Proprietăţi

Cine detine birourile din Piata Victoriei, centrul de afaceri al Bucurestiului - galerie FOTO

Cine detine birourile din Piata Victoriei, centrul de afaceri al Bucurestiului - galerie FOTO
09.02.2010, 16:14 1143

Zona Pietei Victoriei din centrul Bucurestiului, consideratacentrul de afaceri al Capitalei, a atras investitii de aproapejumatate de miliard de euro in ultimii zece ani pentru dezvoltareasau achizitia unor cladiri de birouri, proprietarii imobilelor dinjurul Palatului Victoriei fiind in special firme austriece saufranceze care incaseaza anual chirii de circa 40 de milioane deeuro.

Zona centrala a fost foarte activa in ultimii ani in ceea cepriveste tranzactiile, fondurile Immoeast, Europolis, Ixis sau CityCapital platind zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru a-sitrece in portofoliu cladirile Bucharest Corporate Center, EuropeHouse, America House sau Buzesti Business Center. Pe de alta parte,grupurile bancare BRD si Piraeus au decis sa construiasca aicisedii centrale pe care sa le detina in proprietate, tinand cont cain zona sunt practicate cele mai mari chirii din oras, de circa 20de euro/metrul patrat la ora actuala.

Printre companiile care au ales varianta inchirierii unor spatiiin Piata Victoriei se numara bancile BCR sau Volksbank, firmele deconsultanta Deloitte, Ernst & Young, Tuca Zbarcea &Asociatii, firmele de asigurari Aviva sau Generali, precum sioperatorii de telefonie Orange sau Cosmote.

Unul dintre cei mai importanti proprietari de birouri din zonaeste grupul austriac Premiumred, care a dezvoltat doua cladiri debirouri - Premium Plaza si Premium Point - cu o suprafatainchiriabila cumulata de aproximativ 15.000 de metri patrati.

Daca alti dezvoltatori din zona, precum GTC sau Cascade Group,au reusit sa vanda proiectele realizate, austriecii au ramas cucele doua cladiri in portofoliu, desi au incercat sa le vanda odatacu finalizarea constructiei.

Printre romanii care detin cladiri de birouri in Piata Victorieise numara oamenii de afaceri Dinu Patriciu si Alexander Hergan,prin intermediul firmelor Black Sea Global Properties (BSGP) siAvrig 35.

Patriciu detine prin BSGP cladirea Cascade Office Building,cumparata odata cu achizitia fondului Fabian Romania Property Fund,in timp ce Alexander Hergan este unul dintre proprietarii turnuluiTower Center de pe bulevardul Ion Mihalache, care nu a fost insaocupata de chiriasi, desi constructia a fost finalizata de mai binede doi ani. Zona de birouri din Piata Victoriei a fost la randul eiafectata de scaderea chiriilor, dar gradul de neocupare a ramasunul scazut, in jur de 5%, potrivit firmelor de consultantaimobiliara.

Nivelul chiriilor insa a cunoscut o usoara scadere, pana injurul valorii de 20 de euro/metrul patrat, in cazul cladirilor cu ospecificatie tehnica buna.

Unul dintre principalele avantaje ale zonei de birouri PiataVictoriei este legat de accesul la principalele magistrale demetrou din Bucuresti, prin intermediul carora se poate ajunge incateva zeci de minute in patru colturi ale orasului.

Proprietarii de langa guvern

1. Turnul BRD este una dintre primele cladiri de birouriconstruite in Piata Victoriei si este in proprietatea francezilorde la SocGen;

2. Bucharest Corporate Center a fost cumparata de catreaustriecii de la Immoeast si adaposteste birourile Generali, Petromsau Wolf Theiss;

3. Grupul elen Piraeus a finalizat de curand constructia unuiturn de birouri in care isi va muta cea mai mare parte aoperatiunilor;

4. America House a fost cumparata in 2007 de francezii de laIxis pentru 120 de milioane de euro. Cladirea este sediul BCR siCosmote;

5. Omul de afaceri Dinu Patriciu detine cladirea Cascade dupa cea cumparat in urma cu un an fondul de investitii Fabian, inportofoliul careia se afla;

6. Austriecii de la Premiumred au incercat sa vanda imobilulPremium Plaza, in care au investit circa 20 de milioane deeuro;

7. Alexander Hergan este, prin intermediul Avrig 35, unul dintreco-proprietarii turnului de birouri Tower Center, neocupat inca dechiriasi.

AFACERI DE LA ZERO