Proprietăţi

Ce propun israelienii pentru proiectele Dambovita Center si Cotroceni Park

Ce propun israelienii pentru proiectele Dambovita Center si Cotroceni Park
06.11.2007, 19:46 319

Imediata vecinatate a mall-urilor Cotroceni Park si Dambovita Center (Casa Radio) din Bucuresti ii impinge pe dezvoltatori sa gaseasca solutii cat mai diverse pentru a atrage si tine cat mai mult vizitatorii in centre comerciale cu oferte ce nu se mai rezuma la magazine de imbracaminte sau cinematografe obisnuite.
Astfel, in timp ce Cotroceni Park (amplasat pe Bulevardul Timisoara din sectorul 6) va avea primul cinematograf 3D din Capitala - IMAX, precum si un patinoar, in cadrul proiectului Dambovita Center va fi construita o roata panoramica cu un diametru de 60 de metri, dupa modelul celei din Londra, precum si o fantana arteziana cu o inaltime de 95 de metri.
Africa Israel a desemnat de curand antreprenorul general pentru proiectul Cotroceni Park, stabilind totodata termenul de finalizare a proiectului, pentru finalul lui 2009.
De cealalta parte, dezvoltatorii Dambovita Center - Europe Israel - asteapta pentru finalul acestui an obtinerea permiselor de constructie si estimeaza ca in decurs de 40 de luni (pana in 2011) sa finalizeze intregul proiect.
Comisia de urbanism a Primariei Capitalei a respins aseara proiectul de pe platforma Casa Radio, considerand ca ar trebui organizat un concurs de arhitectura pentru acest complex. In replica, reprezentantii Plaza Center sustin ca proiectul in forma sa actuala a fost aprobat de toti actionarii, adica inclusiv de statul roman.
La ambele proiecte investitiile au fost revizuite in sus, astfel ca Dambovita Center va implica fonduri de circa 600 de milioane de euro, in timp ce dezvoltarea Cotroceni Park, incluzand cladirile de birouri si hotelul, va costa peste 300 de milioane de euro.
"Lucrarile de constructie a mall-ului vor implica investitii de circa 180 de milioane de euro, fara a lua in calcul costurile cu terenul, in timp ce cladirile de birouri si hotelul vor necesita inca 100 de milioane de euro, grosso modo", a declarat Reuven Havar, country managerul Africa Israel. In plus, Africa Israel va plati 78 mil. euro pentru a deveni unicul actionar al proiectului, pretul reprezentand in special valoarea terenului de 11,6 ha pe care se desfasoara proiectul. Havar estimeaza ca pretul pe metrul patrat in zona valoreaza cel putin 1.500 euro/metrul patrat.
Mall-ul Cotroceni Park, cu o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, este preinchiriat in proportie de 80%, agentii de inchiriere fiind firmele Jones Lang LaSalle si Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Modificarile aduse la proiectul Dambovita Center au majorat investitia la circa 600 mil. euro, proiect in care Compania Nationala de Investitii detine o participatie de 15% si care va intra in proprietatea statului peste 49 de ani.
Europe Israel a anuntat ca va dezvolta, prin intermediul Plaza Centers, o retea de circa 15 centre comerciale, primele terenuri fiind achizitionate la Iasi, Timisoara, Slatina si Miercurea Ciuc.
Africa Israel a anuntat, totodata, investitii de un miliard de euro in piata imobiliara din Romania, cel mai important proiect, caruia i-au fost alocate circa 500 mil. euro, urmand a fi derulat pe terenul de sub fabrica Laromet din nordul Bucurestiului, achizitionat pentru 77 mil. euro in acest an.

140 mil. euro pentru Hotel Bucuresti
Hotelul Bucuresti va fi redeschis la inceputul anului viitor, dupa investitii totale pentru modernizare de 140 de milioane de euro, a declarat Mordechay Zisser, presedintele grupului Europe Israel, care controleaza actionarul majoritar al unitatii hoteliere din Capitala, firma BEA Hotels. "Lucrarile sunt in curs de finalizare, iar hotelul va fi deschis la inceputul anului viitor. Valoarea totala a investitiilor se ridica la circa 140 de milioane de euro", a afirmat Zisser. Hotelul Bucuresti a fost inchis in 2002 si inclus intr-un program de modernizare.

Dambovita Center
Spatii comerciale de peste 100.000 mp, hotel de cinci stele cu 320 de camere, birouri de 115.000 mp si 300 de apartamente;
Lucrarile de constructie vor dura 40 de luni, finalizarea fiind programata pentru 2011;
Investitia in proiect este estimata la peste 600 de milioane de euro;
Cele doua cladiri de birouri vor avea o inaltime de pana la 145 de metri.

Cotroceni Park
Investitia totala este estimata la peste 300 de milioane de euro;
Centrul comercial va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2009;
Proiectul va avea o suprafata construita de 200.000 mp, suprafata inchiriabila a mall-ului fiind de 76.000 mp;
Mall-ul va avea circa 200 de magazine si o parcare de 2.500 de locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO