Profesii

Video ZF Live. Rudolf Fedorovici, Odgers Berndtson: Cel mai mare salariu al unui executiv plasat de noi în ultimul an a fost 150.000 de euro brut

Autor: Roxana Rosu

03.08.2016, 00:05 867

Cel mai mare salariu al unui executiv plasat în ultimul an în România de firma de executive search Odgers Berndtson s-a ridicat la 150.000 euro brut (adică 12.500 de euro brut/ lună şi 9.600 de euro net), în con­diţiile în care salariile executivilor sunt pe un trend de revenire, după ce au stagnat în criză, a declarat la ZF Live Rudolf Fedo­r­o­vici, Regional Representative în cadrul firmei internaţionale de executive search Odgers Berndtson şi Managing Partner în cadrul Advice Executive Search România.

„Salariile managerilor nu cred că au scăzut, dar au stagnat. În ultimii doi ani vedem o revenire. Nu aşa spectaculoasă cum am fi vrut, dar vedem o revenire.“

O altă tendinţă remarcată de recrutori este creşterea importanţei beneficiilor care duc la dezvoltarea personală şi profesională a angajatului, în detrimentul unor avantaje care aveau un cuvânt greu de spus în alegerea jobului în urmă cu câţiva ani, de exemplu maşina de serviciu şi laptopul.

„Am văzut cazuri în care candidaţii au cerut beneficii pentru consoartă, oferte la saloane de înfrumuseţare de exemplu, dar acestea sunt excepţii. Românii s-au schim­bat, se schimbă, iar acest lucru se vede şi în beneficiile negociate.“  Maşina de serviciu este încă un subiect pentru candidaţi, dar nu neapărat pentru cei care discută poziţii de manager. În acest caz, discuţiile legate de laptop şi maşină au ajuns să fie considerate amuzante, spune Rudolf Fedorovici. În schimb, managerii români, spre deose­bire de cei din alte culturi, nu sunt prea mobili şi nu se relochează la fel de uşor ca angajaţii din alte ţări. Ultimii ani au adus o uşoară schimbare în acest trend, pe măsură ce anumite destinaţii, precum Cluj, Timişoara şi Iaşi, au devenit mai accesibile în privinţa transportului.

Piaţa de executive search din România este în continuare foarte mică faţă de pieţele mature, iar onorariile consultanţilor din domeniu au scăzut în  perioada 2010- 2014, pe fondul crizei economice. Totuşi, 2015 şi 2016 sunt ani de revenire, în care au crescut şi  numărul şi calitatea proiectelor, iar ono­rariile au început să revină la normal.

Preţul recrutării unui manager depinde în mare măsură de manager şi cine plăteşte, având în vedere că procesul poate viza selecţia fie a unui executiv cu o echipă de 2 oameni şi un salariu de 2.000 euro net pe lună sau CEO-ul unei multinaţionale.

„Tariful recrutării depinde de consul­tantul angajat. Nu vei angaja un consultant de primă ligă pentru a recruta un manager pe care îl poţi găsi şi în alt fel.“

În principiu, onorariile variază între 20% şi o treime  din brutul anual al executivului recrutat . În Germania, de exemplu, onorariul minim al unui headhunter este de 40.000 euro, iar în Marea Britanie este de 60.000 lire sterline. ”De acolo se porneşte discuţia în aceste state. Dacă un consultant de acolo e angajat să găsească un executiv pentru România de la acel nivel va porni onorariul”. În medie, onorariul pentru recrutarea unui executiv este undeva la 50.000 de euro în România şi în regiune.

Există însă şi situaţii excepţionale, proiecte care vizează  recrutarea pe mai multe ţări, unde onorariile ajung la sute de mii de euro. ”Astfel de onorarii sunt rarisime şi pentru colegii din Anglia totuşi”.

Biroul local al Odgers Berndtson are clienţi din toate industriile, atât în sectoare care au crescut semnificativ în ultimii ani, cum este IT-ul, dar şi în altele care au trecut prin turbulenţe şi schimbări, cum este farma, o industrie în care au dispărut o serie de companii, în timp ce altele sunt pe val. ”Producţia, manufacturarea industrială e şi ea în dezvoltare şi mă aştept ca efervescenţa să continue”.

Dincolo de procesul de recrutare în sine, la nivel  executiv afacerile se bazează pe încredere, iar pentru a stabili astfel de relaţii executivii trebuie să aibă o reţea de cunoştinţe şi să aibă întâlniri informale.

”Există cluburi exclusiviste în care executivii se întâlnesc şi discută. Merg la jocuri de golf, la tenis, iar în Danemarca era la un moment dat obiceiul de a merge la băi de nămol”, spune Rudolf Fedorovici.

Totuşi, aceste întâlniri nu vor înlocui munca recrutorilor, rolul lor fiind nu numai acela de a oferi o listă scurtă de candidaţi, cât mai ales consultanţă.

”Uneori discuţiile se poartă în taxi, când candidatul pleacă spre aeroport şi nu vreau să il pierd pentru două săptămâni. Aşa că mă duc şi îl conduc la aeroport. Perioadă în care avem timp să discutăm”.

Un instrument folosit în recrutare este şi LinkedIn, reţeaua de socializare de business care a fost recent preluată de Microsoft, tranzacţie care va aduce probabil schimbări. În opinia consultantului, LinkedIn şi-a creat imaginea unei reţele de socializare, ceea ce a fost o strategie greşită, dar acum va deveni un instrument mai profesionist, cu ţintă clară pe anumiţi beneficiari şi tot mai puţine servicii gratuite.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO