Profesii

Veşti bune pentru angajaţi: Categoria de salariaţi care ar putea primi o zi liberă în plus

Veşti bune pentru angajaţi: Categoria de salariaţi...

Autor: Alexandru Nanu

09.05.2019, 09:13 11555

În această săptămână, deputaţii au adoptat cu un proiect de lege care reglementează statutul personalului feroviar şi le oferă angajaţilor din acest domeniu o zi de concediu de odihnă în plus faţă de cele libere legale în mod normal.

Proiectul de Lege privind statutul personalului feroviar, PL-x nr. 37/2017,  a fost votat de deputaţi cu 203 voturi pentru, 2 voturi contra şi 86 de anţineri.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat la sfârşitul anului 2016, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constiţutia României republicată.

În proiectul de lege se prevede ca personalul feroviar să aibă dreptul de  a beneficia de facilitatea că “Ziua feroviarilor (...) este zi liberă plătită”.

De asemenea, proiectul de lege prevede si ca “la cerere, personalul feroviar se poate pensiona în conformitate cu legislaţia muncii în vigoare la data solicitării. Personalul feroviar care a realizat un stagiu de cotizare de 35 de ani are dreptul la reducerea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare, fără ca acest lucru să-i afecteze drepturile”.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să fie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO