Profesii

Unu din trei executivi români este femeie. România are mai multe femei manager decât Germania sau Austria

Unu din trei executivi români este femeie. România are mai multe femei manager decât Germania sau Austria

Autor: Adelina Mihai

22.02.2012, 15:08 607

Un procent de 34% din poziţiile-cheie ale companiilor din România sunt ocupate de femei, ponderea acestora în echipele de management locale fiind mult mai mare decât în alte ţări europene, precum Olanda (19%), Germania (20%), Austria (21%) sau Italia (22%), arată un studiu realizat de gigantul în resurse umane Mercer, parte a Marsh & McLennan Companies.

România este în top 10 ţări cu cea mai mare pondere a femeilor în poziţii de top (pe locul 8), potrivit studiului realizat pe un eşantion de 112 companii şi 5.823 de angajaţi au fost luaţi în considerare pentru acest raport. Analiza arată că 34% din poziţiile cheie din cadrul companiilor prezente pe piaţa locală sunt ocupate de femei.

La nivel european, proporţia executivilor de top femei este de 29%.

"Ţinând cont că femeile reprezintă aproximativ jumătate din populaţia globului, proporţia femeilor la conducerea corporaţiilor lasă mult de dorit. Cauzele sunt complexe. Acestea ţin de cultura şi de structura societăţii; în unele cazuri ţine de discriminare, dar aceasta poate să nu fie conştientizată, generată de dorinţa de a recruta oameni care ţi se aseamănă. Aceasta tendinţă discriminatoare care nu este conştientizată este greu de eradicat. Rezultatul final ale acestor probleme este crearea unei <piramide a invizibilităţii> pentru femeile din corporaţii", spune Sophie Black, Principal în cadrul diviziei specializate în remuneraţia executivilor a Mercer.

Studiul a analizat date dela 264.000 de executivi sau manageri seniori din 5.321 companii, din 41 de ţări europene.

Lituania (44%), Bulgaria (43%), Rusia (40%), Kazahstan (37%), Estonia (37%), Serbia (36%) sau Ucraina (35%) sunt ţările cu cea mai mare pondere a executivilor - femei în cadrul structurilor de conducere ale companiilor.

Diferenţa dintre "executivi" şi "manageri" o reprezintă faptul că executivul este o persoană care face parte din consiliul de administraţie al unei companii, în timp ce managerul se defineşte drept o persoană care conduce o subsidiară locală sau o divizie în cadrul companiei.

Cercetarea arată impactul factorilor culturali, mai ales în cazul Arabiei Saudite care nu are nicio femeie în funcţie de conducere. Qatar este pe al doilea loc din acest punct de vedere cu doar 7% din aceste posturi ocupate de femei, urmând Egiptul cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO