Proprietăţi

Ce poţi cumpăra cu 100 mil. dolari pe piaţa de birouri din Bucureşti şi ce poţi cumpăra in Hong Kong

Ce poţi cumpăra cu 100 mil. dolari pe piaţa de birouri...

Autor: Cristina Cuncea

20.01.2015, 16:46 989

"Piaţa locală a cunoscut un apetit investiţional într-o considerabilă creştere în ultimele luni, depăşind aşteptările generale privind volumul total tranzacţionat în 2014. În final a fost înregistrat un volum anual record de investiţii, de circa 1,1 miliarde euro. România se regăseşte în prezent printre puţinele ţări în care se pot achiziţiona cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu de birouri prime într-o piaţă în dezvoltare, cu perspective generoase de creştere pe termen mediu", a declarat pentru MEDIAFAX Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul general The Advisers/Knight Frank.

El estimează că în funcţie de parametrii locali (nivel al chiriilor, randament investiţional - yield) o investiţie de 100 milioane dolari (86 milioane de euro) poate asigura în portofoliul cumpărătorului o suprafaţă aproximativă de 32.000 metri pătraţi de spaţiu prime de birouri (clasa A, n.r.) în Bucureşti.

Spre comparaţie, turnul Sky Tower din zona Floreasca din Bucureşti, cu 36 de etaje are 41.000 de metri pătraţi închiriabili, iar clădirea America House din Piaţa Victoriei are 27.500 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

"Ne aşteptăm ca piaţa românească să atragă în continuare interesul investitorilor în principalele sectoare comerciale, în tandem cu o intensificare a activităţii pe piaţa închirierilor, în aproape toate segmentele imobiliare", a adăugat Florescu.

Potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, la care firma locală The Advisers este asociată, Hong Kong este cea mai scumpă piaţă de birouri din lume, cu 100 de milioane de dolari investitorii putând cumpăra doar 1.427 de metri pătraţi de birouri.

Pe poziţia a doua în topul celor mai scumpe pieţe de birouri se află Singapore, unde cu 100 milioane de dolari pot fi achiziţionaţi puţin peste 3.500 de metri pătraţi. În Tokyo, suma ajunge pentru 3.643 metri pătraţi, iar în Paris pentru 3.995 metri pătraţi.

În Europa Centrală şi de Est, Varşovia (16.407 metri pătraţi) şi Praga (22.038 metri pătraţi) sunt mai scumpe decât Bucureştiul.

Preţurile din Bucureşti sunt comparabile cu cele din Kuala Lumpur (Malaezia), unde 100 de milioane de dolari ajung pentru achiziţia a 34.200 de metri pătraţi de birouri.

În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie încheiată anul trecut a fost achiziţia centrului comercial Promenada de către fondul sud-african de investiţii, în valoare de 148 milioane de euro. Pe piaţa de birouri, cea mai mare tranzacţie, în valoare de 120 de milioane de euro a fost realizată în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO