Proprietăţi

Colliers: Numărul apartamentelor goale în ansamblurile rezidenţiale a crescut cu 50%

Autor: Izabela Badarau

06.09.2010, 23:54 79

Stocul de apartamente finalizate recent, dar nevândute a ajunsla 3.700 la sfârşitul primului semestru, în creştere cu 48% faţă definalul anului trecut, potrivit unei analize a pieţei din Bucureştirealizată de firma de consultanţă imobiliară Colliers.

"Cererea nu a ţinut pasul cu volumul livrărilor în ultimele 18-24de luni", este motivul pentru care din ce în ce mai multeapartamente noi stau goale.
Numărul de apartamente finalizate în noile ansambluri rezidenţialea ajuns la 13.500, ceea ce înseamnă că apartamentele goalereprezintă 27% din total.
Unul dintre ansamblurile rezidenţiale care au finalizat anul acestaapartamente şi le-au scos la vânzare este Ten Blocks din cartierulMilitari.

"În februarie am scos la vânzare 130 de apartamente şi dintreacestea pot să spun că 40 mai sunt goale. Acestea sunt în principalapartamente de trei camere, cu suprafaţă mai mare. Cele de douăcamere totuşi s-au vândut, chiar dacă aveau un preţ peste limitadin programul Prima Casă", spune Andra Turtoi, director de vânzărial proiectului Ten Blocks.
Reprezentanţii Colliers spun că 77% din vânzările totale deapartamente noi realizate în primul semestru din 2010 au fost cătrecei cu venituri mai reduse, în timp ce ansamblurile care seadresează clasei medii au generat 16% din totalul vânzărilor. "Ceicare au încheiat tranzacţii în primul semestru din 2010 au fost ceicu o nevoie imediată, care au găsit o ofertă financiară bună sau auvrut să profite de condiţiile oferite de programul Prima Casă". Cutoate acestea, programul guvernamental nu a înregistrat rezultateleaşteptate, mai ales spre sfârşitul semestrului întâi, se mai aratăîn analiza Colliers.
O veste bună este însă faptul că dezvoltatorii au livrat pe piaţăce au promis, mai ales că o parte din clienţi au încheiat în aniitrecuţi antecontracte.

"Majoritatea dezvoltatorilor şi-au respectat termenele de livrareşi aproximativ 2.500 de unităţi au fost finalizate în primulsemestru, reprezentând peste 80% din cele 3.000 de apar­tamenteanunţate", po­trivit studiului.
Pe lângă cele 3.700 de apartamente finalizate, dar nevândute,compania de consultanţă estimează că ar mai fi în piaţă circa 4.300nevândute, dar care nu au fost încă finalizate. În total, piaţarezidenţială din Bucureşti acumulase o ofertă de aproximativ 8.000de unităţi nevândute. Preţul mediu pe mp construit s-a diminuat cu10% anul acesta, până la un nivel de 1.170 de euro/mp la sfârşitullunii iunie. Ansamblurile reziden­ţiale orientate spre categoria declienţi cu venituri scăzute oferă preţuri de 980 euro/mp, iar celepentru clienţii cu venituri medii oferă apartamente cu 1.300euro/mp. "Proiectele încadrate în categoria mediu-superioarăpractică un preţ mediu mai ridicat, de 1.830 euro/mp, însă ele nuinfluenţează considerabil media pieţei datorită slabei reprezentăria acestor proiecte în ofertă".
Analiza Colliers a luat în calcul 37 de proiecte imobiliare dinBucureşti, cu peste 200 de unităţi, care oferă apartamente sprevânzare direct de la dezvoltator.
În acelaşi timp, şi piaţa apartamentelor vechi din Capitală ascăzut în primul semestru din acest an. Indicele imobiliar ZFindică o scădere cu 7% în primele opt luni ale anului, luând încalcul apartamentele cu trei camere, cu o suprafaţă între 70 şi 80mp, construite între ani 1980-1990. Sectorul reziden­ţial nu îşi vareveni mai devreme de sfârşitul anului 2011, este previziuneaColliers. "Piaţa îşi va relua creşterea la 3-4 trimestre dupărevenirea economiei, când consumatorii îşi vor recăpăta încredereaatât în economia naţională, cât şi în piaţa rezidenţială".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO