Profesii

V-aţi gândit vreodată că un bebeluş de 3 luni ar putea să meargă la cursuri de limbă engleză?

V-aţi gândit vreodată că un bebeluş de 3 luni ar putea să meargă la cursuri de limbă engleză?

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

11.06.2012, 00:05 923

Ştefania Filip, o mamă- anteprenor în vârstă de 37 de ani, a adus în România franciza israeliană Helen Doron Early English, un program de educare a copiilor în limba engleză, la care pot fi înscrişi copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 18 ani. Până în prezent, cel mai mic copil înscris la aceste cursuri avea vârsta de 7 luni.

"Programul Helen Doron se bazează pe modul în care copilul îşi învaţă limba maternă. Astfel, prin intermediul cursu­rilor în care educatorii folosesc muzica, mişcarea, jocu­ri­le sau activităţile în limba en­gleză, cei mici ajung să atri­buie expresii sau acţiuni unor obiec­te", spune Ştefania Filip.

Cu toate că psihologul Bog­dan Lucaciu spune că este un expe­riment interesant, el afirmă că acesta nu poate avea o eficienţă sporită din cauza lipsei de continuitate a învăţării pe care trebuie să o suporte copiii.

"Cele două ore petrecute la cursuri în compania educa­to­ri­lor nu reprezintă un mediu propice învăţării unei limbi stră­i­ne cum ar fi o familie nativă de limbă engleză", explică psihologul.

Absolventă a unor studii su­pe­rioare în comunicare şi mas­te­randă în management, Şte­fa­nia Filip şi- a deschis pri­mul cen­tru de educare în anul 2009, în Constanţa, ca urmare a "lacu­nelor pe care le prezintă sistemul românesc de învăţă­mânt în ceea ce priveşte programa şcolară pentru limba engleză".

"Suntem în Uniunea Europeană. Fără limba engleză nu mai putem face nimic. Examenele pentru urmarea unor studii superioare din România depind de admiteri în limba engleză, ne documentăm în limba engleză, iar internetul abundă de informaţii în limba engleză. Şcolile noastre nu pot să ţină pasul cu această evoluţie. Şi aici intervenim noi. Cu noi moduri de a face copiii să gândească direct în limba străină", explică Ştefania Filip.

Programul vine în completarea unor studii urmate în cadrul şcolilor particulare sau al celor de stat.

"Plusul cu care vine franciza se referă la accentul pe care îl pune pe dezvoltarea personală a copiilor şi la modul «natural» în care aceştia învaţă o limbă străină", explică Ştefania Filip.

Pachetul de materiale folosit pentru predare în centrele de educare se compune din cărţi de poveşti şi CD-uri cu muzică potrivite fiecărei grupe de vârstă, iar taxa de participare poate varia între 340 de euro şi aproximativ 640 de euro, în funcţie de zona în care acesta se situează, de frecvenţa pe care copiii o au la cursuri şi de vârsta acestora.

Din punctul de vedere al psihologului Bogdan Lucaciu, un astfel de program de învăţare a limbii engleze nu este o soluţie viabilă pentru copiii de până la 7 luni. "Posibilitatea ca acesta să reacţioneze la anumiţi stimuli depinde strict de anumite abilităţi ale copilului şi cu toate că preţul pe care părinţii ar trebui să îl suporte este unul accesibil, nu cred că mi-aş înscrie copilul la un astfel de program până la 8- 9 ani", adaugă el.

Pe lista celor 12 oraşe în care Helen Doron urmează să se ex­tin­dă se află Braşovul, Craiova sau zona Moldovei. Costu­ri­le pe care un investitor ar trebui să le suporte pentru a-şi des­chide un centru educaţional Helen Doron se pot situa între 10.000 şi 20.000 de euro, proces în urma căruia acesta bene­fi­cia­ză de exclusivitate zonală, materiale educaţionale şi trai­ning pentru profesori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO