Proprietăţi

Clujul bate Capitala la chiriile pentru spatiile de birouri

15.08.2008, 20:18 18

Chiria medie pentru spatiile de birouri din Cluj poate sa ajunga chiar si la circa 25 de euro/mp, nivel care depaseste valoarea de 22 de euro/mp inregistrata in Capitala, potrivit companiei imobiliare americane RE/MAX. De altfel, chiriile din Capitala s-au mentinut la un nivel constant in ultimul an si nu este exclusa chiar o scadere a acestora cu pana la 15%.
"Chiria lunara pentru spatiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns in luna iunie a acestui an si la 25 euro/mp, fata de 20 euro/mp in ianuarie, respectiv 16 euro/mp in iunie 2007", a declarat Florin Popa, broker si proprietar al agentiei imobiliare clujene RE/MAX Class.
Piata bucuresteana s-a stabilizat ca urmare a finalizarii unui numar semnificativ de proiecte, care au ajutat la scaderea presiunii asupra chiriilor, considera reprezentantii retelei de agentii imobiliare in regim de franciza RE/MAX. In acelasi timp, cererea pentru spatii de birouri a crescut in zona de vest, ca urmare a extinderii companiilor in afara Bucurestiului.
"Explozia chiriilor din zona de vest s-a produs ca urmare a extinderii accelerate a companiilor multinationale in afara Bucurestiului. Acestea s-au indreptat mai ales catre zona de vest a tarii, care a atras numeroase investitii importante in ultima perioada, in special in productie, Nokia fiind cel mai cunoscut caz recent. Prin urmare, cererea de spatii de birouri a crescut rapid, iar chiriile au tinut pasul", afirma reprezentantii RE/MAX.
La Arad, chiriile pentru spatiile de birouri clasa A au atins un nivel maxim de 25 de euro/mp/luna, in timp ce la Brasov cresterea a fost mai moderata, chiria ajungand in medie la 15 euro/mp/luna.
"In Timisoara, numarul cladirilor de birouri este in crestere. Se construiesc tot mai multe, cu suprafete medii de 1.000-1.500 mp si regim de inaltime mediu de trei, patru etaje. Chiria incepe de la 10 euro/mp - pentru birourile clasa B si poate atinge 35-40 euro/mp", a afirmat Luminita Schiopescu, reprezentant RE/MAX EdyInvest din Timisoara.
In estul tarii, chiriile pentru spatiile de birouri raman inca la un nivel mult mai scazut fata de Capitala si zona de vest. In Iasi, pentru clasa A se platesc in medie 15-17 euro/ mp, iar in Bacau - maxim 12-13 euro/ mp, ceea ce inseamna cu aproape 50% mai putin decat in vest si Bucuresti.
RE/MAX Romania, care face parte din reteaua internationala RE/MAX, si-a inceput activitatea la sfarsitul anului 2006 si are in prezent 23 de birouri active si 110 agenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO