Proprietăţi

Chiriile pentru spaţiile de birouri din Bucureşti sunt în continuare mari în pofida secetei din imobiliare

Chiriile pentru spaţiile de birouri din Bucureşti sunt în continuare mari în pofida secetei din imobiliare

Autor: Paul Comsa

21.02.2012, 18:44 635

Capitala României, Bucureşti, ocupă poziţia 42 în topul celor mai scumpe spaţii de birouri din lume realizat de compania americană de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Costul mediu anual aferent spaţiilor de birouri amplasate în centrul Bucureştiului a fost anul trecut de 332 euro pe metru pătrat. Valoarea se situează peste nivelele înregistrate în alte capitale europene din centrul şi estul Europei, precum Bratislava (297 euro), Zagreb (215 euro) şi Sofia (183 euro). În alte capitale din regiune însă, precum Budapesta, Praga şi Varşovia, costul aferent unui metru pătrat de spaţii de birouri a fost mai ridicat în aceeaşi perioadă - de peste 350 euro.

Autorii studiului precizează că în pofida climatului economic nefavorabil din sectorul imobiliar, Bucureştiul a experimentat o creştere a gradului de ocupare al clădirilor de birouri datorită unui avans timid al cererii coroborat cu o scădere abruptă a ofertei care au susţinut un nivel constant al chiriilor pe parcursul anului.

Pentru anul viitor, analiştii Cushman & Wakefield anticipează o creştere a chiriilor aferente spaţiilor de birouri din Capitală.

Primele trei locuri în clasament sunt ocupate de Hong Kong (2.026 euro pe metru pătrat anual), Londra (1.987 euro pe metru pătrat anual) şi Tokio (1.635 euro pe metru pătrat anual).

Studiul cuprinde costurile medii anuale cu chiriile şi cheltuielile legate de prestarea serviciilor în 63 de oraşe din lume. Anul trecut, Bucureştiul s-a clasat pe locul 43 din 68 de oraşe.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume în domeniul imobiliar. Compania americană deţine 231 de birouri în 58 de ţări şi peste 13.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO