Profesii

ZF HR Trends 2019: Cum a devenit salariul din retail din subiect tabu, motiv de competiţie

ZF HR Trends 2019: Cum a devenit salariul din retail din...

Autor: Cristina Roşca

18.03.2019, 09:00 514

Salariile din comerţul local au devenit în ultimul deceniu din subiect tabu în motiv de competiţie între jucătorii care se confruntă cu probleme în recrutarea de forţă de muncă şi în păstrarea angajaţilor.

Pe o piaţă a forţei de muncă extrem de difi­cilă şi de competitivă indiferent de sector, retai­lerii au început să majoreze salariile încă de acum câţiva ani pentru a-şi păstra salaraţii care se mută către alte industrii sau care pleacă din ţară pentru mai mulţi bani.

În cazul comerţului fluctuaţia de personal este foarte mare, depăşind 40%. Nivelul fluc­tuaţiei de personal din retail este mai mult decât dublu faţă de media naţională - de 20% în 2018 - şi este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Ani de zile, salariile plătite lucrătorilor co­mer­ciali şi casierilor au fost printre cele mai mici din economie, de multe ori apropiate de nivelul sala­riului minim pe economie. În ultima perioadă însă, retaileri - în special internaţionali - au apli­cat majorări salariale constante, trăgând după sine toată industria.

Ani de zile indicatorul salariu a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete de către companii deşi sunt informaţii pe care fiecare instituţie le publică anual la Registrul Comerţului. În ultimul deceniu salariul mediu net pe economie s-a dublat, perioadă în care cel din comerţ a avut o creştere de 120% până la peste 2.300 de lei.

Prin comparaţie, salariul minim net pe economie a avansat de la nici 450 de lei în 2009 la 1.162 de lei la finalul anului trecut, adică un plus de 159%. Astfel, salariul mediu net în comerţ a ajuns la 2.300 lei lunar, dublu faţă de minimul pe economie şi cu 15% sub media naţională.

Despre salariile din comerţ, unde lucrează 840.000 de salariaţi (la nivelul anului 2017, ultimul pentru care există date publice), se va discuta la coferinţa ZF HR Trends 2019, evenimentul anual al ZF dedicat pieţei muncii.

Unu din cinci angajaţi din economie lucrează pentru lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri, pentru benzinari, farmacii sau pentru magazinele de bricolaj şi mobilă, conform calculelor ZF pe baza datelor oferite de Registrul Comerţului.

Cea de-a 13-a ediţie a conferinţei ZF HR Trends, organizată pe tema „Noua lume a resurselor umane - Cum arată «noul» angajat şi relaţiile de muncă“, va avea loc pe 25 martie 2019 în Bucureşti.

Peste 200 de directori de resurse umane, directori generali, recruiteri şi consultanţi vor participa luni, 25 martie 2019, la cea de-a 13-a ediţie a conferinţei ZF HR Trends, evenimentul anual dedicat pieţei muncii organizat de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO