Profesii

ZF HR Trends 2016: Un angajat într-o corporaţie câştigă în România 15.000 de dolari pe an, de patru ori mai puţin decât în aceeaşi companie din alte state din Europa

ZF HR Trends 2016: Un angajat într-o corporaţie...

Autor: Adelina Mihai

07.04.2016, 17:22 1492

Un angajat dintr-o corporaţie din România câştigă, în medie, 1.250 de dolari brut pe lună (echivalentul a 1.100 de euro sau a 4.900 de lei), de patru ori mai puţin decât un angajat din aceeaşi companie care are filială în alt stat din Europa, arată datele unui studiu salarial efectuat pe 200 de companii de către firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

„O analiză comparativă arată că un angajat dintr-o corporaţie din România câştigă, în medie 15.000 de dolari pe an în România, acestea fiind valori brute, care includ bonusurile şi alte beneficii. În Europa, în aceleaşi companii, media veniturilor primite de un angajat este 61.000 de dolari pe an, în Asia este de 48.000 de dolari, în Africa este de 30.000 de dolari, în America Latină este de 55.000 de dolari, în America de Nord este de 94.000 de dolari, iar în Orientul Mijlociu este de 65.000 de dolari brut. Este destul de evident cât mai avem până la a recupera decalajele la nivel salarial”, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner al Consulteam,în cadrul ZF HR Trends 2016, cea de-a 11-a conferinţă anuală de resurse umane, organizată săptămâna trecută de Ziarul Financiar.

În ceea ce priveşte ponderea bonusurilor în totalul veniturilor încasate de angajaţi, datele Consulteam arată că, în România, bonusul reprezintă 8% din venitul anual al unui angajat, ceea ce înseamnă că bonusurile primite de un angajat de-a lungul unui an echivalează cu valoarea unui salariu lunar. În Europa, bonusurile reprezintă 7,3% din veniturile totale obţinute de angajaţii din corporaţii. „2015 a fost primul an în care bonusul încasat de anga­jaţii români a fost cam cel de la nivelul targetului, al promisiunii de bo­nus din partea angajatorului. Dacă în anii trecuţi exista o diferenţă între cât lua angajatul şi targetul pe care îl avea de îndeplinit, acum nu mai există a­ceastă diferenţă, ceea ce înseamnă că an­gajaţii şi-au atins obiectivele de performanţă”, a mai spus Oana Botolan Datki.

În ceea ce priveşte creşterile salariale din mediul privat, Oana Botolan Datki spune că în România, în ultimul an, au avut loc creşteri salariale medii de 4,5%. „În 2008 aveam creşteri salariale de 11%; acest lucru nu se va mai întâmpla. În toată Europa de Est există o creştere salarială medie de circa 4% pe an, chiar dacă în 2008 procentul era mult mai mare. Trendul este ca această creştere salarială de la un an la an să fie din ce în ce mai mică procentual, de aceea nicăieri, nici în Europa de Est şi nici în cea de Vest, nu o să mai vedem creşteri salariale spectaculoase“. Deşi salariile din mediul privat au crescut, în medie, cu 4,5% pe an în România, acest lucru nu înseamnă că fiecare angajat din companiile locale a beneficiat de această creştere, pentru că orice majorare salarială se acordă în func­ţie de performanţă. Astfel, top per­for­merii au primit majorări salariale de 8, 9 sau 10%, în timp ce majoritatea an­ga­­jaţilor, cu o performanţă medie, au primit majorări salariale de 4,2- 4,5%, în timp ce angajaţii care nu au făcut per­formanţă nu au primit creşteri sala­riale. Deşi companiile vorbesc mult de­s­­pre răsplătirea performanţei şi mo­tiva­rea celor mai buni angajaţi, nu este rezolvată partea cu salariile de bază.

„Dacă partea de la bază, salariul, este de bun simţ, iar omul simte că poate trăi de pe o zi pe alta, putem trece mai departe la discuţii despre dezvoltare şi de beneficii de natură nonfinanciară. Dacă însă nu este rezolvată problema de la bază, iar angajatul primeşte salariul minim pe economie, degeaba primeşte de la angajator cele mai frumoase programe de training, beneficii şi bonusuri”.

Pe de altă parte, odată rezolvată pro­ble­ma cu salariile de bază iar perfor­manţa răsplătită, se poate vorbi de dezvoltarea profesională a an­gaja­ţilor. „Dacă performanţa angajaţilor este măsurată şi răsplătită corect, creşte productivitatea în rolurile operaţionale cu 40%. În zona de vânzări, vedem că un top performer este cu 67% mai productiv, în medie, decât colegii săi”.

Totuşi, răsplătirea exclusivă a angajaţilor care fac performanţă poate conduce la o fluctuaţie de personal mai mare în rândul celor care au o performanţă medie la serviciu. „La top performeri, ponderea angajaţilor care pleacă de bunăvoie dintr-o companie este de 5% în Europa, în timp ce în rândul celor care formează marea masă, cu performanţă la medie, care duc grosul într-o companie, procentul de fluctuaţie volun­tară este de 9%. (...) Costul înlo­cuirii unui angajat pentru o companie este echivalentul a 18 salarii ale res­pec­tivului angajat, de aceea companiile trebuie să se asigure că «factorii de igienă» sunt bine puşi la punct pentru toţi angajaţii”, a mai spus Botolan.

 

Salariul mediu de apropie de pragul de 2.000 de lei net pe lună, dublu faţă de acum nouă ani

În aproape jumătate dintre sectoarele din economie salariul mediu a depăşit deja 2.000 de lei net pe lună.

Salariul mediu net al angajaţilor români a ajuns la valoarea de 1.950 de lei în luna februarie a acestui an, în creştere cu 12,6% faţă de perioada similară din 2015, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Salariul mediu se apropie astfel de valoarea de 2.000 de lei net pe lună, dublu faţă de nivelul înregistrat în urmă cu nouă ani, având în vedere că în martie 2007 salariul mediu net pe economie a depăşit borna de 1.000 de lei net pe lună. Creşterea salariului minim pe economie, dar şi majorările salariale făcute cu precădere în sectorul bugetar au condus la o creştere mai accelerată a salariilor din România prin comparaţie cu alte state europene în ultimii ani. De altfel, salariul mediu net pe economie a depăşit, punctual, valoarea de 2.000 de lei în luna decembrie a anului trecut (când a fost de 2.114 de lei), ca urmare a bonusurilor acordate la final de an de o mare parte dintre angajatorii locali.

În luna februarie a acestui an, în 31 dintre cele 67 de sectoare analizate în cercetarea salarială a INS salariul mediu al angajaţilor a depăşit valoarea de 2.000 de lei. Cele mai mari salarii au fost obţinute în luna februarie în sectorul serviciilor IT (unde salariul mediu a fost de 5.148 de lei), în industria tutunului (4.739 lei net), în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.142 lei) şi în domeniul asigurărilor private (4.079 lei net).

Deşi nu mai există nicio industrie în care salariul mediu să fie mai mic de 1.000 de lei, statisticile arată că în unele sectoare angajatorii au păstrat un nivel salarial foarte mic, astfel că în domeniul hoteluri şi restaurante salariul mediu este cel mai mic din economie, de 1.154 de lei net pe lună. De asemenea, salarii mici mai primesc angajaţii din industria textilă, unde salariul mediu pe economie este de 1.227 de lei net pe lună, precum şi în industria alimentară (unde salariul mediu este de 1.316 lei pe lună).

Comparativ cu luna februarie a anului trecut, cele mai mari creşteri salariale au avut loc în sectorul bugetar, campionii la creşterile salariale fiind angajaţii din sectorul sănătate şi asistenţă socială, unde s-a ajuns la un nivel mediu de 1.943 de lei net pe lună, cu 25% peste nivelul din cea de-a doua lună a anului trecut. Pe locul doi în topul sectoarelor cu cele mai mari creşteri salariale este învăţământul, unde s-a înregistrat o majorare de aproape 24% a salariilor (media ajungând la 1.881 de lei net pe lună), urmat de cel al serviciilor IT, unde salariul mediu a ajuns la 5.148 de lei net, cu 23,7% peste nivelul din februarie 2015. În schimb, în industria tutunului salariile medii au scăzut cu 8% în februarie 2016 faţă de februarie 2015, iar o uşoară scădere s-a înregistrat în acelaşi interval la salariul mediu din extracţia petrolului brut, unde salariul mediu s-a redus cu 0,4%. Adelina Mihai

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO