Profesii

ZF lansează mâine cea de-a şasea ediţie a Top MBA

Suplimentul va fi lansat la conferinţa de HR de mâine

Suplimentul va fi lansat la conferinţa de HR de mâine

Autor: Adelina Mihai

25.03.2013, 00:08 1271

ZF publică mâine cea de-a şasea ediţie a topului programelor locale de MBA şi EMBA, într-un supliment distribuit gra­tuit cu ziarul, care va fi lansat în cadrul conferinţei HR Con­ference 2013  - „Dilemele HR-ului în vremuri turbulente“.

Top MBA, singurul clasament al programelor de educaţie managerială oferit pe piaţa din România, centralizează opiniile absolvenţilor din ultima serie a fiecărei şcoli de afaceri şi ierarhizează şcolile în funcţie de gradul de satisfacţie al absolvenţilor faţă de programul pe care l-au terminat. 

În 2013, comunitatea absolvenţilor de MBA depăşeşte 4.500 de manageri, după ce în ultimul an 200 de executivi au primit diploma de absolvire din partea unei şcoli de afaceri cu prezenţă locală. Dintre aceştia, 155 de manageri au răspuns chestionarului ZF pentru realizarea unei noi ediţii a topului.

„Studiile de caz pe care le-am analizat de-a lungul timpului m-au obligat să văd mediul de business din prisma unui angajat, a unui manager, a unui membru în consiliul de administraţie sau din cea - complet diferită  - a unui antreprenor“, a spus Aurora Gherman, absolventă a programului de EMBA din cadrul şcolii de afaceri ASEBUSS, care în prezent este finance manager în cadrul firmei de transport şi logistică Wim Bosman.

În 2012, cel mai bine cotat program a fost MBA-ul Româno-Canadian, care a trecut în ultimul an printr-o schimbare de ordin administrativ, fiind luat în gestiunea ASE. În clasamentul din acest an au fost incluse şi primele promoţii ale programelor de MBA oferite de Pilkington Raţiu Business School şi Maastricht School of Management.

Una dintre întrebările noi incluse în sondajul din acest an s-a referit la experienţa internaţională a managerilor înainte de înscrierea la program.

Centralizarea răspunsurilor arată că majoritatea (71%) nu au coordonat businessuri în alte ţări, semn că un motiv pentru înscrierea la program a fost reprezentat de această nevoie. Pe de altă parte, rezultatele Top MBA arată că peste jumătate dintre managerii chestionaţi au fost promovaţi pe parcursul programului de MBA, chiar dacă nu întotdeauna MBA-ul a fost factorul declanşator pentru avansul în carieră.

„Am fost promovat către finalul programului de MBA şi cred că absolvirea acestuia a reprezentat un element important în luarea acestei decizii de către acţionarii companiei, cel puţin în proporţie de 30%“, a spus Marius Scutaru, care de zece luni ocupă poziţia de branch manager în cadrul importatorului vehiculelor comerciale MAN în România, MHS Truck&Bus. El este absolventul programului de MBA Româno-Canadian, pentru care angajatorul său a plătit 11.500 de euro.

Pentru o altă categorie de absolvenţi, MBA-ul a fost un stimulent pentru a-şi deschide o afacere. Aproape un sfert (23%) dintre respondenţii la chestionar sunt în prezent şi antreprenori, orientându-se către afaceri din domenii precum consultanţă, IT, comerţ sau agricultură.

 

Metodologia folosită pentru realizarea topului

Culegerea datelor pentru Top MBA s-a desfăşurat online, în perioada 7 - 20 februarie 2013, pe o populaţie de 208 absolvenţi de EMBA şi MBA, din care au răspuns la chestionarul ZF un număr de 155. Astfel, rata de răspuns la chestionar a fost de aproape 73%, iar marja de eroare a fost de ± 3,7%.

Clasamentul Top MBA 2013 s-a realizat în funcţie de evaluările făcute de absolvenţii din promoţiile din 2012 şi din 2013, care au dat note programului absolvit în funcţie de nouă criterii: networkingul, calitatea cursurilor, calitatea predării, experienţa profesorilor, îmbu­nătă­ţirea abilităţilor de management, îmbună­tă­ţirea calităţilor personale, logistică, apli­ca­bi­litatea la job, componenta internaţională.

Pe lângă această evaluare, cercetarea a luat în calcul şi alţi indicatori de performanţă, cu privire la valoarea salariilor absolvenţilor şi a evoluţiei acesteia influenţată de participarea la cursurile de MBA, promovabilitatea la/în timpul absolvirii, schimbarea locului de mun­că, modalitatea de finanţare a programului. De asemenea, s-a evaluat şi măsura în care cursurile programelor de MBA au influenţat deciziile studenţilor de a-şi începe un business pe cont propriu.

Prin chestionarul din acest an a fost măsurată şi experienţa de lucru în străinătate a studenţilor, anterior înscrierii la cursurile de MBA. Pe lângă evaluarea generală a programului, absolvenţii au avut posibilitatea să acorde note anul acesta şi în ceea ce priveşte calitatea informaţiilor asimilate la cursuri, în domenii precum management general, finanţe, economie, resurse umane sau legislaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO