Profesii

Videoconferinţa ZF HR Conference. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022. Alina Popescu, Mercer Marsh Benefits: Aşteptările mele sunt ca anul viitor să vorbim despre creşteri salariale undeva între 6% şi 7% pentru anumite industrii

Videoconferinţa ZF HR Conference. Cum se pregătesc...

Autor: Ramona Cornea

23.11.2021, 09:40 73

Alina Popescu, talent information solution leader, SEE Europe în cadrul Mercer Marsh Benefits se aşteaptă că anul viitor să vorbim despre creşteri salariale undeva între 6% şi 7% pentru anumite industrii ale economiei locale care merg bine în pandemie.

”Aşteptările mele sunt ca, în anumite industrii care funcţionează bine în această perioadă pandemică, să vorbim de procente puţin mai mari de 5% pentru bugetul care va fi aprobat, undeva între 6% şi 7%. Însă chiar şi aşa, creşterile salariale preconizate de companii nu vor acoperi inflaţia pentru toţi angajaţii. Cel mai probabil, când Guvernul ia o decizie de creştere a salariului minim cu două cifre, cel mai mult din bugetul salarial alocat va merge către benzile salariale, pentru muncitori, pentru tehnicieni, pentru cei care sunt foarte aproape de salariul minim pe economie, pentru a păstra o ierarhie a benzilor salariale în organizaţie”, a declarat Alina Popescu în cadrul videoconferinţei ZF HR Conference. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul 2022.

Ce a mai declarat Alina Popescu în cadrul videoconferinţei:

·        Conform studiului realizat de Mercer, bugetele companiilor pentru creşterile salariale sunt destul de conservatoare, noi publicăm anual acel deja celebru procent de creştere de 5%. La nivel global sunt şi mai conservatoare, de 4,5%, cumva fiind aliniate între Europa de Vest, Europa Centrală şi ceea ce se întâmplă în Europa de Est.

·        Din păcate, vorbim în continuare de o diferenţă de 9 ori mai mare a salariului unui manager faţă de salariul de intrare, salariul minim din organizaţie. Acest procent probabil că se va păstra şi în viitor, nu mă aştept să crească managerilor sau ale specialiştilor seniori anul următor, creştere salariului minim va creea o stare destul de dificilă pentru angajatori.

·        Este o provocare nu numai în România, ci şi în Europa şi la nivelul altor state, ca tinerii absolvenţi să îşi dorească un profil de post diferit, nu neapărat cel de la bandă. Din studiul nostru reiese foarte clar că cei foarte calificaţi lucrează pe aceste segmente, precum tehnicienii, de exemplu, au salarii la fel de mari ca absolvenţii de facultate. Se vede foarte clar în studiul nostru că uneori sunt chiar plătiţi mai bine decât un proaspăt absolvent sau un post puţin calificat din zona de studii superioare. Şcoala românească nu te pregăteşte din prima să fii calificat, există nişte bugete stabilite de companii şi este destul de dificil să îi spui companiei că anul viitor vom creşte salariile cu 30% şi chiar şi aşa nu vor fi suficiente să motiveze forţa de muncă ca după absolvirea unei şcoli duale să vină la tine în organizaţie.  Este o problemă pe care o au toate ţările dezvoltate, cea de a găsi angajaţi pentru aceste posturi.

·        De aici vine şi introducere roboţilor şi automativării pe care le vom avea în fabrici, se va lucra destul de tehnologizat.

·        România nu este o ţară cheie pentru cele mai mult companii, este o ţară medie spre mică. Pentru a reuşi să îi atragem pe angajatorii străini, care sunt foarte stabili şi plătesc foarte rezonabil, ar trebui să avem o politică naţională care să îi atragă, ci nu pe cele care vin cu salariul minim pe economie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO