Proprietăţi

Dezvoltatorii imobiliari au livrat în 2018 malluri, birouri şi spaţii industriale de peste 1,3 mld. euro

Dezvoltatorii imobiliari au livrat în 2018 malluri,...

Autor: Bogdan Alecu

10.04.2019, 07:41 450

Valoarea totală a proprietăţilor comerciale, de birouri şi industriale livrate în 2018 a fost de 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de anul anterior, potrivit datelor centralizate de compania de consultanţă imobiliară Activ Property Services. Analiza a luat în considerare proprietăţile cu o suprafaţă închiriabilă de peste 3.000-5.000 de metri pătraţi, finalizate pe parcursul anului trecut la nivel naţio­nal, construite atât în scop speculativ (adică destinate închirierii), cât şi pen­tru uz propriu.

„Evolutia pozitivă a pieţei imo­biliare a dus anul trecut la livrarea a peste 1.425.000 m2 de spaţii comer­ciale, birouri şi spaţii industriale la nivel naţional. Valoarea de piaţă a acestor proprietăţi este estimată la peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 21% faţă de valoarea stocului finalizat în 2017“ a spus Cristian Negrea, directorul departamentului de evaluări al Activ Property Services.

Creşterea a fost determinată în special de evoluţia spectaculoasă a segmentului industrial, unde livrările au fost cu 63% mai mari, dar şi de influenţa scăderii yield-urilor (randamentelor) pentru proprietăţile reprezentative.

Aproximativ 38% din valoarea totală de 1,3 miliarde euro este aportul noilor clădiri de birouri, în timp ce spaţiile industriale au reprezentat 36% din total, iar spaţiile comerciale (centre comerciale, parcuri de retail, unităţi de tip big box) au cumulat 26% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO