Profesii

Un test de rezistenţă la şocuri pentru schemele de pensii din UE scoate la iveală deficienţe majore

Un test de rezistenţă la şocuri pentru schemele de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2019, 00:05 476

Scenariul luat în calcul ar fi dus la deficite agregate substanţiale de 180 mld. euro, potrivit metodologiilor naţionale şi de 216 mld.euro după metodologia testului.

Un test de stres pentru scheme de pensii din Uniunea Europeană a anulat investiţii de 270 miliarde de euro sau aproape un sfert din investiţiile fondurilor participante, a anunţat instituţia de supervizare a asigurărilor şi pensiilor din UE (EIOPA), potrivit Reuters.

Multe dintre scheme nu luau în considerare impactul riscurilor legate de mediu, climat sau de ordin social asupra deciziilor de investiţii. Investiţiile realizate de schemele testate în acţiuni au indicat de asemenea o amprentă de carbon ridicată.

Aproape 180 de scheme de pensii din 19 ţări au participat la testul menit să indice cum ar face acestea faţă unor posibile şocuri severe şi impactul asupra beneficiilor plătite şi sponsorilor.

Schemele participante aveau o subfinanţare combinată de 41 miliarde de euro, semn al impactului mediului caracterizat de dobânzi ultrascăzute resimţit deja de sector, arată EIOPA.

Scenariul luat în calcul ar fi dus la deficite agregate substanţiale de 180 mld. euro potrivit metodologiilor naţionale şi de 216 mld. euro după metodologia testului.

Acestea s-ar fi tradus într-o reducere agregată a beneficiilor de 173 miliarde de euro după metodologia comună, necesitând o injecţie totală de fonduri de 49 miliarde de euro din partea sponsorilor schemelor.

„EIOPA va analiza mai în profunzime comportamentul legat de investiţii, în special în mediul caracterizat de dobânzi persistent ultra scăzute şi negative“, se arată într-un comunicat al instituţiei de supervizare.

Pentru prima dată, testul EIOPA a acoperit riscurile legate de factori de mediu, social şi legaţi de guvernanţă, cunoscute sub denumirea de ESG.

Majoritatea schemelor participante au declarat că au luat măsurile adecvate pentru a identifica riscurile ESG în cadrul deciziilor privind investiţiile.

Însă numai 30% dintre acestea dispun de procese de administrare a unor astfel de riscuri şi numai 19% evaluează impactul factorilor ESG asupra riscurilor şi randamentelor investiţiilor, arată EIOPA.

„Sunt multe de făcut în această privinţă“, a declarat preşedintele instituţiei, Gabriel Bernardino. Acesta a adăugat că una dintre concluziile majore ale testului priveşte necesitatea ca fondurile de pensii să-şi diversifice investiţiile pentru a evita o concentrare geografică şi economică prea mare.

Următorul test va fi realizat în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO