Profesii

Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să preia 51% din acţiunile Daewoo la şantierul naval din Mangalia este “în aer”. Statul a amânat până acum să îşi exercite dreptul de preemţiune dar premierul dă asigurări că “îl vom lua”

Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să...

Autor: Mirabela Tiron

11.01.2018, 15:39 691

Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să preia 51% din acţiunile Daewoo la şantierul naval din Mangalia, aprobată anul trecut de Consiliul Concurenţei, este “în aer” dat fiind că statul încă analizează tranzacţia şi se gândeşte să îşi exercite dreptul de preemţiune, decizie amânată până acum.

Ministerul Economiei a prezentat Guvernului situaţia la zi în care se află şantierul din Mangalia, comenzile existente, valoarea datoriilor, urmând ca aceasta să fie analizată iar până la finalul lunii ianuarie statul să ia o decizie,  potrivit unor surse din Ministerul Economiei. Oficialii Damen şi Daewoo nu au răspuns solicitării ZF. Deşi partea coreeană a iniţiat discuţiile pentru vânzarea acţiunilor deţinute la şantierul din Mangalia încă din 2016, statul nu şi-a exprimat până acum interesul în  cumpărarea pachetului majoritar. Acum, după ce Daewoo a bătut anul trecut palma cu olandezii de la Damen, statul se gândeşte să îşi exercite dreptul de preemţiune.

La finalul anului trecut, Ministerul Economiei transmitea  către ZF că în AGA SN 2 Mai Mangalia din 19.10.2017 s-a hotărât amânarea exercitării dreptului de preferinţa al SN 2 Mai SA Mangalia şi mandatarea conducerii societatii să solicite Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) completarea informaţiilor privind preţul propus şi celelalte condiţii ale vânzării. Mai mult, Ministerul Economiei transmitea că opţiunea privind exercitarea dreptului de preferinţă trebuie să ia în calcul situaţia dificilă în care se află şantierul, ce înregistrează pierderi mari începând din anul 2009.  Datoria societăţii se ridica  la finalul lui 2016 la peste 1,2 mld dolari, din care peste 420 mil. dolari către acţionarul majoritar DSME. Ministerul Economiei solicitase Damen informaţii privind intenţiile acestuia referitoare la implicarea în activitatea viitoare a şantierului din Mangalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO