Proprietăţi

Care sunt cele mai bune malluri din Bucuresti conform consultantilor: Cotroceni Park, Baneasa si Bucuresti Mall

Care sunt cele mai bune malluri din Bucuresti conform consultantilor: Cotroceni Park, Baneasa si Bucuresti Mall
28.05.2010, 15:14 13718

Cotroceni Park are cel mai placut design, cea mai buna parcaresi cele mai atractive zone de divertisment atat pentru adulti, catsi pentru copii, argumente ce au plasat cel mai scump mallconstruit vreodata in Romania in fruntea celor mai bune centrecomerciale din Bucuresti.

Colosul care a luat locul fostei fabrici UMEB din Bucurestipuncteaza bine si la capitolul mix de chiriasi, catchment area siaccesibilitate, in timp ce punctele mai slabe sunt in zona defood-court si a eficientei financiare.

Business Construct a trimis chestionare catre zece dintre ceimai importanti consultanti de pe piata centrelor comerciale pentrudepartajarea mallurilor din Bucuresti in functie de zece criterii.Opt dintre acestia, de la firmele Colliers International, CBRichard Ellis, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield, Jones LangLaSalle si King Sturge au raspuns solicitarii, intocmind astfel unclasament al centrelor comerciale din Bucuresti.

Dupa Cotroceni Park, mall care a necesitat o investitie de 300de milioane de euro, locul doi in clasament este ocupat deproiectul lui Gabriel Popoviciu - Baneasa Shopping City - pe careconsultantii il vad drept mallul cu cel mai bun management, mix dechiriasi, zona de food-court si pozitionare, Baneasa fiindconsiderata zona cu cea mai mare putere de cum­parare alocuitorilor intre cartierele unde sunt pozitionate mallurileCapitalei.

Accesul mai dificil si lipsa unei zone de entertainment au facutca mallul din nordul Capitalei sa nu ocupe prima pozitie, incon­ditiile in care consultantii imobiliari chestionati apreciazaca Baneasa Shopping City are performante financiare mai bune decatCotroceni Park, raportat la investitie, in conditiile in carecostul de constructie al centrului comercial de pe fostul teren alAgronomiei a fost la jumatate.

Unirea Shopping Center, cel mai "productiv"

Cea mai buna eficienta financiara o are in schimb proiectulUnirea Shopping Center, urmat de primul mall modern construit inCapitala - Bucuresti Mall. Cele doua proiecte au implicatinvestitii mult mai mici decat mallurile construite in perioada deboom imobiliar, astfel ca randamentele obtinute de proprietariraman ridicate si in conditii de criza.

Bucuresti Mall sau "Mall Vitan", cum il mai cunosc o partedintre bucuresteni, ramane un proiect comercial de top, in opiniaconsultantilor imobiliari, desi a fost inaugurat in urma cu 11ani.

O analiza ZF din luna aprilie arata ca proiectul celor de laAnchor Grup are cele mai putine spatii neocupate intre malluriledin Bucuresti. In aceste conditii, Bucuresti Mall este apreciat sipentru management, mixul de chiriasi si zonele de food-court sientertainment, elemente pentru care proiectul a devansat inclasamentul intocmit de consultanti proiecte precum Sun Plaza sau"fratiorul" din Drumul Taberei - Plaza Romania.

Sudul, mai slab

Mallurile din sudul Bucurestiului sunt considerate mai slabe side catre consultantii imobiliari, cel mai bine pozitionat fiind SunPlaza, mallul de la Piata Sudului care a fost deschis in urma cudoar trei luni. Punctele forte ale mallului sunt considerate a fiaccesibilitatea, zona de food-court si parcarea, in timp ce lacapitolul spatii pentru distractie si zone pentru copii proiectul aobtinut calificative mai slabe.

Principalii rivali din sudul orasului ai Sun Plaza - Grand Arenasi City Mall - au fost insa aproape inexistenti in preferinteleconsul­tantilor.

Liberty Center in schimb, mallul din zona Rahova, a intrat intopurile realizate de consultanti pentru spatiile de distractie,zona dedicata copiilor si spatiul pentru restaurante sicafenele.

Mallurile din Bucuresti au implicat investitii cumulate deaproximativ un miliard de euro si atrag zilnic peste 200.000 deoameni, devenind in ultimii ani principala destinatie decumparaturi pentru majoritatea bucurestenilor cu venituri medii simari.

In prezent insa competitia pentru clienti este mult maiputernica, iar cele 170 de spatii comerciale neocupate de chiriasise resimt si in balanta financiara.

Care sunt cele mai bune malluri dinBucuresti in viziunea consultantilor imobiliari
LocProiectPunctaj
1.Cotroceni Park297
2.Baneasa Shopping City270
3.Bucuresti Mall202
4.Plaza Romania142
5.Sun Plaza113
6.Unirea Shopping Center107
7.Liberty Center50
8.City Mall13
Sursa: ZF

Cemai puteti citi in BusinessConstruct

In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si cai feratenAcoperisurile, inca in ceatan Zece sperante in imobiliaren Tevi:crestere cu 5-10%, doar cu ajutorul statului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO