Profesii

Un raport CBRE trimite investitorii din IT&C către Craiova: Potenţialul economic al oraşului nu este încă exploatat la maximum

Un raport CBRE trimite investitorii din IT&C către...

Autor: Andreea Neferu

29.10.2015, 13:04 701

Aproape 3.000 de angajaţi lucrează în domeniul IT&C în municipiul Craiova, numărul acestora fiind aşteptat să crească, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

În Craiova rata şomajului este de 9%, faţă de o medie de 6,5% la nivel naţional, în timp ce salariul mediu net lunar este estimat în 2015 la 347 de euro, faţă de o medie naţională de 397 de euro, potrivit datelor CBRE.

“Potenţialul economic al oraşului Craiova nu este încă exploatat la maximum iar forţa de muncă are o calificare superioară competitivă şi atractivă pentru investitori din IT&C, outsourcing, aeronautică, dar şi experienţă semnificativă în profesiile tehnice şi industriale din aeronautică sau automotive”, afirmă Gijs Klomp, head of capital markets în cadrul CBRE România.

Aproape 17.000 de companii industriale îşi desfăşoară activitatea în judeţul Dolj, cel mai mare jucător fiind compania din industria auto Ford. În acest moment în Craiova există un singur parc industrial privat, Cassia Park, dar în acelaşi timp funcţionează şi un parc industrial înfiinţat de autorităţile judeţene, Parc Industrial Craiova.

Pe de altă parte, stocul de spaţii de birouri de clasă A şi B din Craiova este estimat la 30.000 de metri pătraţi, chiria ridicându-se la 10-12 euro/mp/lună pentru spaţiile de clasă A, respectiv la 6-10 euro/mp/lună la cele de clasă B. Spre comparaţie, în Bucureşti stocul de spaţii moderne de birouri este de 2,2-2,3 milioane de metri pătraţi.

La capitolul retail modern, Craiova are un singur centru comercial de tip mall, Electroputere, precum şi un centru comercial situat central, Mercur, construit în 1975 şi renovat în 2002. În prezent, centrul Mercur este închis în condiţiile în care se află în proces de modernizare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO