Proprietăţi

Cathedral Plaza trebuie demolată, a decis Tribunalul Dâmboviţa. Ce spun dezvoltatorii proiectului

Cathedral Plaza trebuie demolată, a decis Tribunalul Dâmboviţa

Foto: Silviu Matei

Autor: Mediafax

10.09.2012, 00:00 5213

Millennium Building Development - dezvoltatorul Cathedral Plaza, o investiţie de 60 de milioane de euro - arată că nu există nicio hotărâre de demolare a cladirii în niciun litigiu în care compania este parte.

"Dacă într-adevăr o instanta judecătorească s-a pronuntat cu privire la obligarea Primăriei Generale a Capitalei de a dispune anumite măsuri în legătură cu clădirea fără a cita măcar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele în care o asemenea hotărâre judecătorească a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului clădirii", a declarat Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development. "In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD", a mai spus avocatul.

De altfel, Tribunalul Dâmboviţa nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale.

Prin urmare, contrar afirmatiilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, lupta in instanta este departe de a se fi incheiat, iar Millennium Building Development a obtinut deja o victorie la Tribunalul Neamt, care a respins o cerere de demolare formulata de arhiepiscopie.

De altfel, conform unui sondaj realizat de catre institutul independent The Money Channel Institute, bucurestenii nu îşi doresc demolarea Cathedral Plaza (56%) - o masura administrativa fara precedent in Europa -, pe care o vad ca pe o oportunitate de a crea noi locuri de munca (69%) si de a aduce taxe la bugetul local (53%). In plus, 55% dintre bucuresteni asteapta din partea Primariei Generale solutii pentru mentinerea cladirii.

Millennium Building Development aminteste ca Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a dat initial acordul pentru proiectul Cathedral Plaza, exprimandu-si dorinta ca aceasta cladire sa puna in valoare Catedrala "Sf. Iosif" si sa ofere un spatiu de intalnire in piateta pentru enoriasii romano-catolici, acestea fiind respectate de catre investitor.

Millennium Building Development este un investitor de buna credinta, care doreste sa contribuie, prin proiectele sale la dezvoltarea si modernizarea Capitalei.

Tribunalul Dâmboviţa a decis desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, din strasa General Berthlot din Bucureşti, întrucât s-a construit fără autorizaţie legală, dezvoltatorul proiectului fiind chemat în judecată, într-un alt proces, pentru a demola imobilul ridicat lângă Catedrala "Sfântul Iosif".

În 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a dat în judecată Millennium Building Development şi toate instituţiile statului care au avizat construirea unei clădiri de birouri lângă Catedrala "Sfântul Iosif", solicitând anularea autorizaţiilor şi avizelor eliberate pentru realizarea proiectului imobiliar, acţiuni câştigate în instanţă.

Astfel, Arhiepiscopia a cerut demolarea imobilului, acţiune admisă recent de către Tribunalul Dâmboviţa.

În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmboviţa a decis: "Admite cererea formulată de reclamanţii Bor Iuliana, Dudac Mihaela şi Arhiescopia Romano-Catolică Bucureşti, pârât fiind primarul municipiului Bucureşti şi în consecinţă: Obligă pe pârât să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucureşti, str. General Berthelot nr.11 - 15, sector 1 şi respectiv str. Luterană, nr.15 şi 15A, sector 1 - realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primăria sectorului 1 Bucureşti. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif" (http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=120&d=MTIwMDAwMDAwMDAwNDUyMDA*)

Astfel, Tribunalul Dâmboviţa, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti şi a credincioşilor romano-catolici, prin sentinţa civilă nr. 2520/2012, îl obligă pe primarul general al municipiului Bucureşti să emită decizia prin care să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif, informează Arhiepiscopia, duminică, într-un comunicat de presă.

Prin această decizie definitivă, spune Arhiepiscopia, legalitatea este repusă în drepturi, se răspunde dorinţei cetăţenilor români care s-au pronunţat în proporţie de 81,1% în favoarea desfiinţării clădirii, conform sondajului realizat de TVR în data de 13 iulie 2011, şi nu în ultimul rând este interpretată pozitiv voinţa exprimată încă din 2006, anul demarării proiectului, a celor 153.000 de semnatari ai petiţiei împotriva edificării acestui mastodont.

"Suntem în măsură să prezentăm în faţa autorităţilor publice şi ultima verigă solicitată în vederea desfiinţării construcţiei ilegale, înălţată prin abuz, înşelătorie, prin pârghii oculte, cu mulţi bani investiţi în acte cel puţin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desfiinţarea acestei aventuri ilegale cu implicaţii asupra patrimoniului naţional şi asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanţei de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcţiei pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei sectorului 1. Reamintim că şi DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie-n.r.) continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepţie fictivă a construcţiei", afirmă IPS Ioan Robu, citat în comunicat.

În 5 iulie 2012, Arhiepiscopia a solicitat Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti ca dezvoltatorul proiectului Cathedral Plazasă demoleze clădirea, acţiune ce are termen de judecată stabilit pentru 29 noiembrie 2012.

Arhiepicopia Romano-Catolică afirmă că în motivarea sentinţei Tribunalului Dâmboviţa se arată că "decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte". De asemenea, spune sursa citată, se reţine că "autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse", că "desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor".

Instanţa mai arată că "interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanţilor, este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să ţină seama".

Millennium Building Development a înaintat la începutul acestui an o plângere şi o solicitare de soluţionare în procedură de urgenţă la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. În plangere se reclamă faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza, violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil.

Arhiepiscopia Română-Catolică Bucureşti (ARCB) informa, în 4 martie 2012, printr-un comunicat, faptul că s-a emis o a 15-a decizie judecătorească defavorabilă construcţiei Cathedral Plaza din Bucureşti, "prevestind iminenţa desfiinţării proiectului ilegal".

"Curtea de Apel Iaşi, prin decizia numărul 405 din 2 martie 2012, confirmă ilegalitatea construcţiei auto-intitulate Cathedral Plaza, stabilind că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desfiinţarea autorizaţiei irevocabilă. Decizia Curţii de Apel Iaşi confirmă în fapt decizia 1989/2010 a Curţii de Apel Suceava prin care a fost modificată decizia 1025/2009 a Curţii de Apel Ploieşti. Întrucât decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost modificată şi autorizaţia de construire a fost anulată irevocabil, niciun alt litigiu cu privire la această soluţie nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect", preciza atunci, într-un comunicat al ARCB, Francisc Doboş.

Decizia Curţii de Apel (CA) Iaşi a confrimat totodată şi soluţia Curţii de Apel Alba Iulia din 19 ianuarie 2011, care stabilea şi ea că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect. "Atunci, reprezentanţii Millenium Building Development SRL (MBD) au declarat în mod fals că decizia CA era în favoarea lor. În realitate, în istoria litigiului pentru anularea autorizaţiei Cathedral Plaza, justiţia din România s-a pronunţat de 15 ori în favoarea ARCB, pe când MBD a obţinut o singură soluţie favorabilă, cea a CA Ploieşti, şi aceea modificată ulterior", mai spunea sursa citată.

"O construcţie ilegală nu poate fi menţinută, întrucât contravine chiar noţiunii de drept. Abuzurile promotorului imobiliar al Cathedral Plaza şi ale puterii de stat care i-a permis construirea ilegală trebuie să înceteze. Aşteptăm cu încredere o decizie a justiţiei şi pentru demontarea colosului, într-un stat în care puterea corupţiei şi corupţia puterii se clatină din ce în ce mai tare", declara ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, citat în comunicat.

În 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că "lipseau autorizaţiile legale", decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcţiei.

Episcopia Romano-Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acţiunea fiind admisă şi rămânând irevocabilă.

"Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunţă faptul că decizia Curţii de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă şi irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie", informa Millennium Building Development.

MBD preciza că autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza a fost emisă în februarie 2006, de către Primăria sectorului 1, iar România a aderat la UE în ianuarie 2007.

"Considerăm că sistemul juridic românesc este inconsecvent şi neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instanţelor internaţionale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinşi că Monseniorul Robu, în loc să propovăduiască adevărul, are o atitudine distructivă şi rău-intenţionată. De asemenea, suntem şocaţi că Monseniorul Robu îşi instigă acum enoriaşii la violenţă, chemându-i să demonteze Cathedral Plaza, uitând că, iniţial, şi-a dat în scris acordul pentru ridicarea clădirii de 19 etaje, în forma în care este ea acum. De ce, în 19.11.1999, când a semnat acest document, monseniorul nu şi-a consultat enoriaşii, pe care ulterior i-a instigat împotriva proiectului?", spuneau reprezentanţii Millennium Building Development.

Dezvoltatorul Cathedral Plaza preciza că, deşi iniţial, proiectul prevedea construirea unei clădiri cu înălţimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticală şi a cerut, în plus, acces pentru enoriaşii săi la piaţa publică din faţa Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o clădire de 75 de metri înălţime (19 etaje), aceasta fiind forma în care se regăseşte în prezent.

"Subliniem că această clădire a fost deja intabulată şi a intrat în circuitul civil, iar decizia Curţii de Apel Suceava este cu atât mai surprinzătoare cu cât are ca obiect o clădire care era deja finalizată", mai spunea dezvoltatorul proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO