Profesii

Un agent de vânzări ia 500 €, dar un director de vânzări câştigă şi 4.500 €

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

21.07.2014, 16:24 6783

Un reprezentant comercial an­ga­jat la o companie care face comerţ cu vi­nuri câştigă minimum 1.600 de lei net pe lună, adică peste 360 de euro, însă sa­la­riul acestuia poate urca la mai mult de 2.000 de lei (circa 450 de euro), în func­ţie de experienţa pe care o are în do­me­niu, potrivit unor informaţii centralizate de firma de payroll şi administrare de per­sonal PayLogic pentru furnizorul  local de training Trend Consult.

Pe de altă parte, veniturile unui om de vânzări dintr-o companie de pe plan local pot ajunge şi la aproape 20.000 de lei (peste 4.500 de euro) net pe lună, în cazul în care deţine o funcţie de director în cadrul unui distribuitor din comerţ.

În prezent, comerţul, agricultura şi sectorul financiar se numără printre in­dus­triile care îşi plătesc cel mai bine oa­menii de vânzări, salariile acestora fiind, în general, peste cel de la nivelul întregii eco­nomii (de aproape 1.700 de lei net pe lună în mai anul acesta). Totuşi, doar un singur angajat din vânzări, din cele analizate de PayLogic, primeşte un spor de 20% pentru mobilitate, semn că în ulti­mii ani criza a tăiat din bugetele com­paniilor destinate plăţilor supli­mentare. Astfel, în prezent cei mai mulţi oameni de vânzări trebuie să se mul­ţumească cu un salariu fix şi comi­sion din vânzări (care reprezintă cea mai mare parte a venitului pe care aceş­tia îl au într-o lună şi care nu a scăpat nici el neatins de nevoia de tăiere a costurilor).

„Din experienţa noastră din ultimii ani, putem vorbi de o scădere a sporu­rilor în ansamblu, cauzată în principal de reducerea bugetelor de care dispun com­paniile pentru motivarea angaja­ţi­lor în funcţie de rezultate. Un alt factor ar fi schimbarea de abordare strategică din ultimii ani, o mare parte a jucă­to­ri­lor concentrându-se mai mult pe reten­ţia partenerilor sau a clienţilor existenţi şi în mai mică măsură pe creşterea por­to­foliului de clienţi“, spune Maria Buznea, consultant de recrutare senior în cadrul firmei de recrutare şi închi­rie­re de forţă de muncă temporară ManpowerGroup România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO