Proprietăţi

Dezvoltatorii isi intaresc pozitiile pe internet pentru cumparatorii de locuinte

07.08.2008, 22:25 21

In urma cu un an, cand vanzarile de locuinte noi se derulau fara prea mari eforturi din partea dezvoltatorilor, aceste practici erau mult mai rare.
"Nu mi se pare ca activitatea de pe site-uri s-a schimbat spectaculos, ci doar ca o serie de dezvoltatori au inceput sa construiasca si au ce arata cumparatorilor. Noi ne tinem foarte aproape cumparatorii care vor in permanenta update-uri, poze, informatii, iar pentru clientii din strainatate site-ul este cu atat mai mult un instrument foarte util", declara Atena Tiplic, project manager in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pe fondul unei concurente mai mari intre proiecte si al imputinarii investitorilor care cumparau zeci sau chiar sute de locuinte, dezvoltatorii mizeaza tot mai mult pe promovarea pe internet, care este atat accesibila, cat si destul de ieftina.
Astfel, pe majoritatea site-urilor marilor ansambluri de locuinte, precum Asmita Gardens, Cosmopolis, Edenia Titan, Monaco Towers, New Town Residences, Rasarit de Soare, Romfelt Plaza, Rose Garden sau Pallady Residences pot fi gasite imagini cu santierele aflate in continua schimbare, unele companii oferind acces chiar si la camerele video de supraveghere a santierelor pentru imagini in timp real.
Pe de alta parte, majoritatea companiilor au inceput sa amenajeze showroom-uri cu modele ale viitoarelor apartamente.
"Cumparatorii sunt de regula oameni foarte ocupati, care se intereseaza in special de pe internet si din presa, fara sa vina neaparat la showroom", adauga Tiplic, care coordoneaza in prezent procesul de vanzare a locuintelor din cadrul proiectului rezidential Asmita Gardens.
Proiectul este dezvoltat de catre compania cu actionariat indian Asmita si fondul britanic European Convergence Development Company, administrat de Charlemagne Capital, iar site-ul a fost schimbat de curand.
"Am schimbat site-ul deoarece voiam o fata noua si instrumente cu imagini panoramice de la ultimele etaje ale turnurilor, precum si un configurator de finisaje pentru apartamentele din cadrul proiectului", spune reprezentantul Colliers.
Aceste schimbari vin si in contextul in care aproximativ doua-treimi din apartamentele dezvoltate in Bucuresti prezinta intarzieri, astfel ca dezvoltatorii incearca sa castige incredere printr-un plus de transparenta.
In primul semestru al acestui an, din cele circa 1.700 de locuinte care aveau programata finalizarea, aproximativ 1.200 de unitati au fost amanate, in conditiile in care piata constructiilor se confrunta cu un deficit important de personal, vremea a fost mai proasta decat in iarna precedenta, iar autorizatiile de constructie s-au eliberat cu intarzieri fata de termenele estimate.
Potrivit datelor furnizate de catre notari, precum si din datele bancilor referitoare la creditele ipotecare, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in acest an, sub influenta crizei financiare internationale, care a atins si piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO