• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Proprietăţi

Cine este grecul care a mizat 40 mil. € pe mallul Colosseum din Chitila, principalul competitor pentru "Băneasa lui Popoviciu“

Cine este grecul care a mizat 40 mil. € pe mallul Colosseum din Chitila, principalul competitor pentru "Băneasa lui Popoviciu“

Autor: Cristi Moga

11.06.2011, 19:44 4545

Omul de afaceri Panico Panayi, rezident în Marea Britanie, darcu origini elene, unicul acţionar al companiei Nova Imobiliare caredezvoltă centrul comercial Colosseum din Bucureşti, nu areexperienţă în dezvoltarea de malluri, dar spune zâmbind că "la felcum zeiţa Atena a fost înzestrată cu toate calităţile lui Zeus, şieu am fost înzestrat să construiesc cel mai mare mall dinRomânia".

Panayi va deschide în august pe un teren de 60 de hectare dinChitila un magazin de bricolaj Leroy Merlin, iar în octombrie artrebui să deschidă un hipermarket Carrefour, alături de o galeriecomercială de mici dimensiuni..

Drumul până la primele rezultate cu acest centru comercial adurat mai mult decât în alte proiecte imobiliare. Panayi a cumpăratterenul din Chitila în 2003, când era lot agricol, de la 57 deproprietari diferiţi, proces ce a durat aproape un an şijumătate.

Cu toate acestea, lucrări propriu-zise nu a început decât înacest an, din cauza birocraţiei, crizei şi a unei ordonanţe deurgenţă din 2007 care nu îi permitea să construiască pe acest lot,considerat zonă verde.

Principalele afaceri pe care le derulează sunt în industria de"leisure", Panayi controlând mai multe restaurante, pub-uri şi sălide bingo din Marea Britanie, ţară în care locuieşte de mai mulţiani, în Manchester.

O altă investiţie a omului de afaceri este în viticultură, înCipru. Cum a ajuns însă de la aceste afaceri la intenţia de aconstrui cel mai mare mall din România?

"Pieţele care au ieşit dintr-o perioadă întunecată, cum a fostcomunismul, oferă ulterior oportunităţi. Eu am venit atunci să lecaut. O economie nu poate funcţiona fără investitori privaţi. M-amoprit în Chitila deoarece este în partea de nord a Bucureştiului,la şase kilometri de Piaţa Victoriei şi aproape de centură, care înmomentul finalizării va face mallul accesibil în jumătate de orăpentru trei milioane de locuitori, cât cred că va avea Bucureştiulîn patru-cinci ani", a declarat Panayi cu ocazia primului tur depresă pe şantierul Colosseum.

Clădirea viitorului magazin Leroy Merlin este gata, singuraactivitate desfăşurându-se în interior. La fel este şi parcarea dinfaţa viitorului magazin de bricolaj, a cărui deschidere esteanunţată în termen de două luni. La circa 300 de metri distanţăînsă pot fi observaţi câteva zeci, poate peste 100 de muncitori aifirmei Real Design Trust, controlată de discretul om de afaceri DanPetrescu, care lucrează la structura viitorului hipermarketCarrefour. Acoperişul nu a fost încă montat, se mai lucrează lapereţi, dar Panayi este sigur că magazinul va fi deschis pe 18octombrie.

"În luna august spaţiul va fi predat către Carrefour pentruînceperea amenajării, iar pe 18 octombrie va fi deschis", spunePanayi, care se arată dispus să parieze simbolic cinci lire pentruinaugurarea la timp a magazinului.

Spaţiul dintre Leroy Merlin şi Carrefour va fi însă mai greu deocupat. Aici ar trebui ridicate clădiri de tip big-box pentru 11retaileri, cu intrare exterioară, dinspre parcare, dar în momentulde faţă singurul contract confirmat este cel cu Altex, care vaocupa primul spaţiu de lângă Carrefour.

"Flanco a ieşit din proiect, iar acum negociem cu Domo pentru unspaţiu. Avem şi alte negocieri, dar în afară de Carrefour, LeroyMerlin şi Altex nu putem preciza numele altor chiriaşi. Chiriilemedii în proiect sunt de circa 11 euro/metrul pătrat, iar valoareatotală a încasărilor o estimăm la 6,2 milioane de euro."

Pentru procesul de închiriere a spaţiilor Panayi colaborează cufirmele de consultanţă Jones Lang LaSalle şi King Sturge, aflate înproces de fuziune la nivel global, dar şi pe piaţa locală.

În timp, Colosseum ar trebui să devină principalul competitor alproiectului Băneasa, controlat de omul de afaceri GabrielPopoviciu.

În prezent însă traficul pe Şoseaua Chitilei este mult mai redusdecât pe Bucureşti - Ploieşti, în timp ce densitatea populaţiei dinzonă, destul de scăzută ţinând cont că este o zonă preponderent decase, ar putea reprezenta un nou element important în procesul deselecţie a spaţiilor de către chiriaşi.

"Colosseum va fi un centru comercial regional, în condiţiile încare consider că actualele malluri din Bucureşti nu sunt odestinaţie "one stop" pentru fashion şi leisure. Femeile vor săvadă întreaga ofertă de haine la modă. Şi bărbaţii la rândul lor",spune omul de afaceri, care a investit până în prezent fonduriproprii de 38-39 pentru achiziţia terenului şi lucrări deconstrucţie şi a împrumutat alţi aproape 50 de milioane de euro dela Bank of Cyprus în vederea finalizării parcului comercial, acărui suprafaţă închiriabilă se va ridica la 53.000 mp.

La o asemenea dimensiune, Colosseum va fi de circa trei ori maimic decât proiectul Băneasa, centrul comercial dominant din zona denord a Capitalei. După finalizarea parcului comercial însă, Panayiplănuieşte şi construirea unui mall propriu-zis, adevăratul"Colosseum" din proiect.

"Denumirea am ales-o dintr-un termen grecesc furat de italienipentru cea mai mare arenă a lor pentru spectacole (Colosseumul dinRoma - n. red.)", spune Panayi, care a lucrat pentru acest proiectcu arhitecţi britanici şi firma de project management Gardiner& Theobald, de asemenea din Anglia.

Miza de a construi cel mai mare mall din Bucureşti au avut-o şialţi dezvoltatori, astfel că în 2008 Băneasa a "detronat" PlazaRomânia, în 2009 cel mai mare mall a devenit Cotroceni Park, iar în2010 a fost deschis Sun Plaza, care are o suprafaţă şi maimare.

Panayi spune că în toamnă va începe procesul de închiriere aspaţiilor din viitorul mall pentru a putea în 2012 cere bani de labancă pentru construcţie, care ar urma să ducă investiţia totală înacest proiect la 350 mil. euro.

Până atunci însă, trebuie finalizat spaţiul pentru Carrefour şiînchiriate spaţiile până la Leroy Merlin, iar aceste magazine săaibă rezultatele financiare care să justifice dezvoltarea celui maimare mall din ţară la ieşirea din Bucureşti spre Târgovişte.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392