Profesii

Unu din trei studenţi se vede şef încă de la primul job

Unu din trei studenţi se vede şef încă de la primul job
02.09.2013, 18:18 1196

Criza i-a făcut pe studenţii români să mai piardă din entuziasmul arătat faţă de  oportunităţile viitoare de carieră din ţară, care rămâne însă foarte ridicat. Astfel, 63% dintre studenţii români se declară încrezători sau foarte încrezători în privinţa şanselor de a se dezvolta profesional, potrivit unui sondaj realizat de producătorul de componente auto Continental, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Sociale Aplicate (INFAS), pe un eşantion de 1.000 de studenţi.

„În general, tinerii români sunt foarte optimişti vizazi de perspectivele de carieră, oricum mai pozitivi decât în 2007 (când doar 55% erau în oportunităţile de carieră - n.red), dar nu putem să nu observăm că, în viitor, această încredere va fi în scădere. Tinerii vor condiţii excelente de muncă, au o încredere mai mare în forţele proprii, au aspiraţii mari în ceea ce priveşte cariera şi preferă să lucreze în România sau în statele din Europa de Vest”, a spus Elke Strathmann, director de resurse umane în cadrul grupului Continental la nivel internaţional şi membră a consiliului executiv al companiei.

În 2005, primul an în care Continental a făcut acest studiu, procentul tinerilor care se arătau încrezători în ceea ce priveşte oportunităţiile viitoare de carieră era de 74%. De asemenea, rezultatele studiului (realizat din doi în doi ani) mai arată că, anul acesta, 15% dintre studenţii români sunt neîncrezători sau deloc încrezători în oportunităţile pe care le oferă piaţa forţei de muncă din România,  faţă de un procent de 4% în 2005 şi unul de 8% în 2011.

În ceea ce priveşte aşeptările pe care aceştia le au de la un loc de muncă, 26% dintre studentele din România cred că la începutul carierei se vor afla în vârful ierarhiei unei companii, iar procentul este mai ridicat în rândul studenţilor (33% dintre bărbaţii chestionaţi susţinând că vor avea o poziţie în management încă de la primul job). Majoritatea (32% bărbaţi şi 37% femei) se văd la mijlocul ierarhiei, în timp ce la poziţii de entry-level aspiră un procent mai mic dintre tineri (16% femei, 13% bărbaţi). Sondajul Continental a fost realizat pe trei dimensiuni de cercetare: studii-profesie-carieră, internaţionalitate, work life balance.

Un alt rezultat interesant al studiului în materie de aşteptări de la viitorul angajator este disponibilitatea mai mare a tinerilor de a semna un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

„Tinerii se uită la oportunităţile de promovare, dar şi la securitatea locului de muncă, însă în contextul unei pieţe a muncii flexibile, încercăm să găsim un echilibru între aşteptările lor şi nevoile noastre. Celor mai buni studenţi cu siguranţă că le vom oferi locuri pentru contracte permanente”, Anica Stoica, coordonatoarea activităţilor de HR din cadrul Continental România.

Cel mai important criteriu de selecţie a unui viitor angajator pentru tineri este obţinerea anumitor beneficii (cu un total de 73 din 100 de puncte), fiind urmat de oportunităţile de promovare (71 de puncte), posibilitatea de a semna contracte de muncă permenente (68 de puncte), de programul de lucru şi programe de instruire a angajaţilor.

Un alt rezultat al studiului mai arată că tinerii români şi-ar dori să lucreze în străinătate, cei mai mulţi în statele din Europa Occidentală (70%) şi în SUA (65%), principalele motivaţii fiind obţinerea unui salariu peste medie (pentru 45% dintre cei chestionaţi) şi standardele de viaţă mai ridicate (36%). Printre alte criterii importante care i-ar determina pe tineri să lucreze în alte ţări se numără lipsa unui alt loc de muncă adecvat în ţară (22%), promovarea în carieră (21%) sau domeniul de activitate interesant (20%).

În prezent, Continental are aproape 12.000 de angajaţi în România şi 175.000 de angajaţi la nivel internaţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO