Proprietăţi

Cât este valoarea imobiliară a românilor? 400 mld. euro

Cât este valoarea imobiliară a românilor? 400 mld. euro

Autor: Cristi Moga

16.02.2011, 23:50 114

Eurobank Property Services a creat un indice imobiliar conformcăruia preţul mediu al locuinţelor la nivel naţional este de 47.000de euro. Ţinând cont de această estimare, valoarea locuinţelor dinRomânia ar putea ajunge la aproape 400 de miliarde de euro la unstoc de 8,4 milioane de unităţi.

Acest indice arată însă un preţ mediu de aproape 1.200 deeuro/metrul pătrat la nivel naţional, ţinând cont de faptul căsuprafaţa medie a locuinţelor din România nu depăşeşte 40 de metripătraţi, potrivit datelor de la Institutul Naţional deStatistică.

Reprezentanţii Eurobank Property Services spun că acest indicear urma să fie util firmelor de asigurări, fondurilor de investiţiişi băncilor care doresc să îşi reevalueze garanţiile imobiliarepentru creditele în curs sau viitoare, primul client al acestuiindice fiind Bancpost, banca locală deţinută de grupul elenEurobank.

"Înainte de criză toată lumea percepea preţurile imobiliarelorîntr-o singură direcţie, în sus. Când a apărut criza, ne-am pusproblema, şi noi şi restul băncilor, dacă valoarea garanţiilor maieste aceeaşi. În plus, după izbucnirea crizei, proprietăţileimobiliare au devenit mult mai greu de finanţat pentru că a devenitfoarte greu să-ţi dai seama care este valoarea de piaţă aprodusului care urma să fie finanţat", explică utilitatea indiceluiMihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie alBancpost.

Reprezentaţii Eurobank spun că în decurs de o lună cu ajutorulacestui indice au fost reevaluate 15.000 de garanţii imobiliare dinportofoliul Bancpost, la un cost de sub 5 euro/activ. Câte dinaceste garanţii sunt în prezent sub valoarea creditului rămas derambursat?

"N-aş putea să vă spun un procent. Am acordat credite în multeperioade (inclusiv înainte de perioada de boom imobiliar, cândpreţurile apartamentelor erau la un nivel apropiat de cel actual -n.red.). Pot să vă spun însă că nivelul de provizioane a foststabilit corect. Noi am oferit credite la un raport «loan to value»destul de jos, de până la 70% din valoare, astfel că o devalorizarea proprietăţilor în limita a 30% nu ne-a afectat", spune Bogza.

Eurobank a calculat 21 de serii de indici, respectiv pentru optregiuni ale ţării, 11 oraşe principale şi două segmente aleCapitalei, în urma evaluării a câteva mii de proprietăţi. Indiciicuprind informaţii din perioada 2005-2010 şi arată faptul căpreţurile actuale sunt considerabil mai mari decât cele din 2005."În decursul istoriei de şase ani a indicelui naţional alpreţurilor valorile au crescut în medie cu 7,2%", spunreprezentanţii Eurobank, care consideră această evoluţie drept una"sănătoasă".

La nivel naţional, aproape jumătate de milion de locuinţe suntipotecate de către băncile de pe piaţă, circa 200.000 de locuinţefiind construite sau achiziţionate prin credite ipotecare, în timpce restul apartamentelor şi caselor au fost constituite garanţiipentru alte tipuri de împrumuturi.

Indici imobiliari mai realizează şi Instititutul Naţional deStatistică şi alte site-uri imobiliare, care indică o scădere apreţurilor de circa 50% faţă de maximele atinse la începutul anului2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO