Proprietăţi

Agentiile imobiliare specializate pe locuinte vechi, lovite de scaderea vanzarilor

31.07.2008, 18:19 26

Agentiile imobiliare de mici dimensiuni, cu cativa angajati, care erau specializate pe vanzarea locuintelor aflate in blocuri vechi, sunt la randul lor afectate puternic de scaderea numarului de tranzactii, care le-a lasat pe multe dintre ele fara activitate.
"Avem membri care ne-au comunicat faptul ca au dificultati financiare, in special companii care s-au specializat pe vanzarea de apartamente in blocuri comuniste", a declarat Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Cu toate acestea, in cadrul membrilor ARAI, asociatie care numara aproape 240 de agentii imobiliare, au fost inregistrate in ultimul an doar 14 retrageri, in timp ce de la inceputul anului au fost inscrise alte 36 de firme, majoritatea din afara Capitalei.
Impactul pe care blocajul pietei il are asupra agentiilor imobiliare a fost resimtit si de catre reprezentantii firmei AgentieNET, care prin softul AnunturiParticulari are un portofoliu de 700 de clienti activi, reprezentand atat agentii imobiliare mici, cat si jucatori precum Colliers, CBRE Eurisko, Regatta, Euroest sau Real Time. "Fata de anul trecut am constatat o scadere dramatica a numarului de agentii nou infiintate. Daca anul trecut in fiecare luna aveam cel putin 50 de solicitari ale serviciilor noastre de la agentii noi, anul acesta numarul s-a redus sub 10", a declarat Silvia Vilceanu, general manager al companiei.
Situatia actuala a pietei imobiliare a afectat si firme straine care au intrat in Romania, cel mai recent exemplu fiind firma spaniola Contempo, care in mai putin de un an a fost nevoita sa-si intrerupa activitatea.
"Vanzarile imobiliare se afla intr-o perioada prelungita de blocaj si nu este momentul cel mai potrivit pentru infiintarea unei agentii imobiliare. Dimpotriva, o parte din agentiile deja existente sunt nevoite sa se repozitioneze pe piata sau, chiar mai rau, sa-si restranga activitatea", a adaugat Vilceanu.
De la momentul in care activitatea este restransa pana la intrarea in faliment sau radierea unei firme poate trece o perioada destul de lunga, in conditiile in care costurile cu mentinerea unei firme in functiune, precum si cotizatia intr-o asociatie precum ARAI (30 euro/luna) sunt relativ mici.
Firmele mari de intermediere imobiliara, precum Colliers sau CBRE Eurisko, au avantajul unui portofoliu de clienti corporate destul de stabil, precum si al unei arii largi de activitate, care include servicii de vanzare sau inchiriere atat a locuintelor, cat si a spatiilor de birouri sau comerciale, precum si activitati de evaluare si consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO