Profesii

Zece întrebări capcană pe care recrutorii le pun la interviuri de angajare

Zece întrebări capcană pe care recrutorii le pun la...

Autor: Mădălina M.

21.12.2013, 10:13 166448

Companiile care fac angajări şi-au format un registru de întrebări preferate, care, de cele mai multe ori, sunt menite să pună în dificultate candidaţii, potrivit Corinei Diaconu, Managing Director la firma de recrutare ABC Human Capital.

Multe întrebări “capcană” se leagă de motivul părăsirii fostului loc de muncă. Modul în care povesteşte despre plecarea din companie spune multe despre personalitatea, caracterul şi valorile angajatului. De asemenea, candidaţii  care sunt greu de mulţumit - au pretenţii mari, manifestă inflexibilitate în negociere, sunt critici cu cei din jur sau nu se integrează în echipă, sunt consideraţi angajaţi pe care e bine să îi eviţi, potrivit lui Şerban Mrejeriu, consultant la firma de recrutare şi executive search AIMS Executive Search & Consulting.

Unele întrebări capcană pot viza autocaracterizarea. Un candidat care nu admite că are puncte slabe va fi considerat lipsit de onestitate, spune Mrejeriu.  De asemenea, este preferat ca un candidat să admită când are zone de îmbunătăţit şi să ofere exemple care arată că lucrează la aspectul respectiv.

 

Cele mai bune şi cele mai slabe răspunsuri la întrebările capcană ale angajatorilor

 

Cătălina Bilan, Career Services Lead la firma de recrutare Career Advisor a alcătuit o listă de 10 întrebări capcană frecvente la interviurile de angajare care necesită o atenţie sporită din partea candidaţilor, precum şi cele mai potrivite răspunsuri la fiecare dintre aceste întrebări sau, dimpotrivă, cele pe care e mai bine ca aceştia să le evite.

 

Întrebare

Cel mai bun răspuns

Cel mai slab răspuns:

1. Spune-mi ceva despre tine.

DA - Ceea ce angajatorul doreşte să audă este un sumar al experienţei tale şi motivele pentru care esti candidatul potrivit pentru post. Creează-ţi în avans un scurt “advertorial” care să conţină: un sumar al experienţei recente (maxim 10 ani), studiile şi certificările relevante pentru post, abilităţile şi realizările specifice care corespund cu cerinţele postului.

NU - “Ce aţi dori să ştiţi? “

2. Care sunt aşteptările tale salariale?

DA - Încearcă să eviţi răspunsul în cazul în care întrebarea intervine foarte devreme în procesul de selecţie (de exemplu la interviul telefonic); arată-te flexibil şi interesat mai degrabă de oportunitatea de carieră reprezentată de postul vacant. În cazul în care totuşi trebuie să oferi această informaţie, oferă un interval mai larg şi adaugă că eşti dispus să discuţi la momentul ofertei.

NU - “Nu sunt dispus să accept un salariu mai mic de 3.000 de euro. Cât oferiţi?“

3. Care sunt punctele tale forte?

DA -  Răspunsul trebuie să includă abilităţi concrete şi demonstrabile prin exemple, care să fie relevante pentru conţinutul postului, de exemplu: am capacitatea de a genera vânzari: am reuşit să aduc 10 clienţi noi la compania anterioară, care au adus o creştere a volumului de încasări cu 10% peste target în primul an.

NU - “Sunt un om de echipă, sunt comunicativ, etc.”, care sunt deja supra-utilizate şi au devenit goale de conţinut şi greu de demonstrat prin exemple.

4. Care sunt punctele tale slabe?

DA - Prezintă un exemplu de abilitate pe care ai dezvoltat-o în timp şi care a reprezentat o provocare la începutul carierei.

NU - “Nu am niciun punct slab” sau

“Sunt perfecţionist, am prea multă încredere în oameni”, care sunt supra-utilizate.

5. Unde te vezi peste 5 ani?

DA - “Mi s-a spus că am potenţial să ocup un post de conducere, de aceea în timp aş dori să îmi dezvolt aceste abilităţi” sau “Doresc să devin un expert în zona de risk management, să dezvolt procese şi proceduri care să aducă rezultate importante companiei pentru care lucrez”.

NU - “În postul pe care îl ocupaţi dvs. în prezent” sau “Nu ştiu”.

 

6. Ce ţi-a plăcut cel mai mult în postul pe care l-ai ocupat anterior?

DA - Fă o legatura între răspunsul tău şi nevoile companiei şi/sau prezintă un exemplu de iniţiativă sau o serie de rezultate extraordinare pe care le-ai obţinut – ex. “faptul că am avut ocazia de a contribui la creşterea vânzărilor în regiune cu peste 50% în ultimii 3 ani”.

NU - Nu răspunde fără să te gândeşti la nevoile companiei. Dacă spui că ţi-a plăcut independenţa pe care ţi-o oferea postul anterior şi compania pentru care candidezi are nevoie de persoane care să se integreze într-un sistem foarte strict de organizare şi raportare şi să nu depăşească limitele job-ului, acest lucru ar putea să te descalifice.

7. Ce ţi-a plăcut cel mai puţin la postul anterior?

DA - “Deşi mi-au plăcut majoritatea aspectelor care ţineau de job, o limitare a fost că nu mai aveam oportunităţi de a învăţa ceva nou sau de a prelua noi responsabilităţi”.

NU - Aspecte subiective, referitoare la relaţia cu colegii, şefii.

 

8. Cât de repede crezi că poţi să te adaptezi şi să contribui în compania noastră?

DA - “Cred că mă pot adapta în foarte scurt timp. În posturile pe care le-am ocupat anterior a trebuit să acumulez foarte multe informaţii într-un timp foarte scurt şi m-am adaptat rapid. De exemplu…” şi oferă un exemplu concret. Chiar dacă postul pentru care candidezi e într-o industrie total diferită de industria în care ai activat, identifică acele abilităţi transferabile şi oferă-le ca exemplu. Dă dovadă de iniţiativă şi motivaţie.

NU - “Din moment ce nu am experienţă în această industrie, probabil că voi avea nevoie de ceva mai mult timp să mă adaptez.”

9. De ce ai părăsit compania anterioară?

DA - În cazul unei reorganizări, spune exact care a fost realitatea: “Compania a trecut printr-o reorganizare la nivelul mai multor departamente şi postul pe care îl ocupam, împreună cu altele, au fost desfiinţate. Acest lucru nu a avut legatură cu performanţa individuală.” 

“Simţeam că am realizat tot ce puteam să realizez în acea companie şi sunt în căutarea unui post care să îmi permită să mă dezvolt în continuare”.

NU - “Am fost concediat din cauză că nu m-am integrat în echipă”.

“A fost o răzbunare personală a şefului meu”

10. De ce vrei să lucrezi aici? Sau De ce te-am angaja pe tine?

DA - Sumarizează motivele pentru care eşti potrivit pentru post.

NU - Nu te arăta interesat doar de aspectele financiare sau de beneficiile pe care le oferă compania.

 

Sursa: Cătălina Bilan, Career Services Lead la firma de recrutare Career Adviser

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO