Profesii

VIDEO ZF Live. Aura Socol, profesor ASE Bucureşti: Dacă intrăm nepregătiţi în zona euro, trebuie să înţelegem riscul de a rămâne la periferia zonei euro

Autor: Alex Ciutacu

01.09.2017, 00:05 1307

„Dacă vă uitaţi la celelalte state comparabile, Polonia, Ungaria, Cehia, inclusiv Bulgaria, imediat după aderare şi-au făcut un plan foarte bine pus la punct pentru asta, începând de la ce înseamnă zona euro, care sunt etapele, beneficiile şi costurile. În primul rând, ar trebui să avem un PIB per capita situat la cel puţin 75% din media UE; acum avem doar 59% din această medie“, a declarat Aura Socol, profesor univer­sitar doctor la ASE Bucureşti, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Întrebarea este dacă înţelegem la ce ne expunem. Riscul de a avea o economie subperformantă şi de a intra cu diferenţă de dezvoltare în zona euro  aduce cu el riscul de a rămâne la periferia zonei pentru foarte mult timp, ceea ce ar putea genera riscul de a creşte preţurile şi de a scădea veniturile.“

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat prin intervenţie tele­fonică în cadrul ZF Live că necesitatea respectării convergenţei nominale pentru aderare la zona euro se face într-un context de durabilitate.

„În primul rând trebuie spus clar că nu există o altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro, aceasta fiind poziţia BNR. Respectăm criteriile nominale, dar durabilitatea criteriilor de convergenţă reală apare clar în tratatul de aderare. La Banca Naţională există un comitet de analiză a trecerii la euro care funcţionează din 2015 şi se întâlneşte o dată la două luni. Sunt invitate şi alte instituţii ale statului.“

Aura Socol susţine înfiinţarea unui comitet interministerial din care să facă parte Ministerul de Finanţe, BNR, dar şi alte instituţii.

„Decizia să fie politică, dar să fie fundamentată pe o analiză detaliată, să ştim clar la ce ne aşteptăm, ce riscuri avem dacă aderăm acum, când înde­plinim doar criteriile de convergenţă nominală.“

Ea a vorbit despre ERM 2 (The European Exchange Rate Mechanism) şi despre ce presupune acesta: „Trebuie să îndeplineşti criteriile de convergenţă nominală, trebuie să îţi fixezi cursul de schimb, cu tot cu marja respectivă, trebuie să ai şi convergenţă reală, dar, cel mai important, este ireversibil. În momentul în care ai intrat în ERM 2, rămâi până treci la etapa următoare. Dacă eşti acolo şi nu îndeplineşti criteriile de a trece mai departe, automat trebuie să mai rămâi doi ani în ERM 2”.

„I-aş spune premierului Tudose că poate mai important decât ţinta de intrare în zona euro este momentul în care ne alegem să intrăm în ERM 2.”

Socol a subliniat discrepanţele prezente în România: „În România convergenţa preţurilor este de 50% faţă de zona euro, iar convergenţa veniturilor este la 19%. Cehii au, spre exemplu, 40% convergenţa veniturilor, în timp ce ungurii sau polonezii au peste 30%.“

„România ar trebui să recupereze o masă critică de convergenţă reală şi să asigure o compatibilitate a economiei româneşti în zona euro.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO