►♦ „Pentru ca o organizaţie să prospere, există trei lucruri la care trebuie să ne uităm: produsul, serviciul şi, cel mai important, oamenii. Companiile cu cei mai buni oameni câştigă.” ♦ „Cum eşti tu ca lider, aşa este şi echipa ta.” ♦ „Leadershipul este o temă foarte importantă, suntem atât de buni pe cât este echipa noastră.”
Tehnologia va continua să redefinească piaţa muncii, însă factorul uman rămâne esenţial. Aşadar, viitorul muncii este unul uman, dar condus de cei care stăpânesc inteligenţa artificială. În acest context, liderii trebuie să fie pregătiţi să adopte schimbarea, să îşi sprijine echipele şi să creeze un mediu în care oamenii şi tehnologia pot colabora pentru succesul organizaţional, au fost câteva dintre concluziile conferinţei Top Angajatori undelucram.ro: Transformarea resurselor umane: perspective şi soluţii 2025, organizată în parteneriat Ziarul Financiar şi Business Magazin.
Costin Tudor, fondatorul platformei undelucram.ro, a subliniat că incertitudinea economică şi lipsa de predictibilitate din 2024 se vor menţine şi în 2025. Astfel, leadershipul orientat spre oameni şi capacitatea de înţelegere devin esenţiale.
„Anul 2024 a fost un an cu destul de multă lipsă de predictibilitate şi 2025 este şi el incert. Vedem un trend în acest moment: este foarte mult despre asumare, leadership orientat spre oameni şi înţelegere. Cum eşti tu ca lider, aşa este şi echipa ta”, a punctat el în cadrul conferinţei.
David Whelan, director, LinkedIn Talent Solutions Venture Markets CEE, SEE, Israel & Public Sector EMEA & LATAM, a pus accent pe importanţa automatizării şi utilizării inteligenţei artificiale. „Trebuie să ne uităm la ce poate fi automatizat. Indiferent de partea companiei în care lucraţi, gândiţi-vă la care sunt sarcinile care pot fi îndeplinite cel mai bine de un robot şi care sunt sarcinile care pot fi îndeplinite cel mai bine de un om. În viaţa personală şi profesională, trebuie să mergem spre AI. Dar pentru ca o organizaţie să prospere, există trei lucruri la care trebuie să ne uităm: produsul, serviciul şi, cel mai important, oamenii. Companiile cu cei mai buni oameni câştigă”, a spus el.
Liderii viitorului trebuie să folosească tehnologia, să fie un exemplu pentru echipele lor şi să înveţe unii de la alţii, consideră David Whelan.
„În această nouă lume a muncii, există încă un război pentru talente. Începeţi să utilizaţi AI în viaţa personală sau profesională. Conduceţi prin exemplu. Învăţaţi unii de la alţii. 2025 este despre găsirea primului câştig AI”, a concluzionat el.
Gabor Olajos, country managing director, Pluxee România & Bulgaria, a subliniat şi el importanţa leadershipului şi a lucrului în echipă.
„Leadershipul este o temă foarte importantă, suntem atât de buni pe cât este echipa noastră. Oamenii sunt făcuţi să lucreze împreună, nu putem face nimic singuri. Diferenţa în lumea de azi este că trebuie să fim eficienţi, să avem performanţe bune, ceea ce pune multă presiune pe noi. Fondatorul companiei noastre susţine că noi suntem companie de oameni, aşa că acordăm o importanţă deosebită oamenilor, rezultatelor oamenilor, dezvoltării lor, a dezvoltării organizaţionale”, a detaliat reprezentantul Pluxee.
La rândul său, Matt Phelan, cofondator The Happiness Index, a adus în discuţie impactul fericirii angajaţilor asupra performanţei organizaţiilor.
„Angajaţii fericiţi sunt mai creativi, vând mai mult, au performanţe mai bune. Dacă eşti fericit, ai performanţe mai bune la muncă. Toată lumea ştie că dacă eşti fericit, lucrurile ţi se par mai uşoare la muncă. Companiile cu angajaţi mai fericiţi îşi depăşesc concurenţii din industrie”, a spus el.
Ionela Sulugiuc, director naţional de resurse umane la Lidl, a explicat că în vremuri provocatoare, unul dintre cele mai importante aspecte pentru companie este leadershipul.
„Timpurile în care trăim sunt atât de diverse şi atât de provocatoare, pentru noi un buton important în care vrem să investim este acest buton de leadership şi ce înseamnă liderii în organizaţie. În centrul strategiei noastre de resurse umane stă bunăstarea angajatului, dar pentru ei este important ce facem în sensul acesta. Cea mai bună modalitate prin care noi comunicăm cu angajaţii noştri sunt faptele pe care le punem în practică”, a detaliat ea.
Costin Tudor, fondator, undelucram.ro
♦ Anul trecut, pe Undelucram au fost în jur de 33 mil. accesări şi sunt două lucruri care s-au întâmplat. În primul rând, am crescut organic, deci lumea s-a informat, a accesat platforma.
♦ Un lucru care pe noi ne-a surprins este faptul că, metaforic vorbind, au mai dat un click în plus şi s-au uitat după mai multe informaţii la acelaşi angajator faţă de 2023 sau 2022.
♦ E o creştere de accesări de 21%, la fel cum contribuţiile postate – recenzii, salarii, feedback la interviuri – au avut o creştere de 17%.
♦ Unul dintre cele mai recenzate domenii a fost IT, la fel ca şi până acum. Surprizele au fost retailul alimentar şi nonalimentar, băncile şi asigurările.
Gabor Olajos, country managing director, Pluxee România & Bulgaria
♦ Leadershipul este o temă foarte importantă, suntem atât de buni pe cât este echipa noastră. Oamenii sunt făcuţi să lucreze împreună, nu putem face nimic singuri. Diferenţa în lumea de azi este că trebuie să fie productivi, ceea ce pune multă presiune pe noi.
♦ Fondatorul companiei noastre susţine că noi suntem companie de oameni, aşa că acordăm o importanţă deosebită oamenilor, rezultatelor oamenilor, dezvoltării lor, a dezvoltării organizaţionale.
♦ După ce am dat de Happiness Index, ne-am dat seama că e una să fii implicat în muncă şi alta să fii fericit, este un alt indicator de adăugat la performanţa organizaţională.
Matt Phelan, cofondator, The Happiness Index, Pluxee Romania
♦ Am lansat indexul fericirii în România, am strâns date din 170 de ţări, este pentru prima dată în România.
♦ Angajaţii fericiţi sunt mai creativi, vând mai mult, au performanţe mai bune. Dacă eşti fericit, ai performanţe mai bune la muncă. Toată lumea ştie că dacă eşti fericit, lucrurile ţi se par mai uşoare la muncă. Companiile cu angajaţi mai fericiţi îşi depăşesc concurenţii din industrie
♦ 48% dintre angajaţii din România nu ar recomanda altora compania unde lucrează acum. Cel mai bun mod de a repara acest lucru este să ai sondaje printre cei care rămân şi să-i întrebi de ce rămân.
David Whelan, director LinkedIn Talent Solutions Venture Markets CEE, SEE, Israel & Public Sector EMEA & LATAM
♦ Viitorul muncii este uman. Pentru ca noi să prosperăm în această nouă lume a muncii, trebuie să facem două lucruri foarte bine: trebuie să dobândim şi să avem abilităţi avansate în AI şi, în al doilea rând, să ne dezvoltăm şi să ne dublăm abilităţile umane şi abilităţile soft.
♦ Dacă facem asta bine, viitorul va fi luminos pentru noi, liderii, şi pentru organizaţiile în care lucrăm
♦ Încă din pandemie, rolul liderului s-a schimbat. Liderul a avut de-a face cu conceptul de muncă flexibilă şi schimbări mari în ceea ce priveşte instabilitatea economică, politică, războiul sau gestionarea diferitelor generaţii din piaţa muncii.
Estera Anghelescu, recruiting & employer branding director, Kaufland România şi Moldova
♦ Dintre cei 850.000 de oameni cu dizabilităţi din România, 54% au şi un drept de muncă şi doar 11% sunt în acest moment angajate pe piaţa din România.
♦ În 2019, când am lăsat oficial programul Acces în Kaufland, am ales să schimbăm această realitate şi să demonstrăm că persoanele cu dizabilităţi pot fi integrate cu succes în echipele noastre.
♦ Avem, în medie, 10-15 magazine pe care le deschidem pe an în România. Avem o medie de 100 de noi colegi pe care îi angajăm. pentru fiecare deschidere nouă de magazin
♦ În momentul de faţă, avem 500 de locuri de muncă ocupate de persoane cu dizabilităţi în cadrul echipei noastre.
Laura Buşu Boboc, head of HR, Michelin CBS Bucharest
♦ Suntem pe o piaţă competitivă şi este important să rămânem relevanţi pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte centrul de servicii Michelin din Bucureşti, planul este de expansiune în acest an. Vom creşte cu aproximativ 10%.
♦ Focusul nostru este pe zona de employer branding extern, cât şi pe zona de dezvoltare a oamenilor din intern. Avem un procent de promovare a oamenilor din intern în jur de 25-30% în fiecare an şi atunci ne concentrăm pe dezvoltarea competenţelor de leadership.
♦ De patru ani am implementat transparenţă pe partea de grile salariale şi evaluarea joburilor în companie. Fiecare salariat ştie care este nivelul rolului pe care îl are.
Mihai Păun, manager people & culture – operations, Philip Morris România
♦ Începând din 2017, Philip Morris a investit destul de mult în România, undeva la 1 mld. dolari. Cei mai mulţi bani s-au dus în zona de reprofiling tehnologii şi asta ne-a ajutat să ne lărgim organizaţia.
♦ Eram undeva pe la 600 - 700 de angajaţi, acum suntem undeva pe la 1.300 de angajaţi numai în zona de fabrică.
♦ Avem undeva la 1.600 de angajaţi, vorbim de încă 600-700 de contractori direcţi care locuiesc cu noi în organizaţia noastră.
♦ Din 2017 fabrica noastră s-a mărit destul de mult. A fost o perioadă destul de intensă din punct de vedere al recrutării, mai ales în zona de operare. Acum e mai mult o zonă de stabilitate.
Nora Alexandra Anghel, head of talent acquisition & communication, MHP – a Porsche Company
♦ Avem un program de dezvoltare a carierei personalizat pentru fiecare dintre colegii noştri. Ei pot accesa programe de mentorat, diferite traininguri în funcţie de interesele lor. Totodată, există oportunităţi de mobilitate internă.
♦ Cred că suntem toţi aliniaţi pe ideea că leadershipul uman, cel concentrat pe oameni, este cel mai important.
♦ Este nevoie de stabilitate şi de clădirea unei culturi şi a unui mediu unde domneşte bunăstarea angajaţilor. Nu vom putea atrage viitori angajaţi şi nu-i vom putea ţine fericiţi pe cei existenţi doar cu beneficii materiale.
Ionela Sulugiuc, director naţional de resurse umane, Lidl
♦ Timpurile în care trăim sunt atât de diverse şi atât de provocatoare, pentru noi un buton important în care vrem să investim este acest buton de leadership şi ce înseamnă liderii în organizaţie. În centrul strategiei noastre de resurse umane stă bunăstarea angajatului
♦ Cea mai bună modalitate prin care noi comunicăm cu angajaţii noştri sunt faptele pe care le punem în practică.
♦ Pot să spun foarte cu curaj că peste 50% din cei 1.000 de lideri pe care îi avem sunt din provincie şi mulţi din oraşe care nu sunt principalele noastre centre. Este foarte diversificată partea aceasta de unde ne vin liderii.
♦ Este important cum îi integrăm pe angajaţii noi şi cum îi ţinem alături de noi.
Dana Stoian, HR manager, Provident Financial Romania
♦ Acum şase ani am avut primii roboţi implementaţi care ne-au ajutat să facem munca repetitivă, să facem oferte în recrutare sau scorări în biroul de credit. Pe parcurs, am ajuns să ne uităm în direcţia AI-ului, în special la nivel individual.
♦ Lucrăm pentru a învăţa oamenii cum să folosească AI şi îi educăm astfel încât să muncească mai eficient cu ajutorul inteligenţei artificiale.
♦ Circa 80% dintre managerii noştri sunt oameni care au crescut în companie. Acesta este un element de trust, un catalizator pentru noi. Managerii noştri simt cultura, oamenii şi îşi propun să îi transforme în lideri.
Bogdan Badea, CEO, eJobs
♦ În 2024 am avut o scădere de 10% din punctul de vedere al ofertei de locuri de muncă. Am avut o creştere pe numărul de aplicări, iar cifra cea mai îngrijorătoare este că am avut plus 20% CV-uri noi de la an la an. Acum avem plus 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deci trendul continuă.
♦ Este efervescenţă în piaţă, există mulţi oameni care îşi caută un loc de muncă, există mulţi oameni care trebuie să-şi caute un loc de muncă.
♦ Retailul a fost numărul unu ca atragere de aplicări. Nu sunt surprize majore, producţia suferă şi suferă masiv în unele regiuni ale ţării.
♦ Avem foarte mulţi candidaţi care încep să lucreze de la 16 ani. Vor să-şi câştige independenţa.
Mădălina Popa, regional cloud solutions leader, Microsoft
♦ Suntem într-o lume în care cu toţii vorbim despre AI, despre lumea agenţilor AI. Nu mă refer la cum am putea să înlocuim oameni cu agenţi, ci la felul în care AI ne poate ajuta să ne îmbunătăţim viaţa şi să avem rezultate mai eficiente.
♦ Aproximativ 80% dintre profesioniştii de HR cred că AI va influenţa semnificativ piaţa muncii, însă doar 30% dintre ei se simt pregătiţi să abordeze un job care necesită AI sau ca oamenii din companiile lor să folosească AI.
♦ E un procent mic, având în vedere cât de mult este utilizat azi AI-ul şi cât de mult va fi utilizat în viitor.