Proprietăţi

Apartamentele vechi din Sibiu, mai scumpe decat cele noi

Apartamentele vechi din Sibiu, mai scumpe decat cele noi
26.04.2007, 19:08 54

Preturile apartamentelor vechi din Sibiu depasesc uneori chiar si cu 30% pretul locuintelor din imobilele noi, se arata intr-o analiza realizata de agentia imobiliara Edil.
Astfel, un apartament de trei camere dintr-o cladire veche situata in centrul Sibiului, are un pret de 90.000 de euro, in timp ce un apartament similar, localizat intr-un imobil nou, este tranzactionat la un pret de 71.000 de euro, potrivit Edil.
Piata imobiliara a orasului Sibiu este una atipica din punctul de vedere al preturilor cladirilor vechi in comparatie cu cele noi. In anumite zone, cum ar fi Centrul istoric, Valea Aurie si Strand, cladirile vechi sunt cu cateva mii de euro mai scumpe decat cele noi.
"Acest fapt se datoreaza pozitiei mai bune a cladirilor vechi, atractiei turistice, unicitatii cladirilor istorice si zonelor pietonale recent renovate ce produc un vad pietonal foarte bun", spun reprezentantii Edil.
Totodata, in zone precum Hipodrom sau Turnisor, apartamentele cu trei camere noi se tranzactioneaza la preturi mai mari decat cele vechi, diferentele de preturi fiind insa mai mici.
Desemnarea orasului Sibiu drept Capitala Culturala Europeana a provocat o crestere a cererii de spatii rezidentiale, astfel ca dezvoltatorii de locuinte noi au inceput sa se indrepte si catre aceasta piata pentru realizarea unor proiecte imobiliare.
Proiectele de locuinte noi din Sibiu sunt situate in zonele Selimbar, Turnisor si Terezian, majoritatea dezvoltarilor de aceasta natura fiind vandute inca din stadiul de proiect, potrivit Edil.
Preturile terenurilor din Sibiu sunt cuprinse intre 15 euro/metrul patrat intr-o zona industriala precum Gusterita si pot ajunge la 1.300 euro/metrul patrat in zona ultracentrala a orasului, in timp ce valorile de tranzactionare a terenurilor din zone rezidentiale sunt cuprinse intre 80 si 225 euro/metrul patrat.
"Pe viitor, preturile terenurilor sibiene se vor alinia cu preturile terenurilor din Bucuresti si Cluj, dar cresterea lor nu va fi una exploziva, ci una lenta", apreciaza reprezentantii Edil.
Printre dezvoltatorii din Sibiu, se numara compania OM Real Investments, care a anuntat ca va dezvolta un ansamblu rezidential format din 56 de vile in localitatea Selimbar.
Valoarea proiectului, care se va intinde pe 4,5 hectare, este estimata la 9 milioane de euro, dezvoltatorii tintind persoanele cu venituri ridicate, costurile de constructie a locuintelor pornind de la 130.000 de euro.
Vilele sunt de asemenea livrate cu un lot de teren cuprins intre 505 si 1.200 de metri patrati.
Totodata, si in interiorul orasului vor fi construite locuinte noi, dupa ce compania Balanta a anuntat ca va investi circa 20 de milioane de euro pentru construirea a trei blocuri de locuinte in curtea fabricii.
Dezvoltarea Sibiului a cuprins si sectorul comercial, unde compania BelRom a dezvoltat un parc de retail de mari dimensiuni, European Retail Park, vandut apoi catre fondul de investitii North Real Estate Opportunities Fund intr-o tranzactie de 83 de milioane de euro.
Reevaluarea realizata la inceputul acestui an de catre compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle a aratat o valoare a proprietatii de 95,8 milioane de euro, astfel ca si acest gen de proprietati a cunoscut o apreciere de circa 15% in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO