Profesii

Veşti bune pentru români: Angajaţii vor avea parte de o nouă minivacanţă

Veşti bune pentru români: Angajaţii vor avea parte de...

Autor: Alexandru Nanu

26.11.2022, 21:00 20954

La sfârşitul lunii noiembrie, românii vor avea parte de o nouă minivacanaţă de 2 zile, ca urmare a faptului că pe data de 30 noiembrie se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi pe data de 1 decembrie se sărbătoreşte Ziua Naţională a României -, zile libere conform Codului Muncii.

Prima zi liberă care urmează, din acest an este ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri. 

Până la sfârşitul anului 2022, Românii mai au patru zile libere legale din care doar trei sunt într-o zi lucrătoare a săptămânii. Ziua de 25 decembrie pică într-o zi de duminică.

Zilele libere rămase în anul 2022 sunt:

• 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;

• 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;

• 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO