♦ „Avem mai multe resurse de exploatat decât ni se pare că deţinem în acest moment. Investim în tineri, vrem să fim atrăgători pentru ei“ ♦ „Am încredere că România se va dubla în următorii opt ani pentru că tot timpul a avut capacitatea de a se adapta, istoric vorbind. E mai adaptabilă decât Spania sau Portugalia. Asta pentru că are oameni din toate părţile, est, vest, care au avut capacitatea să se adapteze şi să evolueze şi a ajutat la dezvoltarea României“ ♦ „AI oferă trei perspective esenţiale: experienţă, atât pentru angajaţi, cât şi pentru manageri şi HR, predictabilitate, prin acces la date şi decizii în timp real, şi eficienţă, prin automatizarea proceselor, eliberând timp pentru aspectele cu adevărat importante“.
România are în continuare un potenţial semnificativ de creştere, însă valorificarea resurselor umane rămâne o provocare. Digitalizarea, recalificarea forţei de muncă şi orientarea către industrii cu valoare adăugată mare sunt soluţiile care pot asigura competitivitatea pe termen lung, a fost una dintre concluziile speakerilor din cadrul conferinţei ZF HR Trends 2025. Evenimentul a fost organizat de ZF în parteneriat cu Bondoc şi Asociaţii, SHL România, TotalSoft, Vodafone, Manpower Group, Creasoft, ING, Complice, Terapia, SAP, Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii, GrECo România, 7card, Colorful.hr, International Work Finder, MedLife, Regina Maria şi STADA.
„Avem mai multe resurse de exploatat decât ni se pare că avem în acest moment. Investim în tineri, vrem să fim atrăgători pentru ei. Noi recrutăm diferit, credem în skilling, reskilling, upskilling. Ne uităm la resurse care poate sunt nefolosite. STADA lansează la nivel global un program pentru pensionarii care încă vor să lucreze. Sunt mulţi pensionari tineri care au multe de oferit în ceea ce priveşte experienţa şi expertiza“, a spus Ana Moldovanu, culture & people regional head, STADA România.
Însă, chiar dacă România are resurse umane semnificative, provocarea rămâne aceea de a le valorifica mai eficient şi de a integra diferitele categorii de angajaţi în economie. Daniela Gladunea, partener employment, Bondoc şi Asociaţii, a spus în cadrul evenimentului că multe companii manifestă un interes crescut pentru tinerii români – aceştia fiind apreciaţi mai ales pentru abilităţile lor digitale şi adaptabilitatea la noile tehnologii, însă, pe de altă parte, au nevoie să îşi aducă personal de la distanţă pentru a suplini deficitul de forţă de muncă. „Lucrăm cu companii multinaţionale care îşi aduc personal de la o anumită distanţă pentru a suplimenta necesarul de forţă de muncă, însă au în acelaşi timp şi angajaţi cetăţeni din afara UE veniţi aici să câştige mai bine decât în ţările de origine şi să trimită bani la rudele rămase acasă. Însă, pe de altă parte au şi acest interes faţă de tineri - pe care îi apreciază că sunt nativi digital şi au aceste abilităţi. Deci putem întâlni mai multe aspecte sub umbrela aceleiaşi companii.“
Pe lângă provocările legate de recrutare şi retenţie, România trebuie să îşi regândească strategiile economice pentru a rămâne competitivă la nivel mondial.
„România nu mai e competitivă la nivel mondial pe anumite industrii. Asta înseamnă că la salarii mai mari trebuie să existe şi productivitate mai mare, dar şi o concentrare pe industrii care au valoare adăugată mai mare. Creşterile salariale din ultimii ani împing şi ele spre o activitate cu valoare adăugată mai mare. Dar este clar că anumite industrii nu mai sunt competitive“, a spus Miguel Trindade, country manager, ManpowerGroup România. El a adăugat că România are capacitatea de a se dubla în următorii opt ani, aşa cum s-a dublat şi în cei opt ani anteriori, în perioada 2016-2024. „Am încredere că România se va dubla în următorii opt ani, pentru că tot timpul a avut capacitatea de a se adapta, istoric vorbind. E mai adaptabilă decât Spania sau Portugalia. Asta pentru că are oameni din toate părţile, est, vest, care au avut capacitatea să se adapteze şi să evolueze şi a ajutat la dezvoltarea României.“
De asemenea, este necesar ca mediul de business să îşi adapteze strategiile, fie prin investiţii în automatizare şi digitalizare, fie prin dezvoltarea competenţelor angajaţilor pentru a putea răspunde cerinţelor unei economii tot mai orientate către inovaţie şi eficienţă.
„Organizaţiile cu care lucrăm ne-au transmis foarte clar că tinerii vor să consume tehnologia de la locul de muncă în aceeaşi manieră pe care o consumă în viaţa personală. Ce vorbim noi cu clienţii, cei care implementează AI, este să îşi formeze echipe care să guverneze tot ceea ce înseamnă politică de AI in-house, avem reglementări locale, regionale, globale. Cred că necesitatea unei echipe la sediu este foarte importantă“, a explicat Irina Scorţea, Tache, HCM Strategic Lead for Eastern Europe & Ukraine, SAP Romania.
Pe de altă parte, motivarea angajaţilor este un aspect foarte important, a adăugat Preslava Gencheva, Manager Central Sales, GrECo România.
„Motivarea angajaţilor este un aspect crucial al oricărui loc de muncă şi ajută ca oamenii fie şi mai implicaţi în munca lor şi poate contribui la creşterea productivităţii. Stimulentele reprezintă o oportunitate de creştere, o companie chiar poate beneficia de pe urma unor oameni motivaţi, care sunt mult mai productivi şi implicaţi. Sunt diferite modalitatăţi de a motiva angajaţii, pe care departamentul de HR şi managerii le pot folosi pentru a ţine echipa mult mai engaged. Unele dintre cele mai populare sunt stimulentele şi bonusurile, crearea unui mediu de lucru potrivit, oportunităţile de creştere şi dezvoltare, implicarea angajaţilor în luarea deciziilor şi înţelegerea motivaţiilor angajaţilor“, a transmis Preslava Gencheva în cadrul conferinţei ZF.
Laurenţiu Giuşcă, Corporate Director, MedLife, a spus că potrivit unor studii, 54% dintre angajatori au o preocupare majoră pentru starea de sănătate şi starea de bine a angajaţilor şi această direcţie devine una strategică a departamentului de resurse umane.
„Există 47% dintre angajatori care au declarat că există o relaţie directă dintre starea de bine şi sănătatea angajatului şi performanţele sale. Pe acest fond, lucrurile se schimbă, în acest nou abonament pe care l-am lansat, am trecut de la medicina tradiţională către o abordare holistică, am plecat de la prevenţie şi ne-am dus către o stare de bine. În România, procentul de angajaţi engaged este de 36%, cu toate eforturile pe care le facem cu toţii. Este mic, dar este cu 3 procente faţă de America şi mult mai bine faţă de Europa“, a explicat Laurenţiu Giuşcă.
Şi Andreea Minuţă, Director Executiv, divizia de abonamente, Regina Maria, consideră că România are potenţial, motiv pentru care compania pe care o reprezintă va continua investiţiile şi în 2025.
„Continuăm investiţiile, credem în România, planul este să dublăm businessul, numărul de angajaţi. Ne bazăm pe nevoia de a duce cât mai multe servicii medicale în toată România, de a integra totul, avem forţa de muncă, trebuie să-i calificăm şi să continuăm dezvoltarea“, a spus Andreea Minuţă în cadrul evenimentului ZF.