Proprietăţi

400 euro ca sa devin proprietar sau 200 euro ca sa fiu chirias?

02.10.2006, 15:58 63

Romania este inca o tara traditionalista din punctul de vedere al spiritului de proprietate. In timp ce majoritatea americanilor cu venituri medii prefera chiriile pentru flexibilitatea pe care o ofera, mai ales ca isi schimba locuinta la intervale scurte de timp, romanii inca de tineri au in topul prioritatilor achizitia unei case.
Sunt putini insa cei care isi permit sa plateasca cash, iar in acest caz contractarea unui credit devine solutia pe care o adopta majoritatea persoanelor pentru a avea o locuinta. "Decat sa platim chirie, mai bine platim un imprumut", spun de obicei romanii interesati de o locuinta.
"Daca ne referim la romani, acestia prefera sa devina proprietari, astfel se explica si inclinarea spre a face un credit. Cumpararea unei proprietati este mai avantajoasa decat inchirierea. Chiria, la sfarsitul contractului, nu-ti aduce nimic, ci doar reprezinta o cheltuiala facuta", spune Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta.
"Cei care utilizeaza creditul imobiliar au posibilitatea achizitionarii unui apartament chiar si atunci cand nu dispun de bani cash, precum si dobandirea dreptului de proprietate", spune Karina Kraft, PR al agentiei imobiliare Neocasa.
Integrarea in Uniunea Europeana ar putea aduce avantaje noi pentru cei care contracteaza un credit. "In UE exista posibilitatea finantarii de peste 100% a imobilului si nu se mai solicita existenta avansului", adauga Karina Kraft.
Aceste avantaje determina cresterea cererii de credite ipotecare de la luna la luna, tot mai multi romani preferand sa faca un efort in plus pentru a avea propria locuinta.
"In prezent acordam credite ipotecare in valoare de 9 milioane de euro pe luna, iar volumul de credite acordate creste in medie cu cel putin un milion de euro pe luna", spune Alin Merer, marketing manager la Volksbank. Acest lucru ar insemna, la un pret mediu al unui apartament de 40.000-50.000 de euro, 25-30 de noi credite ipotecare acordate in fiecare luna.
Cresterea numarului de credite acordate de banci este o consecinta a cererii mari care exista pe piata imobiliara, in conditiile in care oferta este inca redusa.
"Evolutia cererii de credite ipotecare este strans legata de dinamica cererii de pe piata imobiliara, iar cererea ramane ridicata in continuare. Acest lucru se datoreaza atat nivelului ridicat al tranzactiilor pentru imobile vechi, cat si proiectelor imobiliare anuntate, care sunt din ce in ce mai multe", spun reprezentantii BRD.
Chiar daca cererea de credite ipotecare a crescut semnificativ in ultimii ani, este inca redusa fata de nivelul din UE. "Valoarea creditelor ipotecare acordate in Romania ca procent din PIB (n.r.- produsul intern brut) se situeaza sub 2%, in comparatie cu piata europeana, unde procentul este de 35% din PIB", spune Karina Kraft.
Posibilitatea contractarii unui credit nu a micsorat insa pretul chiriilor, pentru ca procentul de persoane care prefera aceasta varianta este inca crescut. Cel mai adesea romanii care platesc chirie o fac din lipsa unor venituri stabile si suficient de mari.
"In general, persoanele care prefera plata unei chirii in schimbul creditului nu doresc sa isi asume obligatii financiare certe pe termen lung sau nu au venituri care sa le permita contractarea unui credit in conformitate cu reglementarile in vigoare", considera Alin Merer.
Chiriile au insa si avantajele lor, nu numai pentru cei care nu isi pot contracta un credit. Schimbarea domiciliului, casatoria, aparitia copiilor, veniturile mai mari care atrag dupa sine si nevoia unui confort mai mare sunt evenimente care pot aparea in viata unui om si care pot fi motivele de amanare a contractarii unui credit.
"Odata cu cresterea veniturilor clientul are posibilitatea schimbarii locuintei cu alta care ofera conditii mai bune, finisaje si dotari mai moderne", spune Karina Kraft. Mai mult decat atat, chiriile vor deveni o alternativa mult mai buna la contractarea unui credit. "Pe piata imobiliara se va manifesta in viitor o tendinta a stabilizarii chiriilor, fapt mult mai avantajos pentru clientul care are ca alternativa cumpararea unei locuinte", precizeaza Kraft.
Insa atat preturile la imobiliare, cat si cele la chirii au explodat in ultima perioada. In consecinta, atat plata unei chirii, cat si plata unui credit presupun un procent important din salariu.
"Daca vom considera faptul ca un apartament de doua camere costa 40.000 de euro, pentru un credit in euro pe 28 de ani contributia totala de plata pe luna, ce include si comisioanele, este de maximum 348 de euro. Contributia lunara poate sa descreasca de la an la an pana la 250 de euro", spune reprezentantul Volksbank.
Intrucat creditul poate fi de maximum 75% din valoarea totala a unui apartament, la un imobil cu o valoare de 50.000 de euro, creditul maxim ce poate fi contractat este de 37.500 de euro, exemplifica reprezentantii BRD. "Pe o perioada de 20 de ani rata lunara este de 310 euro", precizeaza ei.
Conform informatiilor furnizate de site-ul anuntul.ro, pretul unui apartament de doua camere in Aviatiei, cu o suprafata de 65 de metri patrati, este de 100.000 de euro, in timp ce chiria pe o luna la un apartament asemanator va fi in jur de 500 de euro.
In acelasi timp, in Dristor, un apartament de doua camere de 60 de metri patrati costa 60.000-70.000 de euro, in timp ce chiria se ridica la 300 de euro. Avansul de 14.500 de euro poate fi luat de asemenea prin credit de consum, iar pentru diferenta de pana la 68.000 de euro va fi contractat un credit ipotecar. Cel care contracteaza un credit va plati in total 340 de euro pe luna timp de 20 de ani.
In Berceni diferenta dintre un credit si o chirie este si mai mica.
In conditiile in care un apartament de 55 de metri patrati va costa 53.500 de euro, va fi necesar un avans de 13.375 de euro luat printr-un credit de consum timp de 10 ani si un credit ipotecar de 40.125 de euro pe 20 de ani. "Cumparatorul in rate" va plati in medie 350 de euro pe an, in conditiile in care o chirie este de 285 de euro.
Pentru apartamentele din zone mai scumpe chiriile pot depasi creditul pe care clientul il plateste lunar.


Avantaje credite imobiliare
Posibilitatea de a achizitiona un apartament chiar daca persoana interesata nu dispune de bani cash
Posibilitatea dobandirii dreptului de proprietate asupra bunului
Contractul de credit se incheie pe termen lung, are clauze contractuale prestabilite, nemodificabile, care asigura stabilitate clientului pe termen lung, spre deosebire de contractul de inchiriere, care e pe o perioada mai scurta de timp si trebuie reinnoit, cu riscul modificarii conditiilor contractuale
Investitiile in imbunatatirea apartamentului au sens


Dezavantaje credite imobiliare
Dobanzile destul de mari care ridica pretul initial al apartamentului
Costurile in plus pe care trebuie sa le suporte persoana care a contractat un credit in momentul in care vrea sa plateasca integral valoarea ramasa
Pierderea apartamentului in momentul in care nu s-a platit creditul pe o perioada mai lunga de timp
Posibilitatea ca valoarea apartamentului sa scada in timp


Avantaje chirii
Flexibilitate mai mare, prin faptul ca exista posibilitatea relocarii rapide sau mutarii in alta locuinta
Prezinta avantaje pentru cei care nu indeplinesc conditiile pentru contractarea unui credit
Odata cu cresterea veniturilor, chiriasul are posibilitatea schimbarii locuintei cu o alta, care ofera conditii mai bune de locuire, finisaje si dotari mai moderne
Chiriasul nu este conditionat de niciun drept de proprietate, demersurile pentru mutare finalizandu-se mai repede in acest caz. Chiria pe o luna e in general mai redusa decat un credit lunar


Dezavantaje chirii
Lipsa dreptului de proprietate asupra locuintei
Reprezinta o cheltuiala in plus
Chiria nu ramane constanta pe toata perioada sederii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO