Proprietăţi

Drumarii au primit 180 de milioane de euro pentru autostrăzi în o lună şi jumătate. Vezi aici în ce stadiu se află lucrările pe fiecare şantier

Drumarii au primit 180 de milioane de euro pentru autostrăzi în o lună şi jumătate. Vezi aici în ce stadiu se află lucrările pe fiecare şantier

Autor: Andreea Neferu

27.11.2011, 14:30 2005

În perioada 15 septembrie - 1 noiembrie Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit circa 180 de milioane de euro către constructorii care realizează autostrăzi, totalul plăţilor pentru cele 13 şantiere analizate crescând de la circa 765 la 945 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la CNADNR.

Până la mijlocul lunii noiembrie, şi constructorii tronsonului Moara Vlăsiei- Ploieşti, Spedition UMB (controlată de Dorinel Umbrărescu), PA&CO International (Costel Căşuneanu) şi Euro Construct Trading 98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), au primit 179 de milioane de euro din contractul de 210 milioane de euro.

Autostrada este însă construită doar în proporţie de 70%, deşi trebuia inaugurată în luna decembrie, dar recent, premierul Emil Boc a anunţat că lucrările vor fi gata cel mai târziu în aprilie anul viitor. În doar o lună constructorii au mai încasat 19 milioane de euro pentru această autostradă.

Pe tronsonul Bucureşti-Moara Vlăsiei, constructorii italieni Pizzarotti şi Tirena Scavi au primit 3,2 mil. euro în ultima lună, încasând în total 120,6 mil. euro din suma contractuală de 210,4 milioane de euro.

La polul opus, pentru autostrada Cernavodă-Medgidia nu s-a făcut până acum nicio plată către constructorii Max Boegl şi Astaldi. Aceştia au câştigat contractul la începutul lunii septembrie, după ce acest tronson s-a aflat în prima parte a anului în mijlocul unui scandal, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor a reziliat contractul cu francezii de la Colas. Noul contract pentru construcţia autostrăzii Cernavodă-Medgidia se ridică la puţin sub 120 de milioane de euro. Peste 20 de milioane de euro au primit constructorii autostrăzii Arad-Timişoara, FCC Construccion şi Astaldi, care au finalizat 85% din lucrări şi ar trebui să deschidă circulaţia în luna decembrie.

În numai o lună şi jumătate, de la mijlocul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie, Bechtel a încasat 17,3 milioane de euro pentru autostrada Suplacu de Barcău-Borş, cu o lungime de 64 de kilometri, deşi lucrările nu au avansat cu nici măcar un centimetru, potrivit informaţiilor furnizate de CNADNR.

La 1 noiembrie CNADNR a făcut primele plăţi şi pentru autostrăzile de pe Coridorul IV paneuropean, ce au fost atribuite în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO