Proprietăţi

Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

In Planorama cumparatorii isi asteapta inca locuintele, dar numarul cererilor de insolventa este in crestere

10.11.2009, 14:09 695

In timp ce in cadrul proiectelor Rose Garden si Doamna GhicaPlaza au fost construite recent aproximativ 1.500 de apartamentenoi, dezvoltatorii ansamblului Blue Tower au intrat in procedura deinsolventa cand proiectul era aproape de finalizare, in timp ceisraelienii de la Euro Habitat promit de mai bine de doi ani safinalizeze primele locuinte din Planorama.

Intre timp, cererile de intrare in insolventa au inceput sa seinmulteasca si impotriva companiei care a anuntat construirea a1.000 de apartamente in Colentina inca din 2005, dar nu a livratinca nicio locuinta, desi o buna parte au fost achitateintegral.

Inultima luna pe site-ul Tribunalului Municipiului Bucuresti au fostinregistrate patru noi cereri de intrare in insolventa a companieiEuro Habitat, in special din partea cumparatorilor nemultumiti denumeroasele intarzieri ale proiectului.

Pe de alta parte, actionarii firmei Sigma Proiect Development aucerut din proprie initiativa intrarea in insolventa a firmei caretrebuia sa construiasca 1.500 de locuinte in acelasi cartierbucurestean. De ce unii au reusit sa construiasca, in timp ce altiichiar daca aveau vanzari bune nu au facut nicio locuinta?

"In primul rand secretul consta in cat de bun este proiectul;unii au vrut sa faca apartamente mari, in zone cu acces dificil,unde nu exista cerere pentru acest gen de locuinte. Depinde cu catibani au venit dezvoltatorii de acasa, iar unii au venit cu zero sisperau sa ia toti banii de la banca. Depinde la ce pret au luatterenul si cu ce firme de constructii au lucrat", explica RuxandraCleciu, partener al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.

Intr-un fel sau altul, fiecare dintre proiectele blocate inColentina a avut una sau mai multe dintre aceste probleme.

In cadrul Planorama primele probleme au fost semnalate in varaanului 2007, cand antreprenorului turc Yapitek i-a fost cerutainsolventa pe fondul unor datorii neachitate. Ulterior, EuroHabitat a decis schimbarea constructorului, ceea ce a dus laintarzierea lucrarilor, iar in prezent printre cumparatorii delocuinte in cadrul proiectului circula informatia ca cel putin unuldintre blocuri are un grad de inclinare destul de ridicat.

La Blue Tower 139 din cele 156 de apartamente construite ausuprafete de peste 95 de metri patrati, facand astfel mai dificilaachizitia de catre persoanele fizice prin credite bancare. Bancilesunt mai reticente acum sa acorde credite mari, pe fondul cresteriiingrijoratoare a restantelor populatiei, astfel ca cea mai mareparte a apartamentelor din Blue Tower erau contractate de un fondde investitii.

"Unii s-au extins mai mult decat i-a tinut plapuma", spuneCleciu, facand aluzie si la faptul ca dezvoltatorul Copper Beech aanuntat constructia a circa 17.000 de locuinte in Bucuresti si inimprejurimi.

Pe de alta parte, Sigma Proiect a apelat la credite bancareinclusiv pentru achizitia terenului din Colentina, fapt ce a facutsi mai dificil procesul de finantare a constructiei intr-o piata incare vanzarile de apartamente scadeau abrupt.

Un alt proiect blocat in Colentina este Lakeland, al grupuluispaniol CP Grupo, care a decis in acest an sa restructurezecreditul contractat de la banca spaniola La Caixa, pentruconstructia ansamblului cu 144 de apartamente. Proiectul trebuiaconstruit pe un teren de 2.200 de metri patrati si consta inrealizarea unui bloc cu o inaltime de 15 etaje.

In urma cu mai bine de trei ani, tot in Colentina a fost anuntatsi unul dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Bucuresti- NeoPeninsula - care prevedea constructia a 2.700 de apartamentein 16 blocuri, dar niciuna dintre aceste locuinte nu a fostmaterializata.

Intre timp, compania israeliana Globe Trade Center (GTC) afinalizat circa 900 de locuinte in mai multe etape in cadrulansamblului Rose Garden, iar compania Romfelt Real Estate a ridicatopt blocuri cu 616 apartamente in ansamblul Doamna Ghica Plaza, incare primii cumparatori se vor muta in iarna acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO