrivit anunţurilor făcute de liderii politici.

„Luna iulie va fi cu inflaţie negativă. Ghinion. A crescut punctul în 2018 la 1.100 de lei, deci cu 10%, va creşte de 1.265 lei în 2019. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată, cred că nu numai în România, a punctului de pensie. Creşterile vor fi etapizate. Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Cum se calculează? Valoarea punctului de referinţă, care este 75, se înmulţeşte cu numărul de puncte în perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. Dacă ai 40 de puncte acumulate înmulţite cu 75, ceea ce foarte mulţi au, obţii o pensie de 3.000 de lei“, a explicat duminică seara Liviu Dragnea, liderul PSD, la Antena 3, citat de Mediafax.

În prezent, România are 5 milioane de pensionari, iar pensia medie a ajuns la valoarea de 1.073 de lei în luna iunie a acestui an, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii. De la 1 iulie, punctul de pensie – în valoare de 1.000 de lei – s-a majorat la 1.100 de lei, iar impactul bugetar estimat al acestei măsuri este de 3 miliarde de lei doar pentru acest an.

Noul proiect privind legea pensiilor ar urma să fie pus mâine în dezbatere publică, unde va sta timp de o lună, urmând ca apoi să fie trimis în Parlament.

„Într-adevăr este o lege tehnică pe care s-a lucrat foarte mult. A fost nevoie de zeci de mii de simulări. Chiar e un proiect mamut, pentru că am vrut să corectăm sistemul de pensii şi eu cred că în mare măsură am reuşit. Pentru cei care au ieşit pe legi diferite la pensie, este foarte greu să ajungi la un punct comun al pensiei. Legea va sta timp de o lună de zile în dezbatere. Sigur că va veni în Parlamentul României, unde va fi dezbătută aşa cum trebuie să fie dezbătută o lege. Vedeţi, şi la legea salarizării am avut critici şi a trebuit să răspundem la prostii, de ce au scăzut salariile la anumite categorii, dar acum oamenii au înţeles cum este cu legea salarizării după aplicarea ei şi acum vedeţi că nu mai comentează nimeni. Domnul Orban, când a spus că primul lucru când va veni la guvernare va abroga legea salarizării, i s-a spus: Vezi-ţi domnule de treabă, că te faci de râs“, a declarat săptămâna trecută ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la România TV, citată de Mediafax.

Punctul de pensie a crescut şi în 2017 cu aproape 100 de lei, tot de la 1 iulie anul trecut, în ciuda faptului că anul trecut deficitul fondului public de pensii a atins pragul de  1 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat în perioada de după revoluţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO