Proprietăţi

Cum arată Bucureştiul de la etajul 27: prima vizită a unui jurnalist în turnul Sky Tower de unde în zilele însorite se văd munţii. Galerie FOTO

Şi muncitorii de pe şantier se lasă deseori furaţi de peisaj

Foto: Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

09.05.2012, 18:22 24065

Să ajungi acum în vârful turnului Sky Tower din nordul Capitalei, aflat încă în construcţie, reprezintă o aventură.

Mai exact, ai două opţiuni: fie urci cele aproximativ 500 de scări nefinisate şi pe alocuri prost luminate până la etajul 27, fie mergi pe mâna liftului industrial, alături de ceilalţi muncitori care vor să ajungă în vârf. Aşteptarea poate fi însă destul de lungă ţinând cont de viteza scăzută a liftului şi de fapul că la clădire lucrează aproximativ 300 de muncitori, iar câteva zeci doresc să folosească liftul.

Din fericire, însoţiţi de reprezentanţii Raiffeisen Property, proprietarul proiectului, "am intrat în faţă" şi am început o ascensiune de câteva minute într-un lift în care claustrofobii cred că s-ar simţi destul de confortabil, ţinând cont că ascensorului industrial îi lipsesc pereţii. Scările aveam să le cunoaştem la coborâre.

Ajuns în vârf însă, la etajul 26, ultimul până la care urcă în prezent liftul, primul contact este tot unul "prăfuit".

Urci pe o scară temporară de metal până la etajul 27, unde sunt amenajate două balcoane exterioare căptuşite cu lemn, de pe care mai pot fi ridicate diverse materiale către muncitorii care lucrează deja la structura etajului 29 al proiectului.

Un etaj se ridică în cinci zile în prezent, astfel că lucrurile evoluează rapid.

Un inginer-constructor de 28 de ani, îmbrăcat lejer, în blugi şi tricou Calvin Klein, ne prezenta entuziasmat detaliile şantierului: 300 de oameni lucrează la turn, la momentul finalizării clădirea va avea 10 lifturi Schindler, vor fi 37 de etaje cu tot cu cel tehnic, înălţimea netă pe etaj va fi de peste metri, pe lângă Strabag, antreprenorul general, pe şantier mai sunt muncitori de la 30 de subcontractori mai mici.

Ajuns însă pe balconul exterior, nu mai auzi mare lucru şi nu din cauza zgomotului, ci a senzaţiei de "Wow". Colegul Silviu, fotoreporterul, spunea până să urcăm că nu este un moment bun de făcut poze deoarece la amiază (era ora 13) soarele se află pe mijlocul cerului şi nu are lumină bună. Ajuns sus însă, cu greu l-am mai luat de pe balcon.

Aflat în apropierea lacurilor Floreasca şi Herăstrău, turnul îţi lasă senzaţia că Bucureştiul chiar este un oraş foarte verde, cum spunea recent la un eveniment ZF un arhitect din Bucureşti, stârnind dezaprobarea sălii.

Pe lângă parcuri şi lacuri, te afli în zona în care s-a construit cel mai mult în ultimii zece ani - locuinţe, clădiri de birouri, două pasaje, iar lângă turn se lucrează intens la un mall.

Iar când te gândeşti că de la etajul 27, unde ne aflam, mai urmează a fi ridicate zece etaje, parcă începe să te ia puţin ameţeala. La etajele 35 şi 36 vor fi amenajate un bar şi un restaurant, astfel că amatorii de privelişti ameţitoare vor putea mânca de anul viitor într-un "turn de control" situat la 137 de metri deasupra solului.

În depărtare, privind spre nord, se poate observa şi linia Carpaţilor, dar cea mai bună descriere a peisajului o reprezintă imaginile în sine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO