Profesii

Unde pleacă executivii de top în vacanţă

Unde pleacă executivii de top în vacanţă
18.07.2010, 23:10 262

Managerii din middle şi top management preferă destinaţiile încare se pot relaxa, dar în acelaşi timp să aibă parte de o vacanţăactivă, căutând în special locuri care oferă facilităţisportive.
"Executivii aleg întotdeauna hotelurile bune, în principal de cincistele, servicii de calitate şi tot confortul. Vacanţele nu suntfoarte lungi, de maxim zece zile şi le petrec într-un singur loc,pentru că nu le place să schimbe prea multe hoteluri", susţineJavier Garcia del Valle, CEO-ul Happy Tour, cea mai mare agenţie deturism de pe piaţa românească, deţinută de fondul spaniol deinvestiţii GED.
Anul acesta, şefii de companii au ales destinaţii precum Antalya(zona Belek) sau Grecia şi se cazează în hoteluri de cinci stele,unde pot beneficia de servicii complete şi se pot relaxa stând laplajă sau la piscină şi unde pot practica sporturi precum scubadiving sau windsurf. Unul dintre executivii care au ales Turcia cadestinaţie pentru acest an este Burak Yildiran, directorul generaladjunct al GE Garanti Bank, o bancă de talie medie controlată degrupul turc Garanti, care nu va avea parte însă de un concediupropriu- zis.
"Voi petrece câteva weekenduri prelungite alături de familie înstaţiunea turcească Cesme, unde avem o casă de vacanţă. Concediulmai scurt se datorează şi faptului că mă voi deplasa pentru osăptămână şi jumătate în SUA, în luna august, pentru cursurile deEMBA", spune Yildiran, care urmează cursurile celui mai scumpprogram de EMBA de pe piaţa locală, oferit de WU Executive Academy,în valoare de 35.000 de euro. De regulă, Yildiran îşi petrececoncediile de vară în Turcia, fie în oraşul său natal Mersin sau înCesme, dar şi în alte oraşe europene.
"Bugetul de vacanţă nu s-a modificat, însă timpul este mai limitatanul acesta", explică Yildiran.
Şi Yiannis Lagos, preşedinte pe Europa şi membru al boardului încadrul firmei de cercetare şi dezvoltare Humantelligence, membră agrupului YS Interactive Media Group (SUA), va pleca în acest an învacanţă în ţara natală, pe insula grecească Tellendos.
"Este o insulă mică, unde se poate pescui, care are câteva micitaverne şi hoteluri şi unde nu este permis accesul maşinilor. Voista pe această insulă pentru aproape întreaga lună august. Deasemenea, voi petrece câteva zile în insula pe care m-am născut,Poros, unde îmi voi vizita prietenii şi familia", spune Lagos, carea mai adăugat pe lista de destinaţii din acest an şi Paxos, unadintre cele mai frumoase insule din Marea Ioniană.

10.000 de euro, bugetul de vacanţă al unuia dintreacţionarii Fan Courier
Felix Pătrăşcanu, unul dintre cei trei acţionari ai companiei decurierat Fan Courier, cu afaceri de aproape 40 de milioane de euroanul trecut, va pleca în acest an cu familia în Cipru, unde timp deo săptămână va sta la un hotel de lângă Larnaca, un oraş situat pecoasta sudică a Ciprului. Tot în acest an, dar în noiembrie, el vamai pleca împreună cu soţia în SUA, în oraşul Pittsburgh(Pennsylvania), pentru o perioadă de trei săptămâni.
"Pentru acest an estimez cheltuieli de 10.000 de euro pentruconcediu, cumulând Cipru cu SUA. Nu cred că e mai scăzut decât celde anul trecut şi asta pentru că firmei la care sunt proprietar i-acrescut profitul net cu 10%", susţine Pătrăşcanu.
Pe timpul verii, managerii din middle şi top management preferă săse relaxeze la plajă, dar să poată practica şi sporturilepreferate. Printre solicitările de pachete de vacanţă din acest anse mai numără şi croazierele în Marea Nordului sau Mediterană, darşi destinaţii precum Bali sau Jamaica.
"Ar mai putea fi, dar nu prea des, solicitări pentru capitaleeuropene, precum Paris, Londra, Berlin, care să nu dureze mai multde o săptămână. Bugetele alocate concediilor executivilor nu auscăzut anul acesta şi se încadrează între 3.500 şi 6.000 de euro,asta în cazul în care nu este o vacanţă extravagantă", mai spuneGarcia del Valle de la Happy Tour, care conduce un business de 29de milioane de euro.
Omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, careinclude mai multe companii ce activează în curierat şi transport,fashion, imobiliare sau pe piaţa de carte, cu afaceri de 130 demilioane de euro anul trecut, şi-a programat vacanţa în lunileiulie şi august şi va pleca la început în ţară, iar în a doua parteîntr-o croazieră pe Marea Baltică alături de soţia lui. Raduîncearcă astfel să se detaşeze de business, întrucât două dintrecele mai mari firme din grupul său, Diverta şi TCE Logistică, auintrat în acest an în insolvenţă.

Preferă vacanţele scurte, dar multe
Omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul grupului FitDistribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online, nuva avea un concediu foarte lung în acest an, cum se întâmpla întrecut, ci va avea o serie de călătorii scurte în străinătate,pentru perioade cuprinse între cinci şi zece zile fiecare.
"Am în plan o călătorie în Orient, câteva scurte sejururi în Europaseparate (Sicilia în august, Germania şi Franta în septembrie) şicâteva zile la Mediterana la plajă", susţine Ghenea. Printredestinaţiile vizitate în anii trecuţi de Ghenea se numără insuleledin Pacific (Hawaii, Bora- Bora, Fiji), Marea Barieră de Corali(Australia) sau Alaska.
Paul Milata, 33 de ani, CEO în cadrul Aton Transilvania, companiecu activităţi în domeniul agriculturii, şi-a ales împreună cufamilia destinaţia de vacanţă din acest an, prin intermediul unorportaluri online cu oferte turistice de vară, fără să apeleze laserviciile unei agenţii specializate.
"Anul acesta, conjunctura economico - financiară nu îţi permite săte gândeşti prea mult la concediu, în consecinţă, voi avea ovacanţă scurtă, dar intensă, de numai trei zile. Împreună cufamilia voi face o scurtă excursie cu vaporul pe Valea Rinului, dela Wiesbaden la stânca Lorelei", precizează Milata.
Bogdan Enache, şeful companiei de curierat TNT România, cu afaceride 34,4 milioane de euro anul trecut, nu şi-a planificat încăconcediul pentru acest an, însă estimează că îşi va lua mai multezile libere în lunile octombrie sau noiembrie.
"Probabil că până atunci îmi voi lua nişte weekenduri prelungite lamare. Nu mai e ca înainte, când îţi planificai concediile cu o lunăsau două înainte. Cred că mi-ar plăcea să revăd SUA sau să merg înzone precum Australia, Noua Zeelandă sau statele din America deSud, insulele Galapagos. Ca destinaţii în ţară, prefer Bucovina şiDelta Dunării", susţine Enache.
Unde au fost în anii trecuţi
Anul trecut, Lagos a vizitat Creta şi a petrecut împreună cufamilia câteva săptămâni în oraşul Chania. Grecia va rămâne printredestinaţiile viitoare ale lui Lagos, care spune că încă mai existăo mulţime de zone frumoase pe care nu a reuşit să le vadă şi că,mai ales în această perioadă dificilă, este mai bine să fii maimodest şi cu picioarele pe pământ în ceea ce priveştecheltuielile.
"Am fi putut alege un hotel scump de cinci stele pe o insulăcosmopolită, dar aş fi simţit că merg mai degrabă într-o călătoriede business", mai spune Lagos.
În 2009, şeful grupului de curierat TNT România a vizitat oraşeleitaliene Roma, Florenţa şi Veneţia cu maşina. El a mai precizat căse pot face vacanţe la bugete rezonabile, mai ales dacă se alegdestinaţii precum Bulgaria, Grecia sau Turcia.
"Cred că o vacanţă decentă, fără hoteluri de şapte stele saucălătorii numai la business class, pe o perioadă de două săptămânişi cu doi copii, se poate face un buget de 3.000-4.000 de euro. Iarpentru o săptămână, nu cred că ar trebui să fie mai mult de 2.000de euro", explică Enache.
Cele mai "memorabile" vacanţe ale şefului Aton Transilvania dintrecut sunt cele petrecute în Italia (în zona Tirolului de Sud), înSUA, Canada, Germania, dar şi în unele locuri din România.
"Pentru anii următori îmi doresc să ajung pe Valea Loirei, dar şiîn Munţii Făgăraş. Până acum, cea mai frumoasă vacanţă a fost acumcâţiva ani, când, timp de două luni, am parcurs la bordul proprieimaşini 22.000 km în Canada şi Statele Unite ale Americii", îşiaminteşte Milata.
În concediile din anii trecuţi, acţionarul Fan Courier a vizitataproape toată Europa şi pe Coasta de est a SUA, din nord de laBuffalo până în Florida de Sud.
"Îmi doresc să mai vizitez Japonia şi partea de vest a SUA. Ar maifi Australia, Noua Zeelandă sau Alaska, ca destinaţii pentruvacanţele viitoare", explică Pătrăşcanu.

Javier Garcia del Valle, CEO al HappyTour: Bugetele alocate concediilor executivilor nu au scăzut anulacesta şi se încadrează între 3.500 şi 6.000 de euro, asta în cazulîn care nu este o vacanţă extravagantă.


Felix Patrascanu, acţionar Fan Courier: Pentru acest an estimezcheltuieli de 10.000 de euro pentru concediu, cumulând Cipru cuSUA. Nu cred că e mai scăzut decât cel de anul trecut şi astapentru că firmei la care sunt proprietar i-a crescut profitul netcu 10%.

Marius Ghenea, proprietar al Fit Distribution: Am în plan ocălătorie în Orient, câteva scurte sejururi în Europa separate(Sicilia în august, Germania şi Franţa în septembrie) şi câtevazile la Mediterana la plajă.

Paul Milata, CEO al Aton Transilvania: Pentru anii următori îmidoresc să ajung pe Valea Loirei, dar şi în Munţii Făgăraş. Pânăacum, cea mai frumoasă vacanţă a fost acum câţiva ani, când, timpde două luni, am parcurs la bordul propriei maşini 22.000 km înCanada şi Statele Unite ale Americii.

Burak Yildiran, directorul general adjunct al GE Garanti Bank:Voi petrece câteva weekenduri prelungite alături de familie înstaţiunea turcească Cesme, unde avem o casă de vacanţă. Concediulmai scurt se datorează şi faptului că mă voi deplasa pentru osăptămână şi jumătate în SUA, în luna august, pentru cursurile deEMBA.


Bogdan Enache, director general al TNTRomânia: Probabil că până atunci îmi voi lua nişte weekenduriprelungite la mare. Nu mai e ca înainte, când îţi planificaiconcediile cu o lună sau două înainte. Cred că mi-ar plăcea sărevăd SUA sau să merg în zone precum Australia, Noua Zeelandă saustatele din America de Sud, insulele Galapagos. Ca destinaţii înţară, prefer Bucovina şi Delta Dunării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO