Proprietăţi

DTZ Echinox: Construcţia unui mall ”veritabil” în afara Bucureştiului? Aproape imposibilă

DTZ Echinox: Construcţia unui mall ”veritabil” în afara Bucureştiului? Aproape imposibilă

Autor: Cristi Moga

24.03.2012, 10:51 1222

Consumul scăzut şi problemele de finanţare reprezintă obstacole care fac aproape imposibilă dezvoltarea unui mall "veritabil" în această perioadă în afara Capitalei, în ciuda faptului că oraşe precum Galaţi, Craiova sau Timişoara ar mai putea absorbi un centru comercial, apreciază consultanţii firmei DTZ Echinox.

"Este aproape imposibil să dezvolţi în actualele condiţii de piaţă un mall veritabil, de peste 30.000 de metri pătraţi, în afara Bucureştiului, motiv pentru care dezvoltatorii apelează la diferite soluţii, cum a fost la Craiova, unde Auchan a luat o parte din proiect şi astfel s-a putut obţine finanţare pentru construcţie. La chiriile actuale, nu mai ies calculele. Situaţia se va debloca când va creşte gradul de ocupare în proiectele existente, iar retailerii vor căuta să se extindă şi nu vor mai avea unde", consideră Răzvan Sin, head of retail department în cadrul DTZ Echinox.

La ora actuală se mai află în construcţie în afara Bucureştiului un singur mall de peste 30.000 de metri pătraţi, la marginea Ploieştiului, proiect în care sud-africanii de la NEPI s-au asociat cu grupul Carrefour pentru a lega noua construcţie de actualul hipermarket şi galeria comercială, soluţie care de asemenea reprezintă o noutate pe piaţa locală a mallurilor.

Afaceri de 3 mil. euro

În aceste condiţii, gradul de dezvoltare a pieţei centrelor comerciale va încetini în următorii ani, în special în afara Capitalei. Cu toate acestea, în prezent segmentul comercial pare să performeze cel mai bine în piaţa imobiliară, unde zona rezidenţială continuă să fie la pământ, în timp ce proiectele de birouri sunt de asemenea puţine.

"Retailul rămâne pentru noi principalul motor prin servicii de închiriere de centre comerciale, property management, reprezentarea chiriaşilor în renegocieri de contracte, dar şi solicitări de terenuri şi poate, în a doua jumătate a anului, tranzacţii. Am realizat în 2011 o cifră de afaceri de circa trei milioane de euro (faţă de 2,7 mil. euro în 2010n. red.) şi a crescut şi profitul", spune Oana Iliescu(FOTO), managing director al DTZ Echinox.

Consultanţii afirmă că în piaţa centrelor comerciale colectarea chiriilor continuă să fie o problemă, dar proiectele dominante, precum AFI Palace Cotroceni sau Băneasa Shopping City din Bucureşti, au putut majora preţurile în ultimul an.

"Gratis e nociv"

Balanţa retailerilor de îmbrăcăminte s-a înclinat puternic în favoarea companiilor internaţionale, numeroase brand-uri româneşti ajungând în procedura insolvenţei. Printre reţelele locale care au avut rezultate bune, reprezentanţii DTZ amintesc de Nissa, Il Passo sau Benvenuti, companii care au avut o politică de expansiune destul de prudentă.

"Retailerii români se împart în două categorii: cei care s-au dus oriunde şi cei care au fost mai selectivi. Chiar şi deschiderea unui magazin în care nu îţi este percepută chirie iniţial, «gratis» cum s-ar spune, poate fi nociv şi mulţi care au profitat de o conjunctură aparent favorabilă au avut de suferit", explică Răzvan Sin(FOTO).

Până în prezent, dintr-un total de peste 50 de centre comerciale, doar trei proiecte au ajuns în faliment, deşi numărul mallurilor care "suferă" este mult mai mare, dar băncile finanţatoare au decis să nu solicite falimentul.

"Pentru proiectele distressed singura şansă este să aducă ancore puternice. Un exemplu reuşit de repoziţionare a fost proiectul Iris din Titan, unde am reuşit să aducem C&A şi Deichmann şi am extins magazinul Sprider Stores pe două etaje. Vor apărea în următoarea perioadă tot felul de extensii şi repoziţionări ale proiectelor existente", a mai spus Sin.

Pe segmentul comercial DTZ Echinox se ocupă de închirierea unor proiecte precum Mega Mall, Colosseum sau Cocor din Bucureşti, precum şi de administrarea proiectelor Severin Shopping Center, Botoşani Center, Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO