Proprietăţi

Coldwell Banker: Apartamentele vechi s-au scumpit cu 50% anul acesta

Coldwell Banker: Apartamentele vechi s-au scumpit cu 50% anul acesta

Cele mai ieftine locuinte din Bucuresti se gasesc in cartierele Militari (sectorul 6) si Berceni (sectorul 4)

20.12.2007, 18:44 17

Preturile apartamentelor din blocurile vechi din Bucuresti au crescut in medie cu circa 50% in 2007, in conditiile in care cererea pentru aceste locuinte s-a mentinut la un nivel ridicat, sustin reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
"Cererea se mentine la un nivel inalt, in ceea ce priveste piata veche, locuintele din acest segment avand cateva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile, unde infrastructura este definitivata. Din acest motiv, cresterea medie a preturilor a fost de 50%", afirma reprezentantii firmei de consultanta.
Indexul imobiliar realizat de ZF arata ca preturile locuintelor din Capitala construite in perioada 1980-1990 au cunoscut o crestere de circa 50%-60% anul acesta, ajungand la un nivel de circa 1.800 euro/metrul patrat.
Numarul locuintelor noi livrate in Bucuresti a fost extrem de redus in acest an, astfel ca tranzactiile de acest gen s-au semnat in special pentru apartamente aflate in stadii incipiente de dezvoltare.
Firma americana Coldwell Banker a intrat in acest an pe piata locala, fiind activa pe toate segmentele, intermediind inclusiv vanzarea de locuinte vechi in cele sase puncte de lucru pe care le opereaza.
"Conform statisticilor de pe site-ul nostru, pretul ramane cel mai important factor dupa care romanii isi cauta o locuinta, 35% din cautari facandu-se dupa acest criteriu. Cele mai cautate au fost apartamentele de doua camere, cu preturi cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro", adauga consultantii.
Datele Coldwell Banker arata ca cele mai ieftine locuinte din Bucuresti se gasesc in cartierele Militari (sectorul 6) si Berceni (sectorul 4), unde preturile medii ale garsonierelor au fost anul acesta de 65.000 de euro, respectiv 70.000 de euro, in timp ce apartamentele cu patru camere s-au tranzactionat cu 125.000 de euro.
In 2008 este asteptata daca nu o stationare a preturilor locuintelor vechi, cel putin o scadere a ritmului de crestere, in conditiile in care numarul proiectelor noi finalizate va creste. Astfel, anul viitor ar urma sa fie livrate circa 8.000 de locuinte noi in 40 de proiecte rezidentiale, tinand cont de informatiile furnizate de catre dezvoltatorii imobiliari si firmele de consultanta.
Cifra este de cinci ori mai mare, comparativ cu nivelul livrarilor din acest an, cand, potrivit jucatorilor din piata de profil, au fost livrate circa 1.500 de locuinte.
Majoritatea locuintelor noi vor fi livrate in nordul si in estul Capitalei, in cartiere precum Titan, Colentina sau Baneasa.
"Ca si tendinta generala a pietei, in acest an se observa reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice. Astfel, s-au anuntat noi proiecte in zona de vest, Chiajna, Rosu, Chitila, in est - Titan, Theodor Pallady, Pantelimon - si sud, Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava", adauga consultantii Coldwell Banker.
Anul acesta a consemnat si intrarea unor noi jucatori pe segmentul rezidential al pietei locale, firme precum turcii de la Opus Land Development sau spaniolii de la Fadesa sau Gea Prasa incepand proiecte ample de ansambluri de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO