Profesii

ZF a devenit vocea capitalului privat autohton prin conferinţele ZF Antreprenorii României

Piteşti – martie

„Caravana Antreprenorilor“ a ajuns până acum în 12 oraşe importante din România

Astăzi are loc în Bucureşti al treisprezecelea eveniment din caravana ZF Antreprenorii României, un proiect realizat împreună cu Banca Transilvania, care a adunat până acum 3.000 de manageri, antreprenori, bancheri şi consultanţi din businessul privat românesc.

Forţa de muncă, nevoia con­stru­irii de autostrăzi care să lege principalele oraşe de vestul Europei, reducerea biro­craţiei, stimularea inves­tiţiilor în agricultură, consolidarea brandului de ţară şi o deschidere mai mare a autorităţilor către dialogul cu oamenii de afaceri. Acestea sunt câteva dintre nevoile antreprenorilor din România transmise în cadrul celor 12 conferinţe „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României”, organizate de ZF împreună cu Banca Transilvania.

„Caravana antreprenorilor” a reunit în fiecare dintre ediţii între 200 şi 300 de antreprenori, manageri, bancheri şi autorităţi locale, care au discutat principalele probleme ale capitalului autohton şi modalităţile de stimulare a businessurilor care aduc cel mai mult oxigen în economie.

„Potenţialul firmelor locale este mult mai mare, iar faptul că nu pot atinge acest potenţial este din cauza celor care ne conduc şi care nu şi-au dat seama că performanţa se face în fiecare minut“, spunea Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM)  la Piteşti, în cadrul primei conferinţe „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României”.

Ulterior, antreprenorii din toată ţara au vorbit despre cum statul trebuie să sprijine antreprenoriatul local sau „măcar să nu îl mai încurce”, dar şi despre nevoia de o mai bună cooperare între autorităţile publice şi mediul de afaceri.

„Cu oamenii din Moldova am reuşit să inovez în domeniul mondial al scaunelor pentru copii, iar primarul din Paşcani nici nu mă cunoaşte”, declara în cadrul conferinţei de la Iaşi Doina Cepalis, antreprenoarea care conduce pro­ducătorul de scaune auto pentru copii Te-Rox Paşcani, care deţine cinci fabrici cu peste 1.000 de salariaţi.

Lipsa forţei de muncă este o altă problemă importantă a mediului de afaceri local, antreprenorii criticând desfiinţarea şcolilor profesionale şi întârzierea în adaptarea sistemului de învăţământ la nevoile economiei. De altfel, lipsa angajaţilor a devenit o problemă a tuturor actorilor din economie, fie că este vorba de companii cu acţionariat străin sau românesc.

 „De unde să mai aducem personal? Nu mai are Bihorul de unde să aducă oameni. Este foarte bună soluţia de a aduce muncitori din alte zone ale ţării. Însă sunt sceptic că cei care vor să plece de acasă pentru a munci vin în Bihor şi nu se mută în Italia, de exemplu. Nu vom putea compara salariile de aici cu cele din vestul Europei nici peste zece ani“, spunea la Oradea Adrian Certezeanu, unul dintre acţionarii retailerulul de încălţăminte Benvenuti, printre cele mai mari companii cu acţionariat românesc din Bihor. În plus, oamenii de afaceri români au recunoscut că principala problemă a antreprenoriatului local este aceea că nu pot deveni o voce comună în faţa autorităţilor aşa cum este exemplul companiilor multinaţionale. Însă, una dintre obiectivele conferinţelor ZF Antreprenorii României este tocmai aceasta, de a da un motiv antre­pre­norilor să se întâlnească, să discute, să facă afaceri împreună şi să devină aceeaşi voce în faţa autorităţilor.

madalina.panaete@zf.ro

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24