Proprietăţi

Cine este Portland Trust, unul dintre cei mai mari constructori de birouri din Bucureşti

Autor: Cristi Moga

04.01.2011, 23:50 5011

Omul de afaceri George Becali, finanţatorul echipei de fotbalSteaua, a bătut palma la sfârşitul anului trecut cu britaniculRobert Neale, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliarăPortland Trust, pentru vânzarea unui teren de aproape două hectarede pe şoseaua Pipera din Capitală, într-o tranzacţie cu o valoarede circa 10 milioane de euro.

Terenul se află între proiectul de birouri Nusco Tower, TuraboGrand Ballroom şi Direcţia de Permise Auto şi va fi folosit pentrurealizarea unui nou proiect de birouri de către Portland Trust,unul dintre cei mai experimentaţi dezvoltatori de pe piaţa localăde birouri.

"Becali şi Portland au ajuns la o înţelegere după Crăciun. Aufost mai mulţi investitori interesaţi de teren, dar Portland aplătit deja un avans", au declarat pentru ZF surse din piaţaimobiliară.

Preţul agreat este de aproximativ 500-600 de euro/metrul pătrat,astfel că valoarea tranzacţiei ar putea depăşi 10 milioane de euro.Contactat de ZF, George Becali a declarat că nu mai doreşte sădeclare nimic referitor la acest subiect, după ce în ultimele zilea admis faptul că a realizat o importantă afacere cu terenuri. "Amfăcut o tranzacţie pe 30 decembrie cu care pot să ţin Steaua vreozece ani fără să mai fac nimic", declarase Becali. Robert Neale nua comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Britanicul a realizat două tranzacţii semnificative în lunadecembrie, astfel că în timp ce semna contractele finale de vânzarea proiectului Floreasca Business Park către sud-africanii de laNEPI, tranzacţie de peste 100 de milioane de euro, negocia înparalel pentru achiziţia terenului de la Becali pentru demarareaunui nou proiect, situat în aceeaşi zonă.

Portland Trust va încasa net circa 27 de milioane de euro dinvânzarea proiectului din Floreasca, sumă care îi permite să înceapăun alt proiect de mari dimensiuni în Bucureşti. Compania fondată deRobert Neale are sediul central în Praga şi investiţiile suntsusţinute de fondul american Apollo Real Estate.

Britanicul a început investiţiile în România în urmă cu mai binede zece ani, construind una dintre primele clădiri de birouri dinBucureşti, imobilul Opera Center de la Piaţa Eroilor. Ulterior, avândut clădirea şi a început un proiect mai mare, în spatele CaseiPresei Libere, denumit Bucharest Business Park, vândut austriecilorde la CA Immo, care cumpăraseră şi Opera Center. Cel de-al treileaproiect dezvoltat este cel din Floreasca, suprafaţa închiriabilă debirouri realizată de Portland Trust în Bucureşti ridicându-se laaproape 80.000 de metri pătraţi.

Portland Trust, alături de GTC, Avrig 35 şi Liviu Tudor suntprintre cei mai mari dezvoltatori de spaţii de birouri dinBucureşti, iar zona Barbu Văcărescu, unde a fost achiziţionatterenul de la George Becali, este printre cele mai căutate înultimii ani de către companiile interesate de spaţii de birouri,aici fiind construite şi proiectele Lakeview şi Nusco Tower.

Chiriile pentru spaţii de birouri au crescut semnificativ înultimii doi ani, dar în condiţiile în care anul viitor numărulproiectelor noi livrate va fi extrem de redus, consultanţiiapreciază că este un moment bun pentru a începe construcţia unorclădiri noi, care să fie însă situate doar în zone bune.

Portland Trust a dezvoltat până acum proiecte de birouricu o valoare de 200 de milioane de euro în Bucureşti

Opera Center

Zonă: Piaţa Operei
Chiriaşi: GSK, ING, Adecco, Stoica & Asociaţii
Suprafaţă închiriabilă: 14.000 mp
Finalizare: 1999
Cumpărător: CA Immo, 2003
Preţ: 29 mil. dolari

Bucharest Business Park

Zonă: Casa Presei Libere
Chiriaşi: BAT, IBM, Coca-Cola, NNDKP
Suprafaţă închiriabilă: 24.000 mp
Finalizare: 2005
Cumpărător: CA Immo, 2005
Preţ: 62 mil. euro

Floreasca Business Park

Zonă: metrou Aurel Vlaicu
Chiriaşi: Oracle, Holcim, DHL, PeliFilip
Suprafaţă închiriabilă: 36.000 mp
Finalizare: 2009
Cumpărător: NEPI, 2010
Preţ: 101 mil. euro