Profesii

Veşti bune: Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţă că 150 de medici s-au întors să profeseze în ţară după majorările salariale

Veşti bune: Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea...

Autor: Roxana Din

23.05.2019, 13:52 392

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat, joi, în cadrul unei conferinţe, că situaţia privind numărul medicilor întorşi în ţară în ultimii doi ani indică o statistică pozitivă. Până în acest moment, de când au fost majorate salariile, au revenit să profeseze în ţară 150 de cadre medicale.

Sorina Pintea a declarat că, în comparaţie cu statistica anului 2010, cifra certificatelor de conformitate eliberate medicilor pentru a putea profesa afară a cunoscut modificări pozitive semnificative. Ministrul a spus că, până în acest moment, au fost eliberate 411 de astfel de certificate, comparativ cu anul 2010 când erau eliberate aproape 8.000.

„Aş dori să dau şi nişte cifre. Ca să poţi profesa în străinătate este nevoie de certificate de conformitate. În 2010, au fost eliberate 7.829 de certificate de conformitate. În 2011, 5.674 , în 2017, 2794, în 2018, 2312. Anul acesta, până acum, au fost eliberate 411 certificate de conformitate”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe.

Sorina Pintea a mai precizat că sunt până la 150 de medici înregistraţi ca fiind întorşi în ţară pentru a profesa, din momentul în care salarile cadrelor medicale au fost majorate.

„Avem aproximativ o situaţie, pentru că există nişte evidenţe la centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenţi cum ar fi după ce şi-au echivalat studiile. Noi nu avem evidenţa spitalelor în care lucrează, deci cifra este oarecum aproximativă, dar noi vrem să facem o statistică, care nu ştim cât este de importantă. Pentru noi, este important să avem medici în fiecare spital. Sunt în jur de 150 înregistraţi, s-ar putea să fie mai mulţi la spitalele autorităţilor locale”, a spus ministrul.

Potrivit aceleiaşi surse, estimarea numărului în care aceste certificate de conformitate vor fi eliberate pentru medici indică o cifră de 1.300 până la sfârştiul anului.

„De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm, cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are”, informează ministrul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO