Profesii

Un angajat al Arcelor Mittal Iaşi câştigă de două ori mai mult faţă de salariul mediu din judeţ

Un angajat al Arcelor Mittal Iaşi câştigă de două...

Autor: Corina Mirea

07.07.2014, 14:57 1742

Un ieşean care lucra anul trecut pentru producătorul de ţevi laminate Arcelor Mittal, câştiga, în medie, aproximativ 2.800 de lei pe lună (fără impozitul de 16% pe venit, dar cu tot cu indemnizaţii), arată calculele ZF pe baza informaţiilor publicate de companie în situaţiile financiare. Salariul mediu plătit de unitatea din Iaşi a producătorului a fost anul trecut mai mare cu peste 30% faţă de cel pe care îl primeau angajaţii din Roman (Neamţ) ai companiei-mamă şi de două ori mai mari decât cel de la nivelul economiei judeţului (de puţin peste 1.400 de lei net/lună).

În 2013 cheltuielile cu cei aproape 260 de angajaţi din Iaşi s-au ridicat la peste 10 milioane de lei, fiind de două ori mai mici decât în anul precedent. În 2012, unitatea ieşeană avea un număr mediu de aproape 400 de salariaţi, iar cu un an înainte producătorul de ţevi laminate număra peste 500 de salariaţi, ceea ce înseamnă că înjumătăţirea cheltuielilor cu personalul pentru anul 2013 este urmare a unui plan de restructurare operat de companie. Din cei 260 de angajaţi care se regăseau în unitatea din Iaşi anul trecut, 159 erau încadraţi ca personal direct productiv.

Arcelor Mittal Iaşi activează în prezent pe o piaţă a muncii care se regăseşte în pool-ul de judeţe cu cele mai mici rate ale şomajului din România. În luna februarie a acestui an, în Iaşi, rata şomajului ajunsese la 5,3%, sub cea de la nivelui de economie, de 5,8%.

Anul trecut, filial din Iaşi a Arcelor Mittal a ajuns la afaceri de peste 227 de milioane de lei, în scădere cu mai mult de 12% faţă de 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

Cum s-a calculat salariul mediu al angajaţilor Arcelor Mittal Roman

În situaţiile financiare publicate de Arcelor Mittal Roman la finalul lunii decembrie a anului 2013 cheltuielile totale cu personalul au fost de 13,8 milioane de lei, din care 10,3 milioane s-au dus pe salarii şi indemnizaţii, iar alte 3,5 pe cheltuieli cu asigurările şi protecţia socială a angajaţilor. Pentru a afla salariul mediu net aproximativ al angajaţilor ZF a luat în calcul doar cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile, întrucât costurile cu asigurările şi protecţia socială se duc direct la stat. În continuare, pentru a afla cu cât rămân “în mână” angajaţii ZF a scăzut peste 500 de lei din salariul mediu lunar care îi revenea unui angajat după împărţirea celor 10,3 mil. lei la un număr mediu de 260 de salariaţi. Cei 500 de lei reprezintă impozitul de 16% pe care angajaţii îl plătesc pe venit. Astfel, a reieşit faptul că salariul mediu în cadrul Arcelor Mittal Iaşi a fost anul trecut de circa 2.800 de lei pe lună (cu tot cu indemnizaţii).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO