Proprietăţi

Dezvoltatorii imobiliari au livrat în 2018 malluri, birouri şi spaţii industriale de peste 1,3 mld. euro

Dezvoltatorii imobiliari au livrat în 2018 malluri, birouri şi spaţii industriale de peste 1,3 mld. euro

Autor: Bogdan Alecu

10.04.2019, 07:41 443

Valoarea totală a proprietăţilor comerciale, de birouri şi industriale livrate în 2018 a fost de 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de anul anterior, potrivit datelor centralizate de compania de consultanţă imobiliară Activ Property Services. Analiza a luat în considerare proprietăţile cu o suprafaţă închiriabilă de peste 3.000-5.000 de metri pătraţi, finalizate pe parcursul anului trecut la nivel naţio­nal, construite atât în scop speculativ (adică destinate închirierii), cât şi pen­tru uz propriu.

„Evolutia pozitivă a pieţei imo­biliare a dus anul trecut la livrarea a peste 1.425.000 m2 de spaţii comer­ciale, birouri şi spaţii industriale la nivel naţional. Valoarea de piaţă a acestor proprietăţi este estimată la peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 21% faţă de valoarea stocului finalizat în 2017“ a spus Cristian Negrea, directorul departamentului de evaluări al Activ Property Services.

Creşterea a fost determinată în special de evoluţia spectaculoasă a segmentului industrial, unde livrările au fost cu 63% mai mari, dar şi de influenţa scăderii yield-urilor (randamentelor) pentru proprietăţile reprezentative.

Aproximativ 38% din valoarea totală de 1,3 miliarde euro este aportul noilor clădiri de birouri, în timp ce spaţiile industriale au reprezentat 36% din total, iar spaţiile comerciale (centre comerciale, parcuri de retail, unităţi de tip big box) au cumulat 26% din valoare.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO