Proprietăţi

Ce locuinţe scumpe au mai cumpărat bucureştenii pe final de an

Ce locuinţe scumpe au mai cumpărat bucureştenii pe final de an

Autor: Cristi Moga

15.12.2010, 18:49 51

Două dintre cele mai mari tranzacţii realizate pe final de an decătre agenţiile imobiliare din Bucureşti au fost cu vile în zoneleCotroceni şi Unirii, pe care cumpărătorii au fost dispuşi săplătească în jur de 350.000 de euro pentru a face sărbătorile deiarnă în "casă nouă", arată datele agenţiilor imobiliare.

Cea mai mare tranzacţie realizată de agenţiile firmei ColdwellBanker în ultimele săptămâni a fost vânzarea unei vile de şaptecamere din zona Unirii, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţiutili, construită în 1891, pe care cumpărătorii au plătit 345.000de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţii agenţiei Luxury Internationalspun că au vândut pentru 370.000 de euro o vilă în zona Cotroceni."Preţul iniţial era de 420.000 de euro, dar la negocierea cuclientul, proprietarul a fost de acord să lase 50.000 de euro lapreţ", spun reprezentanţii agenţiei imobiliare.

La preţurile la care astăzi cumpărătorii sunt interesaţi devile, în perioada de boom imobiliar erau tranzacţionate apartamentemari, de patru-cinci camere în ansambluri rezidenţiale.Penthouse-urile erau tranzacţionate la valori în jur de un milionde euro, dar în prezent agenţii imobiliari nu se mai pot "lăuda" cuasemenea tranzacţii.

"Preţurile au scăzut şi pe acest segment la jumătate faţă demomentul de vârf al pieţei. În ultimele şase luni am simţit ocreştere a interesului pentru astfel de proprietăţi, potenţialiicumpărători au prospectat deja piaţa şi unii decid să profite demomentul actual", spune Alexandru Pricop, managing partner alagenţiei Coldwell Banker Banu Manta.

Zone scumpe ale Capitalei în care se mai fac tranzacţii sunt şiBăneasa sau parcul Cişmigiu, dar şi în aceste zone preţurile pentruapartamentele mari au ajuns la niveluri de circa 1.000 deeuro/metrul pătrat.

Astfel, reprezentanţii Coldwell Banker spun că au vândut unapartament cu patru camere, cu o suprafaţă de 195 de metri pătraţiutili, din zona Cişmigiu pentru 210.000 de euro (1.076 euro/metrupătrat util), dar şi un alt apartament în Băneasa, cu o suprafaţăde 353 de metri pătraţi construiţi, pentru 278.500 de euro (788euro/metrul pătrat construit).

De remarcat este faptul că cele două apartamente au fost vânduteîn blocuri finalizate în 2009, astfel că proprietarii au fostdispuşi să negocieze un preţ mai mic după ce au stat mai bine de unan cu locuinţele nevândute.

De la debutul crizei imobiliare cele mai multe tranzacţii aufost realizate cu proprietaţi destinate clasei medii, respectiv cupreţuri de 50.000 - 60.000 de euro, care pot fi finanţate prinprogramul guvernamental Prima casă.

Persoanele care îşi puteau permite achiziţia unei proprietăţiscumpe au amânat tranzacţiile în aşteptarea scăderii preţurilor,nefiind presaţi să cumpere în condiţiile în care deţin deja celpuţin o locuinţă.

"Aceştia cumpără pentru upgrade, au deja o locuinţă, cel maiadesea într-un bloc nou, şi acum pot cumpăra locuinţa pe care şi-odoreau, dar care era prea scumpă acum doi ani", descriereprezentantul Coldwell Banker profilul cumpărătorului de locuinţescumpe.

Zonele cu cele mai scumpe locuinţe din Bucureşti rămân celecentrale, situate în apropierea parcurilor, precum Cişmigiu şiHerăstrău, dar şi dezvoltatorii imobiliari, care au construitapartamente foarte mari şi chiar duplexuri sau penthouse-uri, peSplaiul Unirii (Asmita Gardens) sau pe calea Dudeşti (InCityResidences), mai au în portofoliu locuinţe de peste 500.000 deeuro.

Ce proprietăţi au fost vândute cu peste 200.000 de euro înBucureşti
345.000 de euro a fost preţul plătit pe o vilă cuşapte camere în zona Unirii, construită în anul 1891. Locuinţa are200 de metri pătraţi utili şi este situată pe un teren de 400mp;
278.500 de euro a costat un apartament cu patrucamere din zona Băneasa, construit în 2009 şi având o suprafaţăconstruită de 353 de metri pătraţi;
230.000 de euro a plătit un client pe unapartament cu cinci camere din zona Cotroceni. Locuinţa se aflăîntr-un bloc realizat în 1940 şi are 137 de metri pătraţiutili;
220.000 de euro este preţul la care a fosttranzacţionat un apartament cu trei camere din proiectul BăneasaRezidenţial, locuinţa având o suprafaţă de 145 de metri pătraţiconstruiţi;
210.000 euro a costat un apartament cu patrucamere şi o suprafaţă de 195 de metri pătraţi utili din zonaCişmigiu, aflat într-un bloc nou din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO