Profesii

Ungaria, luată cu asalt de muncitori străini

Ungaria, luată cu asalt de muncitori străini

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2019, 00:04 16018

Guvernul ungar luptă împotriva migraţiei de ani de zile, susţinând că străinii le fură locurile de muncă ungurilor. În Ungaria, deficitul de forţă de muncă este o problemă din ce în ce mai acută deşi guvernul încearcă să atragă pensionari şi mame înapoi pe piaţa muncii cu reduceri şi scutiri de taxe. Astfel de măsuri nu au avut drept rezultat o schimbare majoră a trendului, potrivit Daily News Hungary.

Vor mai trece ani până când copiii născuţi graţie planului de acţiune pentru protecţia familiilor lansat de guvernul un­gar vor intra pe piaţa muncii şi vor putea atenua deficitul de for­ţă de muncă ce afectează aproape toate sectoarele eco­nomiei ungare.

Şi totuşi, în pofida politicii antiimigranţi, numărul mun­citorilor migranţi ce pătrund în Ungaria continuă să crească.

Numărul muncitorilor migranţi care au sosit în Ungaria anul trecut a crescut puternic, la aproape 61.000 în 2018, după ce în 2015 numărul acestora se situa la puţin peste 12.000 şi în 2017 la aproape 25.000. În plus, numărul acestora ar putea creşte şi mai mult în acest an, după ce Directoratul general naţional pentru politici privind muncitorii migranţi (OIT) a primit aproape 50.000 de cereri până la sfârşitul lunii august, notează Hungary Today.

Astfel, deşi la nivel declarativ guvernul ungar este împotriva migraţiei, în realitate acesta încearcă să atragă cât mai mulţi muncitori străini posibil.

De exemplu, guvernul a ajutat la recrutarea a 5.000 de muncitori ucraineni prin bugetul de stat. În plus, ministrul finanţelor a crescut cota străinilor care pot munci în Ungaria şi numărul profesiilor în care aceştia pot fi angajaţi.

Oficialii au arătat că acesta este doar un cadru şi că depinde de antreprenori câţi muncitori străini angajează, potrivit Daily News Hungary.

Nimeni nu pare să ştie câţi muncitori străini sunt angajaţi în acest moment în Ungaria. Deşi membrii guvernului au primit o mulţime de întrebări pe această temă, aceştia nu au oferit un răspuns concret.

În 2019, numărul nou-sosiţilor de peste graniţe poate atinge 75.000, echivalând cu o cretere de 20-22%.

După naţionalitate, majoritatea muncitorilor străini care ajung în Ungaria provin din Ucraina (29.378). În plus, 4.000 dintre aceştia sunt din Serbia, 2.262 din Vietnam, 1.938 din China şi 1.526 din India.

În pofida campaniilor guvernului, numărul muncitorilor ce provin din ţările asiatice a atins 5.000.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO