Profesii

Un român vrea să revoluţioneze transportul cu o “placă zburătoare”. Cine este inventatorul din Râmnicu Vâlcea

Un român vrea să revoluţioneze transportul cu o...

Autor: Adelina Mihai

29.12.2015, 00:00 1868

Dumitru Popescu, 38 de ani, proiectantul român de rachete spaţiale care a investit anul trecut într-o companie cu sediul în New Mexico (SUA), a lansat ArcaBoard, un vehicul personal de zbor care reuşeşte să plutească, dar să şi zboare la o distanţă apropiată de sol timp de şase minute şi care îşi propune să pornească o nouă revoluţie industria transporturilor.

“Pentru prima dată de la crearea bicicletei, a automobilelor sau a avioanelor, ArcaBoard reprezintă o descoperire revoluţionară în domeniul transporturilor. Pentru prima dată, fiecare persoană va putea să zboare oricând, oriunde”, se arată în prezentarea produsului ArcaBoard.

Noul tip de vehicul poate funcţiona timp de şase minute iar acesta poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone. Procesul de reîncărcare al ArcaBoard durează şase ore sau 35 de minute în cazul în care se foloseşte accesoriul ArcaDock (disponibil la un preţ de 4.500 de dolari). La realizarea ArcaBoard au lucrat circa 10 persoane, pentru o perioadă de patru luni.

Preţul standard al ArcaBoard este de 19.900 de dolari, iar vehiculul funcţionează timp de şase minute până la reîncărcare. ArcaBoard porneşte prin apăsarea unui buton de pe sistemul de stabilizare, după care se conectează la smartphone.

“Vom începe livrările ArcaBoard începând cu 15 aprilie 2016. Vom prezenta oficial şi alte aplicaţii şi planul de vânzări în cadrul unui eveniment organizat pe 4 feburarie, la Chicago”, a explicat pentru ZF Dumitru Popescu, CEO al Arca Space Corporation, companie care are o unitate de producţie în aeroportul Las Cruces din New Mexico.

Dumitru Popescu s-a născut în Râmnicu Vâlcea şi, după cum a mărturisit anterior, a fost fascinat de domeniul aviaţiei de când era mic, de la vârsta de trei ani.

“Niciodată nu am renunţat la visul de a construi aeronave şi de a zbura în spaţiu”, spunea Popescu într-un interviu acordat ZF în luna iulie a acestui an. El a fost student atât la Facultatea de Inginerie Aerospaţială (la care şi-a întrerupt studiile în anul III), cât şi la cea de Teologie (pe care a absolvit-o).

Cu 272 de cai-putere, ArcaBoard  – care este puţin mai mare decât un skateboard – dezvoltă o putere similară cu un automobil sport cum este Ford Focus ST sau VW Golf R.

În România, ARCA (acronimul de la Asociaţia Română pentru Cosmo­nau­­tică şi Aeronautică) a funcţionat în­tot­deauna ca ONG, însă în SUA func­ţionează ca o companie privată, generatoare de profit. Popescu a declarat anterior că a decis relocarea în SUA din cauza corupţiei din instituţiile de stat din domeniul cercetării, care l-ar fi împiedicat să dezvolte în România afacerea pe care o conduce.

 

Care au fost cele mai importante proiecte ale ARCA de până în prezent:

- Lansarea rachetei Demonstrator 2B, în anul 2004. Este prima rachetă românească lansată şi prima rachetă ecologică din lume, care funcţiona cu un motor monopropellant reutilizabil.

- Între anii 2006- 2013 au avut loc o serie de misiuni de zbor stratosferice, cu lansări de rachete, purtate la altitudine de cele mai mari baloane solare din lume şi cu heliu. În 2010, ARCA a lansat Helen 2, prima rachetă spaţială românească, la altitudinea de 40 km.

- În 2011, a fost testat în zbor, cu succes, cabina supersonicului IAR 111

- În 2012, ARCA a câştigat proiectul ESA de testare a aeronavei martiene ExoMars

- Între 2012 şi 2014 a avut loc dezvoltarea motoarelor rachetă Executor şi Venator, care vor echipa seria de rachete Haas

- În 2015, au fost construiţi şi testaţi roboţii aerieni AirStrato

- Tot în 2015, s-a lansat ArcaBoard

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO