Profesii

Un ofiţer al MAI câştigă peste 10.700 de lei pe lună, dublu cât ministrul. Anomaliile salariilor de la stat continuă la trei ani de la clamata „reformă“ a salariilor din sectorul public

Un ofiţer al MAI câştigă peste 10.700 de lei pe lună, dublu cât ministrul. Anomaliile salariilor de la stat continuă la trei ani de la clamata „reformă“ a salariilor din sectorul public

Autor: Adelina Mihai

30.08.2012, 00:07 6555

Doar jumătate din ministere au continuat să-şi actualizeze listele cu veniturile nete încasate de angajaţi, deşi de pe data de 25 mai 2010 preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca toate instituţiile publice să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor din ministere, agenţii şi regii pentru transparentizarea cheltuirii banilor publici. Însă o mare parte din ministere au respectat această decizie doar pentru luna aprilie 2010, "uitând" să actualizeze listele.

Unele ministere au continuat să publice salariile angajaţilor. Cel mai "conştiincios" din acest punct de vedere a fost Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a publicat, lunar, din aprilie 2010 până în iulie 2012 veniturile salariale nete ale angajaţilor pe prima pagină de pe site-ul instituţiei.

De altfel, la Interne şi la Externe sunt cele mai mari discrepanţe între salariile şefilor şi ale subordonaţilor. Astfel, peste 60 de angajaţi din cei aproape 870 ai Internelor au avut în luna iulie salarii nete mai mari decât ministrul (care a încasat 4.993 de lei), aceştia câştigând peste 5.000 de lei pe lună. Cei mai mulţi dintre angajaţii mai bine plătiţi decât "şeful" (adică 34) câştigă între 6.000 şi 7.000 de lei net pe lună şi sunt ofiţeri.

Cel mai mare salariu în aprilie 2010 în cadrul MAI, prima lună în care s-au publicat salariile, era însă obţinut de un civil, care a avut un venit net de 13.323 de lei în acea lună, potrivit site-ului MAI. Din nou, legea salarizării unitare în sistemul bugetar, cerută de FMI şi intrată în vigoare în 2010, îşi demonstrează eşecul, având în vedere că există în continuare subordonaţi care sunt mai bine plătiţi decât ministrul şi decât preşedintele.

De ce nu s-au rezolvat anomaliile, deşi o lege la care s-a lucrat mai bine de un an ar fi trebuit să se aplice deja în ultimii doi ani? "Pentru că, cel puţin până când nu vor reveni salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010, Curtea Constituţională nu va permite majorări salariale diferen­ţiate pentru ca nivelurile salariale să se echilibreze. Legea a intrat în vigoare, însă nu s-a pus niciodată problema diminuării salariilor existente, ci se dorea o rezolvare a anomaliei prin creşteri salariale diferenţiate, care nu erau posibile la acel moment, pentru că ar fi însemnat o majorare cu 30% a bugetului cu salariile bugetarilor", spune un oficial care a lucrat la legea salarizării şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cu excepţia Ministerului Culturii, unde se respectă ierarhia salariilor (cel mai mare fiind cel al ministrului, de 4.624 de lei), în toate celelalte ministere care au continuat să publice salariile există cel puţin un director care câştigă mai bine decât ministrul. La Ministerul Afacerilor Externe peste jumătate dintre angajaţi (mai mult de 400 de persoane) au salarii de peste 1.000 de euro, iar ministrul este printre cel mai prost plătiţi angajaţi.

Şi la Ministerul Muncii, un secretar general a câştigat aproape 6.000 de lei net în luna aprilie, cu 30% mai mult decât ministrul. Şi directorul general al AMPOSDRU de la acea vreme, Carmen Roşu, un executiv detaşat din Ministerul de Finanţe, a câştigat peste 7.700 de lei în aprilie, cu 67% mai mult decât ministrul muncii.

Şi la Ministerul Mediului un angajat în funcţia de manager public al direcţiei de comunicare câştigă 6.900 de lei brut, cu 300 de lei mai mult decât ministrul.

Exemplele de secretari generali, de directori adjuncţi şi de directori de cabinet care câştigă mai mult decât ministrul sunt multiple şi probabil că există şi în cadrul ministerelor care nu şi-au mai actualizat tabelele cu salariile nete ale angajaţilor. De ce nu s-a aplicat legea salarizării de la începutul lui 2010 până la decizia de tăiere a salariilor bugetarilor din iunie? "Dacă am preluat un sistem dezechilibrat, nu am avut cum să-l reechilibrăm în condiţiile date. Nici eu nu sunt mulţumit că o lege de­spre care toată lumea spune că va echilibra salariile bugetarilor nu se aplică, dar se vor păstra anomaliile până când Curtea Constituţională va permite majorări diferen­ţiate", a mai spus oficialul citat.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO