Proprietăţi

Care sunt cele mai mari parcuri comerciale din ţară şi ce chiriaşi atrag pentru a se consolida

Care sunt cele mai mari parcuri comerciale din ţară şi ce chiriaşi atrag pentru a se consolida

Autor: Cristi Moga

09.07.2011, 12:14 1311

Spre deosebirede malluri, unde magazinele sunt de cele mai multe ori sub unsingur acoperiş, iar procesele de extindere pot fi mai dificile,parcurile comerciale, aflate în marea lor majoritate la margineaoraşului, îşi pot "îmbogăţi" lista de chiriaşi în permanenţă princonstruirea unor noi spaţii, iar cele mai bune proiecte de acestgen chiar o fac.

Cel mai mare proiect de acest gen din ţară,cu mai multe magazine în "cutii" construite în jurul unei parcăridescoperite, este Băneasa din nordul Capitalei, controlat de omulde afaceri Gabriel Popoviciu.

În afara Capitalei însă cel puţin alte patruproiecte din Sibiu, Iaşi, Constanţa şi Brăila se dezvoltă cu"ambiţii" similare şi atrag o bună parte a retailerilorinternaţionali prezenţi pe piaţă, care au magazine pentru acestformat comercial. Excepţia o reprezintă suedezii de la IKEA, careau oferit în ultimii ani un avantaj competitiv importantproiectului Băneasa, singurul în care poate fi găsit un magazin algigantului din industria mobilei.

Cu toate acestea, parcurile comercialeputernice nu duc lipsă de chiriaşi, drept dovadă că după ce înprimăvară a fost finalizată o extensie a proiectului EuropeanRetail Park din Brăila, în prezent se lucrează la alte două parcuricomerciale pentru a face loc unor noi chiriaşi.

"Prima etapă din două proiecte deîmbunătăţire a proiectului Sibiu Shopping Center este în curs deimplementare. Prima fază include construirea unei noi galerii întrehipermarketurile Real şi Carrefour, precum şi relocarea mai multorchiriaşi pentru a crea spaţiu celor de la C&A şi Kiabi să intreîn zona de fashion în sep tembrie 2011. A doua etapă a proiectuluipresupune crearea unui nou lobby pentru intrarea în mall, care vafi de asemenea livrat în septembrie 2011. O a treia etapă aproiectului va fi alcătuită dintr-un cinematograf multiplex, careeste în curs de negociere", spun reprezentanţii Argo Real Estate,proprietarul Shopping City Sibiu, într-un raportfinanciar.

Pe lista viitorilor chiriaşi se numără şiDomo, în ciuda faptului că în cadrul proiectului funcţionează înprezent şi magazine Flanco şi Media Galaxy, astfel că proiectul dela Sibiu va fi primul de pe piaţă în care cei trei retaileri vorvinde electronice şi electrocasnice la un loc. Potrivitinformaţiilor din piaţa imobiliară, reprezentanţii centruluicomercial negociază într-un stadiu destul de avansat şi cu suedeziide la H&M eventuala deschidere a unui magazin înSibiu.

Francezii de la Carrefour sunt în schimb oprezenţă constantă în cadrul celor mai mari parcuri comerciale dinafara Bucureştiului.

Un alt proiect în dezvoltare în prezent esteTOM din Constanţa, unde austriecii de la kika vor deschide înprimăvara anului viitor un magazin de mobilier. Acesta nu este însăsingurul retailer nou al proiectului care mai cuprinde şi unităţiCarrefour, Bricostore şi Media Galaxy. Până la sfârşitul anuluiviitor francezii de la Decathlon urmează să deschidă un magazin de5.000 de metri pătraţi în cadrul proiectului, iar dezvoltatoriiintenţionează să ridice şi o nouă galerie comercială.

TOM Constanţa, care potrivit lui Bertrand Catteau, proprietarulproiectului, atrage peste 6 milioane de vizitatori anual (16.400 devizitatori zilnic), se "pregăteşte" astfel şi pentru deschidereaproiectului Maritimo Constanţa, care va veni din toamnă cu o listăde chiriaşi care include Auchan, Inditex, C&A şi CinemaCity.

Înschimb, sud-africanii de la NEPI par a fi scăpat de concurenţă înBrăila, unde în primăvară au inaugurat o nouă aripă în care a fostdeschis un multiplex Cinema City, un patinoar şi o nouă zonă defood-court. La jumătatea lunii iunie, în spaţiul eliberat de Staerîn acest an a fost deschis un magazin de mobilier Elvila, astfel căgradul de ocupare al proiectului este la un nivel ridicat, în timpce dezvoltatorii proiectului concurent - Armonia Brăila - nu auanunţat până în prezent planul de reorganizare pentru evitareafalimentului.

Alte două parcuri comerciale - ERA Shopping Park din Oradea şiIaşi - sunt de asemenea în proces de extindere, dezvoltatoriimizând în acest caz pe realizarea unor malluri în cadrulproiectelor, după modelul Băneasa Shopping City în zona comercialăBăneasa.

Cu toate acestea, mai este multpână departe şi în cazul acestor proiecte, dar şi al altordezvoltări din afara Capitalei.

Printre proiectele semnificativedin afara Capitalei se mai numără Shopping City Suceava sauproiectele European Retail Park din Bacău, Focşani sau Târgu-Mureş, semn că dezvoltatorii imobiliari au dus acest tip de comerţîn majoritatea localităţilor mari din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO